AVAS va continua procedura de privatizare, în special prin lichidare, a societăţilor din portofoliu

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 ianuarie 2006

Societăţile comerciale aflate în portofoliul AVAS, şi care nu mai atrag investitori, vor intra în lichidare, a arătat, într-un comunicat, vicepreşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Laszlo Gyerko. "Dacă în 2005, a fost iniţiată procedura de lichidare pentru 98 de societăţi comerciale, pentru anul 2006, vom continua, în mod accelerat, procesul de trecere în proprietate privată, în special prin lichidare, a societăţilor comerciale care se mai află încă în portofoliul rezidual al Autorităţii. Se va ajunge astfel la o concordanţă între formă şi fond, întrucît, deşi numărul societăţilor comerciale rămase poate părea mare, impactul lor economic este neglijabil", a precizat Laszlo Gyerko.

Procesul de privatizare, din perspectiva AVAS, se află, în acest moment, în faza sa finală. AVAS mai are un portofoliu rezidual de societăţi comerciale, aflate, în marea lor majoritate, într-o situaţie economico-financiară deosebit de dificilă. Trecerea acestor societăţi în proprietate privată este delicată, susţin reprezentanţii Autorităţii, întru-cît aceste societăţi nu mai au o greutate economică reală, dar ridică în schimb probleme sociale cu impact major.

În acest caz, una dintre alternativele viabile la vînzarea pachetelor de acţiuni este lichidarea, care presupune vînzarea activelor pe module funcţionale, care să rămînă în piaţă, ca actori economici plătitori de taxe şi impozite, capabili să asigure ocuparea forţei de muncă, precum şi valorificarea resurselor existente în economie.

În prezent, AVAS are în lichidare judiciară 334 societăţi, 17 societăţi sînt în lichidare voluntară şi alte 175 de societăţi sînt în proces de dizolvare. Nu se cunosc datele referitoare la activitatea a circa 21 de societăţi. În portofoliul Autorităţii, cu excepţia societăţilor cu statut special, se mai află 627 de companii cu capital majoritar de stat. Dintre acestea, în decursul anului 2005, au fost analizate peste 200 societăţi comerciale. Au fost selectate societăţile care înregistrau pier-deri, un volum mare de plăţi restante, un grad ridicat de îndatorare, precum şi lipsa lichidităţilor.

În cadrul analizei s-a ţinut cont de atractivitatea lor la privatizare, numărul de scrisori de intenţie, de cîte ori au fost scoase la privatizare, dacă sînt revenite în portofoliu în urma unor privatizări nereuşite. AVAS a hotărît dizolvarea/lichidarea a 138 societăţi comerciale, printre care: Procas SA Bucureşti, Autotransport SA, Iaşi Servicii Comunale SA Codlea, Munca SA Ovidiu, CISAM SA Sînnicolau Mare.

În anul 2005, în procesul de privatizare/lichidare, AVAS anunţat că a întîmpinat greutăţi, din cauza unor factori obiectivi, precum modificările legislative. Astfel, numai apariţia OUG nr. 26/2005 şi abrogarea dispoziţiilor legale referitoare la acordarea înlesnirilor la plata obligaţiilor bugetare restante au determinat retragerea cumpărătorilor din negocieri înainte de depunerea ofertelor finale, îmbunătăţite şi irevocabile.

De asemenea, pentru lansarea la privatizare este necesară o serie de documente (avizul de mediu pentru privatizare, certificate de obligaţii bugetare etc.) care sînt furnizate de alte instituţii ale statului (Consiliul Concurenţei, Autoritatea de Mediu, Ministerul de Finanţe etc.).

În acelaşi timp, potrivit AVAS, interesul potenţialilor cumpărători a scăzut simţitor, în primul rînd din cauza lipsei de atractivitate a societăţilor comerciale, confruntate, în marea lor majoritate, cu o situaţie economică şi financiară deosebit de dificilă, dar şi din cauza anulării facilităţilor privind datoriile societăţilor comerciale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb