AVERTISMENT AL COMISIEI EUROPENE Italia şi Franţa prezintă riscuri grave pentru zona euro

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 11 aprilie 2013

Comisia Europeană: "Datoria Franţei reprezintă o vulnerabilitate nu doar pentru ţara însăşi, ci pentru zona euro ca întreg".

Comisia Europeană: "Datoria Franţei reprezintă o vulnerabilitate nu doar pentru ţara însăşi, ci pentru zona euro ca întreg".

Competitivitatea în declin din Franţa şi Italia, cauzată de datoriile ridicate şi costurile cu forţa de muncă, ameninţă să creeze probleme economice grave pentru restul zonei euro, avertizează Comisia Europeană.

Potrivit unui raport al Comisiei, care priveşte 13 ţări ale Uniunii Europene, Italia şi Franţa au o capacitate scăzută de a face faţă şocurilor economice. Documentul arată că, în Italia, PIB-ul real a scăzut cu 7% de la izbucnirea crizei financiare şi a datoriilor, în 2008, iar în Franţa - deşi ţara a evitat recesiunea în 2010-2011, balanţa comercială a scăzut din1997, iar datoria externă a sporit semnificativ în 2011.

"Dacă aceste tendinţe vor continua, ele vor pune presiuni pe perspectivele de creştere pe termen lung ale Franţei", conform oficialilor de la Bruxelles.

"Potenţialele efecte de spirală economice şi financiare către restul zonei euro rămân importante, dacă turbulenţele de pe pieţele financiare legate de datoria suverană a Italiei se intensifică din nou", subliniază raportul.

Totodată, documentul precizează că în Spania şi Slovenia, dezechilibrele structurale economice sunt "excesive". Conform raportului, în Spania, nivelurile foarte ridicate ale datoriei - interne şi externe - continuă să reprezinte riscuri serioase pentru creşterea economică şi stabilitatea financiară, iar în Slovenia, stabilitatea sectorului financiar este pusă în pericol de datoriile mari ale companiilor.

"Acţiunea politică decisivă a statelor membre şi cea de la nivelul UE ajută la reechilibrarea economiei europene", a afirmat ieri Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare. Dar, în opinia sa, "va dura ceva timp până la rezolvarea dezechilibrelor care au crescut necontrolat în deceniul de dinaintea crizei şi care continuă să afecteze economiile".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb