Germanul Cristoph Daum, selecţionerul echipei naţionale de fotbal, a ţinut să tragă un semnal de alarmă, discret, în stilul personal, în legătură cu viitorul fotbalului autohton. După 10 luni petrecute în ţara noastră, timp în care s-a deplasat pe stadioane din toate colţurile ţării, germanul şi-a făcut o imagine de ansamblu în ceea ce priveşte infrastructura, viitorul (juniorii), prezentul (actualii fotbalişti din Liga 1), mentalitatea.
Christoph Daum a participat săptămâna trecută, la invitaţia Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, la o serie de întâlniri cu profesorii şi studenţii, cu care a discutat pe subiecte legate de sport, comunicare, management sportiv, dar şi principii din sport care pot fi aplicate cu succes în alte domenii. Concluziile lui Daum nu sunt unele tocmai îmbucurătoare: "În Germania s-au făcut multe schimbări în anii 2000 şi au dat rezultate în 2010, în Africa de Sud. Adică zece ani de schimbări în academiile pentru tineri jucători. După 10 ani am schimbat modul în care gândeam şi jucam, iar rezultatele finale le-am văzut în 2014 în Brazilia. Este însă un proces întreg în spatele acestor schimbări şi România trebuie să treacă şi ea prin ele. (...) Nu poţi să iei o pastilă şi să ai peste noapte jucători extraordinari. Nu veţi găsi aceşti jucători să crească în copaci. Trebuie ca ei să fie educaţi. Şi ceea ce pot să fac eu este să explic tuturor, din experienţa mea, că acest proces trebuie construit pe parcursul următorilor ani şi că trebuie să avem răbdare cu jucătorii pe care îi avem acum. În momentul de faţă pierdem, cu echipa de tineret, în faţa Azerbaidjanului. Da, nu pierdem în faţa Angliei sau a Germaniei sau a Spaniei. Ci în faţa Azerbaidjanului. Şi încă am auzit că pierdem cu Liechtenstein. Ştiaţi că Liechtenstein joacă fotbal? Şi totuşi pierdem cu Liechtenstein. (...) Avem aproape 60 la sută jucători străini în prima ligă în România. Şi dacă mă întrebaţi care dintre ei va deveni un mare jucător şi pe care ai putea să îl vinzi... aş avea îngrijorări dacă se pot face bani. (...) România trebuie să investească în educaţie - şcoli, academii de fotbal. Dacă asta nu se va întâmpla atunci, poate că tinerii vor părăsi România şi vor primi educaţie în Anglia, Spania, Italia, dar asta înseamnă să dăm această responsabilitate altor ţări. Şi noi cine mai suntem? Trebuie să ne gândim şi noi la responsabilitatea noastră."
Germanul a vorbit şi despre infrastructura sportivă, despre care spune că în unele cazuri este dezastruoasă, incomparabilă cu a echipelor din vest, admiţând că există câteva investiţii care pot fi lăudate, cum ar fi Arena Naţională, stadioanele din Cluj sau cel care va fi finalizat la Craiova. Practic, dacă nu se pornesc proiecte legate de creşterea juniorilor, de infrastructura sportivă, ne va fi imposibil să mai contăm în fotbalul mare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.05.2017, 09:27)
suntem noi, el nu...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.05.2017, 09:15)
Un "patriot" care ne da lectii; ai nostri se ocupa doar de politica.