Pe măsură ce creşterile de dobânzi continuă la nivel global, în încercarea de a reduce inflaţia, Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială, Naţiunile Unite, dar şi banca americană JPMorgan Chase & Co. avertizează că se întrezăreşte o recesiune globală, scrie smallcaps.com.au.
Mai mulţi factori alimentează temerile de recesiune, inclusiv nivelurile inflaţiei, ratele dobânzilor care cresc mai mult decât anticipau consumatorii, efectele necunoscute ale înăspririi politicilor monetare şi războiul Rusiei în Ucraina. Liderii FMI şi ai Băncii Mondiale au avertizat că, pe măsură ce economiile avansate încetinesc şi inflaţia continuă să oblige băncile centrale să majoreze dobânzile, va creşte presiunea datoriei asupra ţărilor în curs de dezvoltare.
Potrivit directorului executiv al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, economia SUA "încă merge bine" în prezent, dar "este greu să nu privim în viitor". Domnia sa subliniază: "Nu poţi vorbi despre economie fără să vorbeşti despre lucruri din viitor, şi acestea sunt lucruri serioase". Totuşi, în opinia sa, deşi temerile au crescut, consumatorii sunt într-o formă mai bună astăzi decât în momentul crizei financiare globale din 2008. Dimon menţionează că Europa se află deja într-o recesiune, iar "SUA ar putea cădea în recesiune peste şase până la nouă luni".
• FMI: "O treime din economia mondială va experimenta cel puţin două trimestre consecutive de scădere, în 2022 şi 2023"
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, estimează că aproximativ o treime din economia mondială va experimenta cel puţin două trimestre consecutive de contracţie anul acesta şi următorul, ceea ce va duce la pierderi de 4 trilioane de dolari până în 2026.
Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat, de asemenea, că există un pericol serios de contracţie la nivel mondial anul viitor, aprecierea dolarului american trăgând în jos monedele ţărilor în curs de dezvoltare, ceea ce ridică nivelul datoriei acestora.
Chiar luna trecută, Rezerva Federală a SUA a majorat ratele dobânzilor de referinţă cu trei sferturi de punct procentual, ceea ce a marcat a treia creştere consecutivă de această dimensiune, oficialii Fed confirmând că majorările vor continua, probabil, la 3,25% de la 3% în prezent.
În opinia lui Dimon, Fed "a aşteptat prea mult şi a făcut prea puţin", în condiţiile în care inflaţia este la nivelul maxim al ultimelor patru decenii.
Săptămâna trecută, Organizaţia Naţiunilor Unite şi-a lansat raportul anual, Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) sugerând că, după o "redresare" în 2021, "economia mondială se află în mijlocul unor crize în cascadă şi care se multiplică".
Potrivit ONU, ţările aflate în dificultate din cauza datoriilor se vor apropia din ce în ce mai mult de incapacitate de plată din cauza creşterii dobânzilor şi a altor circumstanţe.
Secretarul general al UNCTAD, Rebeca Grynspan, a afirmat că schimbarea politicilor este necesară pentru prevenirea unei recesiuni globale. "Încă mai este timp să facem un pas înapoi de pe marginea recesiunii", a spus Grynspan, adăugând: "Dar, cursul actual al măsurilor îi afectează pe cei mai vulnerabili, în special în ţările în curs de dezvoltare şi riscă să ducă lumea într-o recesiune globală".
ONU a remarcat că dificultăţile economice, împreună cu ameninţările pandemiei de Covid-19, schimbările climatice şi reducerea cheltuielilor guvernamentale ar putea duce la continuarea instabilităţii politice şi a conflictelor.
Economia Germaniei va cădea anul viitor în recesiune, cu o contracţie a PIB de 0,4%, faţă de un avans de 2,5% prognozat anterior, în timp ce inflaţia se va menţine la un nivel ridicat, de 7%, ceea ce va frâna consumul, arată cele mai recente previziuni publicate ieri de Guvernul de la Berlin, conform AFP, informează Agerpres.
De asemenea, pentru acest an, estimările de creştere au fost revizuite în jos, de la 2,2% până la 1,4%, în timp ce prognoza de inflaţie a fost revizuită în urcare, de la 6,1% până la 8%.
"Trăim în prezent o criză economică dificilă, care se transformă din ce în ce mai mult în criză economică", a comentat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, subliniind însă că deşi contracţia din 2023 este una serioasă, totuşi este una mai puţin gravă decât se aşteptau unii experţi, graţie măsurilor adoptate de autorităţile de la Berlin pentru a proteja economia.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2022, 09:32)
Nu conteaza,
SA curga banii sí armele la Zelenski
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de antonim în data de 13.10.2022, 13:11)
Strânge și tu din dinți până ajunge Rusia izolată ca_Coreea de Nord și se vor opri livrările de bani și arme.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2022, 13:51)
Bunicii noștri strâng deja de mult din
dinți, dar pe cei hrăniți cu media de
propaganda occidentala nu-l intereseaza
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de antonim în data de 13.10.2022, 15:45)
La Tiraspol strângi degeaba din dinți. Trebuie să-ți strângi lucrurile.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2022, 17:10)
pentru speculatorii imobiliari:
Anul trecut erau 3300 de dezvoltatori in piata din care 70% se aflau in dificultati financiare inainte de "covid plandemie si injectare ceva lichiditati in piata".
tic tac!!!
s c cret
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2022, 18:44)
ONE cea mai buna actiune din piata ...cumparati acum pana nu o ia in jos...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2022, 21:22)
Din pacate pensionarii cinstiti din Romania,
rabda foamea ptr. clica lui Zelenski