Banca Angliei a efectuat joi cea mai mare majorare a dobânzii cheie din ultimii 27 de ani, cu o jumătate de punct procentual, la 1,75%, pentru a ţine sub control inflaţia care este pe cale să depăşească 13%, informează news.ro.
Comitetul de politică monetară al BoE a votat în favoarea măsurii cu 8-1 pentru creşterea cu jumătate de punct procentual a dobânzii, la 1,75%, cel mai ridicat nivel de la sfârşitul anului 2008
Creşterea cu 0,5 puncte procentuală a fost aşteptată de majoritatea economiştilor participanţi la un sondaj Reuters, în timp ce băncile centrale din întreaga lume se străduiesc să ţină cont de creşterea preţurilor.
Guvernatorul Andrew Bailey a spus că toate opţiunile sunt pe masă pentru următoarea întâlnire a BoE din septembrie şi la cele viitoare.
"Readucerea inflaţiei la ţinta de 2% rămâne prioritatea noastră absolută. Nu există dacă şi deşi în acest sens", a spus el într-o conferinţă de presă.
Perspectivele economice alarmante vin într-un moment de tulburări politice şi mai mari pentru Marea Britanie, prim-ministrul Boris Johnson fiind forţat să demisioneze, ceea ce a declanşat o cursă lungă pentru înlocuirea sa, care a divizat partidul de guvernământ.
Favorita la victorie, ministrul de Externe Liz Truss, a promis reduceri mari de taxe şi o revizuire a mandatului băncii centrale.
Bailey a spus că are o "uriaşă compasiune" pentru gospodării, care consideră că creşterea ratelor dobânzilor le va îngreuna viaţa.
"Mă tem că alternativa este şi mai rea, în ceea ce priveşte inflaţia persistentă", a spus el.
BoE a avertizat că Marea Britanie se confruntă cu o recesiune cu o scădere care ar putea determina un declin al producţiei de până la 2,1%, similară cu o scădere din anii 1990, dar cu mult mai mică decât impactul cauzat de Covid-19 şi declinul cauzat de criza financiară din 2008-2009.