Banca centrală a Rusiei preia cea mai mare bancă privată a ţării

Cristina Radu
Bănci-Asigurări / 30 august 2017

Banca Otkritie (Sursa foto: Wikipedia)

Banca Otkritie (Sursa foto: Wikipedia)

Banca centrală a Rusiei a declarat că intenţionează să utilizeze fonduri proprii pentru a deveni investitor major al Otkritie, potrivit CNBC. Otkritie este cel mai mare creditor privat al ţării şi respectiv a şaptea cea mai mare bancă a ţării, după active, conform datelor din trimestrul al doilea furnizate de Interfax.

Banca centrală a afirmat că proprietarii şi directorii Otkritie au fost de acord să coopereze pentru a ajuta la restabilirea bilanţului creditorului. În acest timp, banca Otkritie şi afacerile sale vor funcţiona ca de obicei, potrivit băncii.

Banca centrală a Rusiei a lansat marţi una dintre cele mai mari operaţiuni de salvare din istoria sa, susţinând că va salva creditorul privat aflat în dificultate. Bnaca Otriktie a suferit o exploatare susţinută a depozitelor pe fondul îngrijorărilor legate de portofoliul său de credite, conform sursei citate.

Otkritie este cel mai mare furnizor de credite private din ţară, potrivit datelor furnizate de Interfax în al doilea trimestru, iar unii dintre acţionarii săi sunt conectaţi la entităţi majore de stat. Acest fapt i-a determinat pe unii analişti să creadă că este banca prea mare şi prea influentă pentru a putea să eşueze.

Otkritie a spus că salută salvarea. Alexander Dmitriev, Managing Director, a declarat: "Este o veste pozitivă pentru clienţii băncii şi pentru sectorul bancar. Vreau să subliniez că acţionarii băncii s-au adresat ei înşişi băncii centrale".

Operaţiunea de salvare va aduce probabil şi mai multă îngrijorare vizând starea generală a sectorului bancar rus, alimentând speculaţiile potrivit cărora alte bănci mari pot avea probleme similare. Soluţia va ridica întrebări şi despre performanţa supravegherii băncii centrale, potrivit agenţiei de ştiri.

Banca centrală nu a spus cât de mare a fost suma cheltuită pentru salvare, dar a afirmat că intenţionează să obţină o miză de minimum 75% după evaluarea poziţiei financiare a lui Otkritie. Până în prezent, cea mai mare salvare bancară din Rusia a fost o salvare de 395 miliarde de ruble a băncii Moscova în 2011, a cincea cea mai mare împrumut a Rusiei cu active atunci.

Banca centrală încearcă să cureţe sectorul bancar, închizând băncile despre care crede că reprezintă un risc pentru sistem. Acesta a revocat luna trecută licenţa Yugra Bank, după ce a susţinut că banca a falsificat conturile sale.

Banca Otkritie, parte a grupului mai larg Otkritie, a crescut rapid în ultimii ani, lovind bănci precum Nomos, fondurile care nu ocupă de pensii şi asigurători şi chiar şi afacerea cu diamante a producătorului rus de petrol Lukoil.

Otkritie este deţinută în proporţie de 65% de Otkritie Holding, deţinută la rîndul său de un grup de directori de la Lukoil, banca de stat VTB şi alţii.

Acţiunile Otkritie au crescut cu 2,4%, potrivit anunţului băncii centrale.

Problemele băncii Otkritie au intrat în centrul atenţiei la începutul lunii iulie după ce agenţia de rating ACRA a acordat creditorului un rating BBB. Agenţia de rating a citat "calitatea scăzută a portofoliului de credite", conform sursei. Obligaţiunea de 500 milioane de dolari a băncii Otkritie, care are scadenţa în aprilie 2019, a crescut cu 34 de cenţi, potrivit datelor furnizate de Tradeweb, în timp ce emisiunea din noiembrie 2019 a înregistrat o creştere de 11 cenţi.

Dmitri Polevoy, economist-şef al ING Bank din Moscova, a declarat: "Pe de o parte, comentariul băncii centrale (asupra Otkritie) este o uşurare a pieţei'. Acesta a continuat: "Pe de altă parte, situaţia generală şi acţiunea băncii centrale ridică întrebări vizând calitatea supravegherii băncii centrale asupra unuia dintre cei mai mari creditori din punct de vedere sistemic din Rusia".

Dmitri Tulin, primul vicepreşedinte al băncii centrale, a afirmat într-un briefing de ştiri că practicile de afaceri ale băncii au fost discutabile: "Extinderea a fost finanţată prin împrumuturi şi riscurile cheie au fost asumate". El a adăugat: "Operaţiunile băncii sunt legate de riscuri ridicate şi trebuie modificate serios".

Vicepreşedintele, care a preluat rolul în banca care supraveghează sectorul bancar al ţării în octombrie 2016, a susţinut că nu se aşteaptă la turbulenţe în sectorul bancar în viitorul apropiat. El a spus că banca centrală cunoştea problemele băncii Otkritie înainte de a începe supravegherea sectorului.

Tulin a spus: "La un moment dat, proprietarii băncilor şi-au dat seama că nu au reuşit să rezolve problema cu capital propriu şi au apelat la banca centrală cu o propunere de a începe discutarea măsurilor de reabilitare financiară".

Autoritatea de reglementare va evalua provizioanele şi capitalul băncii, proces care va dura până la trei luni. În cazul în care capitalul băncii se află în zona roşie, acţionarii Otkritie îşi vor pierde complet drepturile de proprietate, potrivit agenţiei de ştiri. Dmitri Tulin a susţinut: "Capitalul dezvăluit în rapoartele anterioare pare să fi fost semnificativ mai mare decât cel din realitate".

Potrivit ultimelor declaraţii financiare pentru 2016, Otkritie a înregistrat o rată a creditelor neperformante de 7,5%, iar capitalul de nivel 1 s-a aflat la o valoare normală de 12,3%, comparabilă cu a creditorului principal al ţării, Sberbank.

Rata de capital, prezentată ultima dată la 1 august conform cu standardele de contabilitate rusească, era superioară cerinţelor băncii centrale.

Investitorii au început să vândă acţiunile băncii Otkritie în această lună.

Ratingurile Moody's au fost revizuite pentru o eventuală descreştere imediată, ce poate fi cauzată de preocuparea vizând "volatilitatea ridicată a depozitelor clienţilor băncii, care presează poziţia sa de lichiditate", potrivit Moody's.

Moody's a declarat că, în iunie şi iulie, depozitele clienţilor Otkritie s-au contractat cu 435 miliarde de ruble (7,40 miliarde de dolari), echivalentul a 18% din totalul pasivelor băncii de la 1 iunie. Banca centrală a afirmat că clienţii corporativi au retras din bancă 389 miliarde de ruble între 3 iulie şi 24 august, alături de alte 139 de miliarde preluate de clienţii de retail.

Rublele de lichiditate pe piaţa interbancară din Rusia au crescut în mod neaşteptat în această lună, în condiţiile în care sectorul bancar a început să împrumute mai mult de la banca centrală. Ascesta este considerat un simptom al deteriorării încrederii în piaţa interbancară de împrumuturi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Incepe oare sa miroase a 1998 ? Criza mondiala din 1998 a fost declansata de cateva tari , printre care si Rusia, care au intrat in incetare de plati.

    Multi analisti spun ( desigur , botii si trolii nu vor fi de acord cu acest lucru) ca sistemul bancar rusesc este putred. Articol azi in CNBC : ''Russia bailout stokes fears of a systemic banking crisis'' 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb