Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea comunica săptămâna aceasta intenţia sa de a creşte rata oficială a dobânzii pe parcursul lunii octombrie pentru a reduce inflaţia în cele douăsprezece ţări ce utilizează moneda euro, conform mai multor economişti intervievaţi pe această temă. BCE va menţine probabil rata de referinţă la 3% până la 31 august, după ce a operat deja o creştere la începutul lunii. "Ne aşteptăm la încă două majorări până la pragul de 3,5% înainte de finalul anului," a declarat Elga Bartsch, economist în cadrul Morgan Stanley din Londra.
Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, şi Consiliul Director al BCE au decis deja majorarea costului creditării de patru ori din decembrie până în prezent, pe fondul unei creşteri puternice a lichidităţilor disponibile pe piaţă şi al creşterii cu 65% a preţului petrolului în ultimii doi ani. În al doilea trimestru al acestui an, economia zonei euro a crescut în ritmul cel mai rapid din ultimii şase ani, forţând BCE să ia în calcul tot mai serios majorarea dobânzii de referinţă.
Este de aşteptat ca Trichet, care a preluat această funcţie în noiembrie 2003, să fie deosebit de prudent în ceea ce priveşte inflaţia, ţinând cont că indicele preţurilor de consum a fost egal sau mai mare decât ţinta de 2 la sută a BCE încă din ianuarie 2005. În plus, activităţile de producţie din zona euro s-au menţinut la nivelul cel mai înalt din ultimii şase ani şi pe parcursul lunii august, în timp ce rata şomajului din Germania, cea mai mare economie din Europa, a scăzut pentru a cincea lună consecutiv, potrivit unor studii economice. Rata inflaţiei din Germania a scăzut la 1,9% în august, faţă de 2,1% în luna precedentă.
• Creşterea indicelui masei monetare europene scade pentru a doua lună
Ritmul de creştere al masei monetare a zonei euro (M3) s-a diminuat pentru a doua lună consecutiv în iulie în condiţiile în care Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat dobânda de referinţă cu intenţia de a stopa creşterea inflaţiei. M3, instrumentul preferat de BCE, pentru a măsura masa monetară, a cres-cut cu 7,8 la sută, faţă de 8,5 la sută în iunie. Conform mediei realizate pe 37 de prognoze, economiştii se aşteaptă la o rată de 8,2 la sută. În acest context, BCE a majorat dobânda de referinţă de la 2 la 3 la sută din decembrie pentru a tempera creşterea creditării ce a dus la o explozie a preţurilor locuinţelor în anumite părţi ale zonei euro. Ţinând cont de creşterea M3 dincolo de dobânda de referinţă de 4,5 la sută, precum şi de creşterea inflaţiei şi a preţului petrolului, este de aşteptat ca BCE să majoreze cel puţin încă o dată dobânda oficială.
"Credem în continuare că rata de referinţă va mai creşte de două ori anul acesta," a declarat Ulrich Kater, economist-şef în cadrul Dekabank din Frankfurt.