Banca Centrală Europeană ar putea da semnalul creşterii ratei oficiale a dobânzii în octombrie

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 august 2006

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea comunica săptămâna aceasta intenţia sa de a creşte rata oficială a dobânzii pe parcursul lunii octombrie pentru a reduce inflaţia în cele douăsprezece ţări ce utilizează moneda euro, conform mai multor economişti intervievaţi pe această temă. BCE va menţine probabil rata de referinţă la 3% până la 31 august, după ce a operat deja o creştere la începutul lunii. "Ne aşteptăm la încă două majorări până la pragul de 3,5% înainte de finalul anului," a declarat Elga Bartsch, economist în cadrul Morgan Stanley din Londra.

Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, şi Consiliul Director al BCE au decis deja majorarea costului creditării de patru ori din decembrie până în prezent, pe fondul unei creşteri puternice a lichidităţilor disponibile pe piaţă şi al creşterii cu 65% a preţului petrolului în ultimii doi ani. În al doilea trimestru al acestui an, economia zonei euro a crescut în ritmul cel mai rapid din ultimii şase ani, forţând BCE să ia în calcul tot mai serios majorarea dobânzii de referinţă.

Este de aşteptat ca Trichet, care a preluat această funcţie în noiembrie 2003, să fie deosebit de prudent în ceea ce priveşte inflaţia, ţinând cont că indicele preţurilor de consum a fost egal sau mai mare decât ţinta de 2 la sută a BCE încă din ianuarie 2005. În plus, activităţile de producţie din zona euro s-au menţinut la nivelul cel mai înalt din ultimii şase ani şi pe parcursul lunii august, în timp ce rata şomajului din Germania, cea mai mare economie din Europa, a scăzut pentru a cincea lună consecutiv, potrivit unor studii economice. Rata inflaţiei din Germania a scăzut la 1,9% în august, faţă de 2,1% în luna precedentă.

Creşterea indicelui masei monetare europene scade pentru a doua lună

Ritmul de creştere al masei monetare a zonei euro (M3) s-a diminuat pentru a doua lună consecutiv în iulie în condiţiile în care Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat dobânda de referinţă cu intenţia de a stopa creşterea inflaţiei. M3, instrumentul preferat de BCE, pentru a măsura masa monetară, a cres-cut cu 7,8 la sută, faţă de 8,5 la sută în iunie. Conform mediei realizate pe 37 de prognoze, economiştii se aşteaptă la o rată de 8,2 la sută. În acest context, BCE a majorat dobânda de referinţă de la 2 la 3 la sută din decembrie pentru a tempera creşterea creditării ce a dus la o explozie a preţurilor locuinţelor în anumite părţi ale zonei euro. Ţinând cont de creşterea M3 dincolo de dobânda de referinţă de 4,5 la sută, precum şi de creşterea inflaţiei şi a preţului petrolului, este de aşteptat ca BCE să majoreze cel puţin încă o dată dobânda oficială.

"Credem în continuare că rata de referinţă va mai creşte de două ori anul acesta," a declarat Ulrich Kater, economist-şef în cadrul Dekabank din Frankfurt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb