Banca Elveţiei îşi menţine politica monetară ultra-relaxată

Ziarul BURSA #Internaţional / 20 septembrie 2019

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a menţinut ieri politica sa monetară ultra-expansionistă, refuzând să urmeze exemplul Rezervei Federale a SUA (Fed) şi a Băncii Centrale Europene (BCE) în reducerea ratelor dobânzilor, dar a dat asigurări că este pregătită să intervină pe pieţele valutare pentru a ţine sub control aprecierea monedei naţionale, transmit Financial Times şi Reuters, conform Agerpres.

În linie cu estimările analiştilor, SNB a păstrat dobânda de referinţă la minus 0,75% iar rata dobânzii pentru depozitele constituite la SNB a rămas tot la minus 0,75%.

De asemenea, Banca Naţională a Elveţiei s-a angajat să rămână activă pe pieţele valutare pentru a atenua presiunile asupra francului elveţian, perceput ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudini. Joi, moneda Elveţiană s-a apreciat la cel mai ridicat nivel faţă de euro din ultimii doi ani, din cauza tensiunilor comerciale dintre SUA şi China şi a incertitudinii politice din Europa.

Şi preşedintele SNB, Thomas Jordan, afirma recent că instituţia va menţine ratele negative ale dobânzilor şi va interveni pe pieţele valutare pentru a ţine sub control aprecierea monedei naţionale.

Dar perspectivele privind inflaţia în 2019 şi în 2020 sunt atenuate iar situaţia pe pieţele valutare şi financiare rămâne "fragilă", ţinând cont de evoluţiile economice şi incertitudinile politice din unele ţări. "În acest context, politica noastră monetară ultra-relaxată, cu rate negative ale dobânzilor, şi disponibilitatea de a interveni pe pieţele valutare, dacă va fi necesar, rămân esenţiale şi adecvate", a declarat oficialul SNB.

Acesta a dat asigurări că în cele din urmă ratele dobânzilor în Elveţia vor reveni în teritoriu pozitiv. "Nu pot să vă spun acum exact când se va întâmpla", a spus Jordan.

Abandonarea ratelor negative ale dobânzilor în acest moment ar afecta semnificativ economia elveţiană, as spori atractivitatea francului, ar majora şomajul şi ar duce inflaţia în teritoriu negativ, a avertizat şeful SNB.

Pentru a ţine sub control evoluţia francului, SNB se foloseşte de ratele negative ale dobânzilor şi de intervenţia pe pieţele valutare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb