Banca Internaţională de Investiţii a realizat în data de 12 octombrie, cea de-a noua tranzacţie în lei româneşti. Începând cu anul 2015, Banca a revenit anual pe piaţa RON, obţinând statutul de emitent frecvent. Tranzacţia de 200 milioane de lei pe 2 ani (echivalentul a 40 milioane de euro), organizată de UniCredit, partenerul de lungă durată al BII, a fost încheiată cu succes, în pofida volatilităţii ridicate de pe piaţa obligaţiunilor în lei, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, atât investitorii locali, cât şi cei din străinătate au realizat subscrieri totale, defalcarea pe tipuri de investitori reflectând administratori de active, fonduri de pensii şi companii de asigurări în portofoliul final.
Banca a atins cel mai strâns raport spread - mid-swap de până acum şi cea mai mică rată negativă a dobânzii euro-after swap pentru o tranzacţie de finanţare pe termen lung. Emisiunea reprezintă o refinanţare parţială a viitoarei răscumpărări în RON.
În ultimii 7 ani, volumul finanţărilor în lei atrase s-a ridicat la 2,3 miliarde de lei, adică aproape jumătate de miliard de euro, ceea ce face ca leul românesc să fie unul dintre punctele forte pentru finanţarea BII.
"Din 2015, când am realizat tranzacţia inaugurală în formatul local, am parcurs un drum lung ca instituţie, dezvoltând în acelaşi timp semnificativ dialogul cu comunitatea investitorilor locali. Astăzi, realizăm emisiuni în cadrul Programului MTN, care s-a dovedit a fi cel mai eficient instrument pentru finanţarea noastră şi a permis să reacţionăm în timp util la ferestrele de oportunitate de pe piaţă. Apreciem profund colaborarea strânsă cu investitorii români şi ne bucurăm să vedem o cerere constantă în ceea ce ne priveşte." - a comentat domnul Jozef Kollar, Prim-vicepreşedinte al BII, responsabil cu Trezoreria şi DCM.