BANCA MONDIALĂ: "Creşterea economică în Europa şi Asia Centrală a înregistrat o evoluţie pozitivă în 2017"

Andreea Cuzub
Internaţional / 10 ianuarie 2018

"Creşterea economică în Europa şi Asia Centrală a înregistrat o evoluţie pozitivă în 2017"

În Europa şi Asia Centrală, creşterea economică a înregistrat o evoluţie pozitivă în 2017, peste aşteptări, de 3,7% comparativ cu nivelul de 1,7% înregistrat în anul precedent, potrivit unui raport al Băncii Mondiale, remis Redacţiei.

Acest progres se manifestă după trei ani de creştere sub medie, manifestată ulterior prăbuşirii preţului petrolului din 2014, potrivit sursei citate.

În comunicat se menţionează: "Creşterea s-a consolidat atât în partea vestică a regiunii, care este importatoare de mărfuri, cât şi în partea estică a regiunii, care este exportatoare de mărfuri. În mare parte, accelerarea activităţilor s-a datorat consumului privat şi investiţiilor. Exporturile nete au contribuit la expansiunea economică din partea vestică a regiunii".

De asemenea, în comunicat se adaugă: "În cea mai mare parte, expansiunea economică a regiunii a fost determinată de cele mai mari economii din regiune, respectiv Rusia şi Turcia. După doi ani de recesiune, Rusia a înregistrat o creştere de 1,7%, care s-a datorat stabilizării preţului petrolului, politicilor monetare favorabile şi nivelului mai scăzut al inflaţiei. Saltul înregistrat în Turcia - la 6,7% în 2017 faţă de 3,2% în anul precedent - a fost favorizat de stimulentele de ordin fiscal. Totodată, creşterea exporturilor a fost sprijinită de consolidarea cererii în Uniunea Europeană şi de creşterea competitivităţii datorată deprecierii monedei în 2016".

În partea vestică a regiunii, creşterea a fost susţinută prin continuarea expansiunii economiilor avansate, potrivit sursei citate.

Economiile din Europa Centrală au beneficiat de creşterea exporturilor, de un consum puternic, de pieţe robuste ale forţei de muncă şi de o serie de stimulente de ordin fiscal. În partea estică, Kazahstan a înregistrat o rată de creştere de 3,7% în anul recent încheiat, faţă de rata de creştere de 1,1% înregistrată în 2016; această evoluţie a fost favorizată de creşterea producţiei în câmpul petrolier Kashagan, care a fost scutit de reducerile de producţie agreate între membrii Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), conform Băncii Mondiale.

În comunicat se precizează: "Se preconizează că rata de creştere în Europa şi Asia Centrală urmează să scadă la 2,9% în 2018 - în paralel cu o încetinire a economiei Turciei şi cu o extindere a producţiei în partea estică a regiunii, respectiv în ţările exportatoare - pentru a se stabiliza apoi la un nivel de 3% în perioada 2019-20.

Economia Rusiei s-a adaptat la noul nivel al preţului petrolului şi, conform previziunilor, va continua să crească la o rată de 1,7% (anul curent). Se anticipează că în Kazahstan se va înregistra o creştere moderată de 2,6% datorită diminuării efectelor unice ale creşterii producţiei de petrol şi stimulentelor de ordin fiscal. Se estimează că, pe măsura scăderii tensiunilor de ordin geopolitic, economia Ucrainei va înregistra o creştere de 3,5% - faţă de 2% în anul recent încheiat.

În Turcia, pe măsura diminuării impactului măsurilor fiscale, pentru 2018 se preconizează o creştere moderată de 3,5%. Se anticipează că încetinirea preconizată a ritmului creşterii în Uniunea Europeană va afecta creşterea exporturilor in Europa Centrală, iar pentru Polonia se întrevede o scădere la 4,0% comparativ cu nivelul de 4,5% înregistrat în anul recent încheiat. În Ungaria, este anticipată o creştere moderată de 3,8% faţă de 3,9%".

Riscurile aferente perspectivei de mai sus au devenit mai echilibrate, însă sunt în continuare înclinate către o evoluţie negativă, conform sursei citate.

Banca Mondială susţine: "O înăsprire dezordonată a condiţiilor de pe pieţele financiare mondiale ar putea genera creşterea costurilor de finanţare. Un preţ al petrolului mai scăzut faţă de cel preconizat ar putea încetini ritmul de creştere în rândul ţărilor care depind în mod semnificativ de veniturile din industria petrolului, subminând procesul fragil de redresare al acestora şi propagându-se în ţările învecinate mai mici, prin canale comerciale şi transferuri de remiteri. Tensiunile geopolitice din Ucraina, înăsprirea sancţiunilor internaţionale pentru Rusia sau escaladarea tensiunilor cu Uniunea Europeană, ar putea deveni obstacole pentru investitorii internaţionali, afectând astfel procesul de creştere".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb