Dintre toate regiunile în curs de dezvoltare, Europa şi Asia Centrală au fost lovite cel mai dur de criza mondială economică şi financiară, se arată în raportul Băncii Mondiale (BM) intitulat "Finanţarea dezvoltării mondiale 2009" (Global Development Finance Report), dat publicităţii, ieri, la Seul, citat de Agerpres. În opinia BM, PIB-ul României va suferi o reducere de 4%în 2009, va înregistra o creştere de 0,5%, în 2010, şi de 2,5%, în 2011. În aceiaşi 3 ani, deficitul de cont curent va înregistra scăderi anuale de 8,4% în 2009, 7,5% anul viitor şi 8,7%, în 2011.
Raportul BM arată că, în primul trimestru al anului curent, România a înregistrat pentru prima oară o scădere a activităţii economice (-6,4%). Un alt aspect negativ evidenţiat de BM este diminuarea concomitentă a intrărilor de capital şi a exporturilor, care au dus la scăderea producţiei industriale cu 12% în primul trimestru al anului 2009, faţă de aceeaşi perioadă din 2008.
"Industria auto românească, considerată a fi cea mai vulnerabilă din regiune, a beneficiat de programul de casare a automobilelor vechi din Germania. Exporturile de autoturisme au crescut cu 62%, în primul trimestru al anului 2009, ceea ce a compensat scăderea cu 51% a vânzărilor interne de autoturisme noi, în primele patru luni ale anului", se arată în Raportul BM.
Pe piaţa muncii, sumele trimise în România de muncitorii aflaţi în străinătate au reprezentat 5% din PIB în 2007, iar declinul unor activităţi precum cele menajere, agricultura şi construcţiile au dus la reducerea acestor intrări. În lunile februarie-martie, şomajul în regiunea Europei Centrale şi de Est a crescut cu 1% faţă de valoarea din primul semestru din 2008.
Înainte de a apela la sprijinul FMI şi al altor organisme financiare internaţionale, România avea datorii externe pe termen scurt care reprezentau 50% din rezervele naţionale. În perioada septembrie 2008 - mai 2009, nouă ţări din regiune au semnat acorduri cu FMI, totalizând o sumă de 55,8 miliarde euro primită ca sprijin.