Banca Naţională şi-a revizuit prognoza de inflaţie

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 august 2008

Banca Naţională şi-a revizuit prognoza de inflaţie

Creşterea economică de 8%-9%

Banca Naţională a Româ­niei (BNR) a revizuit în urcare prognozele privind rata anuală a inflaţiei, la 6,6%, pentru sfârşitul anului 2008, şi la 4,2%, pentru sfârşitul lui 2009, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu cu ocazia prezentării Raportului Asupra Inflaţiei. Proiecţia BNR pentru acest an este cu 0,6 puncte procentuale peste cea din raportul anterior, iar inflaţia anticipată pentru 2009 depăşeşte cu 0,7 puncte procentuale prognoza din luna mai. Creşterea prognozei de inflaţiei s-a datorat excesului de cerere care a fost amplificat de avansul produsului intern brut peste nivelul potenţial.

"Nu mai putem să punem la îndoială faptul că economia este supraîncălzită şi suprasolicitarea are efecte negative în presiunile inflaţioniste şi deficitul extern", a spus Mugur Isărescu.

Excesul de cerere a fost sus­ţinut, ca şi în perioada anterioară, de creşterea salariilor peste productivitate şi de majorările anticipate ale pensiilor, a precizat guvernatorul. În revizuirea prognozei de inflaţie, BNR a luat în calcul şi creşterea preţului compustibililor ca efect direct al scumpirii petrolului, scumpirile produselor administrate, dar şi anticipaţii inflaţioniste ridicate, a precizat Mugur Isărescu. Influenţele negative ale factorilor sunt atenuate de scenarii mai optimiste privind evoluţia preţului produselor importate, precum şi a preţurilor mărfurilor alimentare, a adăugat guvernatorul. Banca Naţională anticipează că traiectoria inflaţiei va reveni pe un trend des­cendent începând din luna august, după ce, în iulie, rata anualizată ar putea atinge un vârf de peste 9%.

Ţintele de inflaţie pentru anul acesta şi pentru anul următor nu au fost modificate, reprezentaţii Băncii Naţionale menţionând că în stabilirea ţintei şi-au asumat un angajament ferm. Ei estimează că excesul de cerere se va tempera începând din partea a doua a anului viitor, o dată cu reîncadrea inflaţiei în interavalul ţintit, începând de la jumătatea anului 2009. "Ne aşteptăm ca din a doua parte a anului viitor excesul de cerere să se mai tempereze", a precizat Mugur Isărescu.

Raportul asupra inflaţiei a fost caracterizat ca fiind optimist, întrucât "o creştere economică între 8% şi 9% şi o inflaţie între 6% şi 7%, nu pot reprezenta prognoze pesimiste ţinând cont de contextul actual", a mai spus guvernatorul.

Scenariul privind proiecţia inflaţiei poate fi afectat de incertitudini legate de atât de coerenţa politicilor macroeconomice în contextul perioadei electorale, cât şi de persistenţa tensiunilor pe pieţele internaţionale.

Cele mai importante riscuri luate în calcul de Banca Naţională sunt continuarea creşterii salariilor peste productivitate, lipsa coordonării politicii ficale şi celei a veniturilor cu politica monetară, deprecierea monedei naţionale cauzată de şocurile de pe pieţele internaţionale şi deteriorarea anticipaţiilor inflaţioniste.

În estimarea inflaţiei, Banca Naţională a luat în calcul un preţ al petrolului de 140 de dolari pentru un baril. Guvernatorul a precizat că scăderea cotaţiei sub acest nivel este posibilă şi ar putea reprezenta un efect favorabil în proiecţia privind inflaţia.

Aplicarea unui set coerent de politici macroeconomice ferme ar putea elimina riscul legat de derapajul acestora şi ar fi în măsură să diminueze probabilitatea materializării unora dintre celelate riscuri, precizează comunicatul Băncii Naţionale.

În cea mai recentă şedinţă a Consiliului de Administraţie, Banca Naţională a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 10,25% luând prin surprindere o mare parte a analiştilor din piaţă.

Ţinând cont de situaţia economiei noastre am putea spera la un rating stabil din partea agenţiilor internaţionale de profil, a adăugat Guvernatorul, amintind că analiştii străini au mai multă încredere în moneda noastră naţională. Guvenratorul a adăugat că riscul valutar este mai puţin pronunţat decât anul trecut şi că, în ultimele luni, cursul a oscilat într-un interval rezonabil.

Guvernatorul a amintit şi de modificarea regulamentului privind creditarea persoanelor fizice şi a precizat că, în următoarele două săptămâni, Banca Naţională va lua o decizie finală în acest sens. "Piaţa imobiliară se omogenizează", a adăugat Mugur Isărescu, răspunzând acuzacţiilor potrivit cărora modificarea regulamentului ar putea avea efecte negative semnificative pe piaţa imobiliară". Reprezentantul Băncii Naţionale a piaţa imobiliară a fost până acum emergentă şi şi au existat disproporţii ale preţurilor de la o zonă la alta. Guvernatorul a mai spus că scumpirea terenului agricol este un lucru îmbucurător întrucât reprezintă unul dintre cele mai de preţ active pe care ţara noastră le deţine.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cind va intelege lumea ca cel mai mare devalizator al Romaniei este Mugur Isarescu?.AVAB_ul A fost Special infintat ca sa-i acopere urmele. A lichidat la comanda BANCOREX-ul si ia imbogatit pe cei care astazi il apara. Din ce bani a cumparat mosii intinse la Dragasani? De ce il susine Voiculescu? Dar, Firea? Toata tara stie. Lingaul de Bogdan Baltazar il Linge zilnic. Ilie Serbanesu are, din acelasi motiv, limba pina la pamint. le va veni si lor rindul.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb