"Banca rea" din Austria face prima victimă în Germania

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 martie 2015

CĂLIN RECHEA

Düsseldorfer Hypothekenbank (DuesselHyp) din Germania a devenit prima victimă a moratoriului impus de autorităţile austriece pentru plata datoriilor Heta Asset Resolution (HAR), "banca rea" care a preluat activele neperformante ale băncii Hypo Alpe Adria.

DuesselHyp, specializată în acordarea creditelor imobiliare, a fost preluată de Fondul de Protecţie a Depozitelor, care este administrat de Asociaţia Băncilor din Germania (BdB). Această organizaţie reprezintă interesele a peste 200 de bănci private din Germania.

Datele din raportul anual pentru 2013 arată că expunerea DuesselHyp faţă de Hypo Alpe Adria era de 348 de milioane de euro. Obligaţiunile emise de Hypo pentru finanţarea portofoliului său de credite au fost transferate către HAR anul trecut.

La jumătatea anului trecut, Düsseldorfer Hypothekenbank avea o rată de adecvare a capitalului de rang I de 11,6%, în scădere de la 13,2% în aceeaşi perioadă a anului precedent.

După toate standardele internaţionale, o rată CT1 de 11,6% indică o bună capitalizare. Şi atunci, cum a fost posibilă prăbuşirea băncii DuesselHyp în urma unei pierderi de "doar" 348 de milioane de euro?

Răspunsul vine pornind de la nivelul capitalului de rang I, care a fost de 233 de milioane de euro, în condiţiile în care activele totale ale băncii erau de 10,889 miliarde de euro. Necunoscuta la care se împarte capitalul de rang I pentru a obţine 11,6% este 2.008,62 milioane de euro şi reprezintă activele ponderate la risc. Comparând aceste active cu activele totale, constatăm că nivelul mediu al ponderii de risc este sub 20%, ceea ce indică un grad relativ scăzut al riscului din portofoliul de credite al DuesselHyp (n.a. activele lipsite de risc, cum sunt considerate şi obligaţiunile guvernamentale, au o pondere de risc 0%).

Având în vedere că obligaţiunile emise de Hypo Alpe Adria, trecute ulterior în bilanţul Heta, au fost emise de o instituţie bancară naţionalizată încă din 2009 şi erau garantate şi de landul Carinthia, ponderea lor de risc a fost, probabil, foarte apropiată de zero.

Decizia de suspendare a plăţii datoriilor HAR de către Autoritatea de Reglementare Financiară din Austria (FMA), din prima parte a lunii, a demonstrat că ipotezele privind ponderile de risc au devenit irelevante, iar capitalul DuesselHyp trebuia să fie de peste două ori mai mare pentru a trece peste şocul Heta.

Astfel BdB a fost nevoită să treacă rapid la preluarea integrală a băncii germane, deoarece exista o probabilitate foarte ridicată a declanşării unei reacţii în lanţ în cadrul sistemului bancar naţional.

În raportul financiar de la jumătatea anului trecut, ultimul disponibil pe site-ul băncii, se arată că sursele de finanţare ale DuesselHyp sunt reprezentate de obligaţiuni garantate (Pfandbriefe) şi credite bancare. Valoarea creditelor acordate DuesselHyp de alte bănci era de peste 4 miliarde de euro, iar valoare obligaţiunilor garantate achiziţionate de investitori era de peste 3 miliarde de euro. Clienţii persoane fizice nu au depozite semnificative la Düsseldorfer Hypothekenbank (n.a. valoarea cumulată a acestora era de 1 milion de euro).

Pe lângă expunerea externă faţă de HAR, Düsseldorfer Hypothekenbank avea expuneri cumulate de 3,35 miliarde de euro faţă de Spania (1,46 miliarde), Italia (1,38 miliarde), Irlanda, Portugalia şi Slovenia.

La sfârşitul săptămânii trecute, Wall Street Journal scria că "băncile germane pot pierde 10% din profit, pe fondul suspendării plăţii datoriilor de către Heta", conform datelor preluate dintr-o analiză Fitch. Estimările agenţiei de rating arată că băncile germane deţin circa 40% din datoria afectată de moratoriul impus de FMA.

"Creditorul imobiliar Düsseldorfer Hypothekenbank AG se confruntă cu un nivel excepţional de ridicat al riscului de credit, iar falimentul băncii este inevitabil fără recapitalizare", a avertizat Fitch.

Interesant este că DuesselHyp a mai fost salvată şi în 2008, tot de către BdB. Atunci pierderile au apărut ca urmare a expunerilor faţă de creditele suprime din Statele Unite, după cum arată un articol Bloomberg. BdB a vândut ulterior banca fondului de investiţii Lone Star în 2010. În vara anului trecut au fost demarate procedurile pentru o nouă vânzare a băncii, către un grup de investitori, printre care se afla şi Attestor Capital.

În lista instituţiilor financiare germane cu expuneri faţă de HAR se mai află Deutsche Pfandbriefbank AG, NRW Bank, Munich Re şi divizia germană a băncii Dexia.

Toate acestea trebuie să se aştepte la suprize majore în viitor şi ar trebui să caute rapid surse pentru majorarea capitalului.

Conform unei ştiri recente de la Reuters, Autoritatea de Reglementare Financiară din Austria (FMA) a precizat că falimentul Heta continuă să reprezinte o opţiune, în condiţiile în care celelalte căi de soluţionare vor determina costuri suplimentare pentru contribuabili.

FMA a subliniat din nou că nu vor exista niciun fel de negocieri cu creditorii Heta, aceştia fiind informaţi cu privire la condiţiile procedurii de bail-in prin comunicate oficiale. Detaliile procedurii de bail-in vor fi prezentate anul viitor, după cum mai scrie Reuters.

"Ceea ce se întâmplă aici (n.a. la Heta Asset Resolution) este un mister pentru toţi observatorii situaţiei", a declarat Helmut Ettl, unul dintre directorii executivi ai FMA, pentru Reuters.

"Epopeea" Hypo Alpe Adria şi HAR reprezintă un puternic semnal de alarmă nu doar în ceea ce priveşte stabilitatea financiară din Austria, ci şi din alte economii ale zonei euro, în frunte cu cea mai puternică dintre ele.

Investitorii şi deponenţii trebuie să fie conştienţi că nimeni nu ştie unde se află veriga cea mai slabă, printre ignoranţi aflându-se inclusiv autorităţile de supraveghere şi reglementare, iar pericolul contagiunii poate să fie mai mare decât în primii ani ai crizei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. sa speram ca nu vom vedea si in sistemul bancar romanesc aplicata bataia de joc pe banii deponentilor numita "active ponderate la risc"; pentru calculul solvabilitatii trebuie aplicat doar capital subscris si varsat + rezerve raportate la active totale; in rest sunt doar minciuni ...

    In sfarsit nu mai tine cu baani tipariti din ajutoare de stat.

    Astept lacat pe 80% dintre banci ifn din EU. 

    In sfarsit nu mai tine cu baani tipariti din ajutoare de stat.

    Astept lacat pe 80% dintre banci ifn din EU. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb