Banca Românească are pre-aprobate credite de 12 milioane de euro pentru Prima Casă

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 octombrie 2009

Pentru participarea programul "Prima Casă", Banca Românească a obţinut un plafon în sumă totală de 68,45 de milioane de euro.

Pentru participarea programul "Prima Casă", Banca Românească a obţinut un plafon în sumă totală de 68,45 de milioane de euro.

Banca Românească are circa 650 de dosare în analiză în cadrul programului "Prima Casa", circa o jumătate dintre acestea, în valoare de 12 milioane de euro, fiind deja pre-aprobate pe baza veniturilor solicitanţilor, arată un comunicat de presă al băncii.

Lakis Couninis, Director Retail & Reţea, în cadrul Băncii Româneşti, a declarat: "Solicitările de credit pentru produsul oferit de Banca Româ­nească au crescut constant, şi datorită ofertei foarte competitive pe care am lansat-o. Pentru a face acest produs şi mai accesibil clienţilor, Banca Românească va opera unele modificări în ceea ce priveşte caracteristicile inţiale. Acestea urmează a fi anunţate în cel mai scurt timp, ceea ce ne face încrezători în capacitatea noas­tră de a utiliza plafonul acordat de Fondul de Garantare până la finele acestui an".

Banca vine cu acest anunţ, după ce preşedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM a anunţat că Guvernul va retrage 220-280 milioane euro de la 7-8 bănci implicate în programul "Prima Casă", care au consumat foarte puţin din plafonul garanţiilor atribuite şi va redistribui sumele băncilor care au acordat cele mai multe credite. Reprezentantul FNGCIMM, Aurel Şaramet, a precizat că 7-8 bănci au consumat între 0 şi 3% din plafoanele de garanţii, iar sumele vor fi redistribuite.

El a precizat că primele bănci în funcţie de creditele acordate sunt BRD, BCR, Banca Transilvania, Alpha Bank, Volksbank şi Raiffeisen Bank, iar primele patru bănci acoperă 88% din totalul sumelor consumate până acum.

Preşedintele Fondului a mai spus că trei bănci nu au consumat "niciun leu" din plafonul de garanţii, iar alte patru-cinci bănci au avut un "consum" de 0,1 - 3%. Acesta a declarat că nu poate nominaliza băncile care se află în această situaţie.

În ceea ce priveşte valoarea medie a unui credit solicitat la Banca Româ­nească, aceasta se situează în jurul a 40.000 de euro, mai precizează banca. În peste 70% din cazuri clienţii preferă imobilele vechi, cu două camere, al căror preţ se înscrie în plafonul garantat de FNGCIMM.

"Ca şi repartiţie a solicitărilor, din statistici rezultă că 35% din cererile depuse sunt în Bucureşti. Cu cote semnificative în total cerere, urmează zona de centru şi vest a ţării-Braşov, Arad, Timişoara, dar şi zona de sud-est-Constanţa, Brăila, Galaţi", a precizat Lakis Couninis.

Pentru participarea la acest program, Banca Românească a obţinut un plafon în sumă totală de 68,45 de milioane de euro. Dobânda aplicată creditelor acordate pentru Prima Casă este variabilă: Robor la 3 luni+2%, pentru creditele în lei şi Euribor la 3 luni+3,75%, pentru cele în euro.

Banca nu percepe comision de analiză, comision de rambursare anticipată, comision lunar de adminis­trare, şi suportă costul evaluării imobilelor şi al comisionului de garantare, plătibil către FNGCIMM. În plus, întrucât conform prevederilor legale, la semnarea contractului, clientul trebuie să constituie un depozit echivalent cu rata lunară pe 3 luni, Banca Românească bonifică la aceste depozite dobânzi de 2 % la Euro şi 5 % la lei. Clientul îşi va putea retrage banii la rambursarea integrală a creditului.

Suma maximă ce poate fi contractată este de 57.000 de euro, sau echivalent în lei, perioada cea mai lungă de acordare fiind de 360 de luni. Pentru cazurile în care preţul imobilului este mai mic sau egal cu 60.000 de euro, aportul propriu trebuie să fie de minim 5%. În cazul imobilelor de peste 60.000 de euro, solicitantul va trebui să contribuie cu 3000 de euro, plus diferenţa dintre preţul de achiziţie al imobilului şi limita maximă de 60.000 de euro. Solicitanţii eligibili trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 20 şi 70 de ani (la sfârşitul perioadei de creditare împrumutatul nu va putea depăşi 70 de ani) şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate, aşa cum prevede legislaţia aplicabilă.

Cu un capital social de până la 200 milioane Euro şi o reţea naţională formată din 151 de sucursale, Banca Românească are 16 ani de activitate pe piaţa bancară din România.

În octombrie 2003, cel mai mare grup financiar din sud-estul Europei, National Bank of Greece (NBG), a cumpărat pachetul majoritar de la Banca Românească, deţinând în prezent 89,07% din capitalul social al acesteia. Un alt acţionar important este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care deţine 10,21% din capitalul social al băncii.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb