Bancherii aşteaptă ca dobânda-cheie să ajungă către 6,75%

Gabriela Căpăţînă
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 ianuarie 2010

Mişu Negriţoiu: "Nevoile de lichiditate ale Ministerului de Finanţe vor rămâne ridicate chiar şi în condiţiile primirii tranşelor de la Fondul Monetar Internaţional, menţinându-se astfel presiunea în sensul creşterii ratelor de dobândă în 2010".

Mişu Negriţoiu: "Nevoile de lichiditate ale Ministerului de Finanţe vor rămâne ridicate chiar şi în condiţiile primirii tranşelor de la Fondul Monetar Internaţional, menţinându-se astfel presiunea în sensul creşterii ratelor de dobândă în 2010".

Atât teoria economică, cât şi experienţa altor ţări arată că recesiunea este combătută prin rate ale dobânzilor tot mai mici, spune Mişu Negriţoiu, directorul general al ING Bank România. Domnia sa ne-a declarat: "În cazul României reducerea ratei dobânzii de politică monetară trebuia făcută mai devreme, într-un ritm mai alert. Nivelul actual al ratei dobânzii de politică monetară este cel mai ridicat din Uniunea Europeană."

Decizia luată de Banca Naţională a României este, în mod evident, un pas în direcţia corectă, afirmă Domnul Negriţoiu, adăugând că este probabil ca în perioada următoare să mai vedem în continuare scăderea ratei dobânzii de politică monetară către 6,75% sau chiar mai jos. Totodată este posibilă scăderea ratelor de dobandă atât în cazul creditelor, cât şi în cazul depozitelor.

Domnul Negriţoiu ne-a mai spus că un alt aspect important ţine de modul de implementare a politicii monetare, în sensul că BNR ar trebui să furnizeze pieţei un nivel adecvat al lichidităţii care să permită ratelor de dobândă de pe piaţa monetară să se situeze în apropierea ratei de dobandă cheie. Acest lucru nu s-a întâmplat în ultimul an şi, în consecinţă, semnalele trans-mise pieţei de către BNR au fost confuze nepermiţând băncilor comerciale să coboare semnificativ ratele de dobândă la credite şi au influenţat negativ economia reală. Este de părere domnul Negriţoiu. Directorul de la ING Bank mai consideră că dacă strategia BNR se va schimba, este posibil să observăm o scădere puternică a ratelor de dobândă la credite.

Liviu Voinea: Tendinţa firească a leului este de depreciere

Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată ne-a spus că atunci când dobânda de politică monetară scade, capitalul străin speculativ al băncilor este tentat să "plece", iar în cazul acesta leul ar trebui să se deprecieze. "Reacţia pieţei trebuia să fie de depreciere a leului, ceea ce s-a întâmplat este invers, poa-te şi din cauza intervenţiei BNR ", ne-a declarat domnul Voinea.

Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată ne-a spus că, în opinia sa, rata dobânzii de politică monetară este în continuare mare, iar de exemplu, o firmă care se împrumută cu o rata a dobânzii de 14% la noi în ţară, nu poate concura cu altele ţări unde dobânzile sunt de 2%. " Diminuarea ratei de politică monetară trebuie să fie mai agresivă, mai ales că între dobânda de politică monetară şi rata inflaţiei sunt 3 punc-te procentuale", mai spune domnul Voinea.

Statul se va împrumuta de la bănci şi în 2010

Nevoile de lichiditate ale Ministerului de Finanţe vor rămâne ridicate chiar şi în condiţiile primirii tranşelor de la Fondul Monetar Internaţional, menţinându-se astfel presiunea în sensul creşterii ratelor de dobândă în 2010 ne-a precizat Mişu Negriţoiu. Domnia sa ne-a mai spus că, în contextul scăderii în continuare a ratei dobânzii de politică monetară de către BNR, randamentele plătite de MFP probabil vor scădea şi ele, dar "cu toate acestea, nu ne putem aştepta la scăderi ample ale randamentelor plătite având în vedere cererea semnificativă din partea statului, precum şi faptul că, până când măsurile de ajustare fiscală vor da roade, riscul economiei româneşti va rămâne destul de ridicat în ochii investitorilor străini".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb