Băncile au primit un formular privind potenţialele pierderi din aplicarea strictă a OUG 50

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 octombrie 2010

Băncile au primit un formular privind potenţialele pierderi din aplicarea strictă a OUG 50

Fondul Monetar Internaţional a transmis băncilor comerciale, prin intermediul BNR, un formular tip, în care fiecare bancă va trece pierderile potenţiale calculate în cazul în care ar aplica strict prevederile OUG 50/2010 privind creditele populaţiei, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

FMI a cerut două situaţii distincte, prima vizând impactul alinierii comisioanelor practicate la cele prevăzute de OUG 50, care cuprinde valuta de acordare, volumul creditelor în sold la 30 iunie afectat de eliminarea comisioanelor, ponderea acestor credite în total împrumuturi pentru populaţie, nivelul comisioanelor eliminate, maturitatea medie a creditelor în cauză, potenţialele venituri nerealizate în semestrul al doilea din acest an şi potenţialele venituri nerealizate până la maturitate.

Cea de-a doua situaţie priveşte impactul înlocuirii dobânzilor interne cu indici de referinţă şi al menţinerii neschimbate a marjei fixe, conform OUG 50. Acest tabel cuprinde valuta de acordare, valoarea creditelor în sold la 30 iunie pentru care s-ar impune ajustări, ponderea acestor împrumuturi în total portofoliu de credite pentru populaţie, spread-ul nerealizat, maturitatea medie reziduală a creditelor de această natură, potenţialele venituri nerealizate în semestrul al doilea din 2010 şi potenţialele venituri nerealizate până la maturitatea creditelor.

Scenariile se realizează prin simularea scadenţarelor pe condiţiile stricte ale OUG 50/2010, cu rate egale până la maturitate şi calculul diferenţei faţă de scadenţarele actuale.

Băncile vor face simulările pe condiţiile actuale din OUG 50/2010, deşi nicio instituţie de credit nu a interpretat textul legii în acest sens şi nu a aplicat modificarea contractelor, cu excepţia eliminării unor comisioane.

De altfel, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a depus la Camera Deputaţilor 20 de amendamente la OUG 50/2010, preluate de grupul parlamentar PDL, inclusiv privind modul de calcul al marjei fixe pentru creditele în derulare cu dobânzi variabile. Amendamentul introdus de PDL propune calculul marjei fixe pentru creditele cu dobândă variabilă în derulare prin scăderea din dobânda de la data încheierii contractului a indicelui de referinţă de la acel moment. În cazul în care s-ar aplica această formulă, veniturile nerealizate ale băncilor ar fi doar jumătate din veniturile nerealizate dacă s-ar urma strict prevederile actuale ale OUG 50.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb