Băncile cer ajutor de la Centru ca să reia creditarea

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 mai 2009

Băncile cer ajutor de la Centru ca să reia creditarea

Bancherii speră ca Banca Naţională a României să adopte, în şedinţa Consiliului de Administraţie de mâine, decizii ce vizează relaxarea politicii monetare pentru a stimula activitatea de creditare. Majoritatea directorilor băncilor de pe piaţa locală solicită o reducere a dobânzii de politică monetară, în timp ce unii ar vrea ca banca centrală să scadă şi nivelul ratei rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei.

În primele trei luni din acest an, băncile aproape că nu au acordat credite, în timp ce nivelul creditelor neperformante şi al provizioanelor a crescut semnificativ, afectând profiturile instituţiilor de credit.

Nivelul provizioanelor constituite de instituţiile de credit a ajuns la 10,25 miliarde lei, la sfârşitul lunii martie, faţă de 7,58 miliarde de lei, la finalul anului trecut, iar băncile sunt obligate să reia creditarea dacă vor să treacă de acest an cu profit.

Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania, speră ca banca centrală să opereze o reducere a dobânzii de politică monetară.

Aceleaşi năzuinţe le are şi Patrick Gelin, director general al BRD - Groupe Societe Generale. Domnia sa consideră că nivelul ratei rezervelor minime obligatorii nu constituie o problemă în acest moment, însă că reducerea do­bânzii este necesară.

O scădere a dobânzii este o decizie probabilă în opinia domnului Mişu Negriţoiu, director general al ING Bank România, însă domnia sa susţine că o reducere a ratei rezervelor minime obligatorii la lei ar fi benefică pentru activitatea de creditare, însă nu crede că BNR va adopta o asemenea hotărâre.

Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank România, consideră că o reducere a nivelului rezervelor minime obligatorii la lei până la 10-15%, de la 18% cât este în prezent, ar fi benefică atât pentru bănci, cât şi pentru economia ţării noastre.

Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank, ne-a spus că atât o reducere a dobânzii cheie cât şi o reducere a ratei RMO la pasivele în lei ar fi binevenite şi ar contribui la stimularea activităţii de creditare.

Primele bănci care şi-au afişat rezultatele pe trimestrul întâi din acest an, Banca Transilvania şi Banca Comercială Română au afişat un câştig în scădere cu 98%, respectiv 13,7% comparativ cu primele trei luni din 2008, când instituţiile de credit acordat tot mai multe credite.

Între timp, creditele clasificate drept îndoielnice sau pierdere şi-au triplat ponderea în totalul împrumuturilor acordate de bănci populaţiei, de la 2,17% în martie 2008, la 6,03% la sfârşitul primului trimestru din 2009. Cea mai mare parte a restanţelor înregistrate la începutul acestui an (68-69%) era pentru credite cu o valoare de sub 20.000 de lei, dar în martie, tendinţa s-a schimbat.

BNR a realizat o primă mişcare de relaxare a politicii monetare în februarie, reducând dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 10% pe an, după care a eliminat pasivele în valută cu o scadenţă reziduală mai mare de doi ani din calculul rezervelor minime obligatorii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb