Băncile de pe Wall Street nu cred într-un Brexit fără acord

Ziarul BURSA #Internaţional / 18 februarie 2019

Pe măsură ce se amplifică criza generată de incertitudinea privind evoluţia Brexitului, Goldman Sachs şi JPMorgan au unele evaluări diferite faţă de deznodământul ieşirii Marii Britanii din UE, dar au totuşi aceeaşi părere cu privire la un lucru, şi anume că nu vom avea un "no-deal" (Brexit fără acord), scrie agenţia Reuters într-o sinteză a unor analize efectuate de cele două bănci.

Dacă nu va reuşi sub nicio formă să obţină în parlamentul britanic aprobarea unui acord privind Brexitul, premierul Theresa May va trebui să decidă fie o amânare a Brexitului, fie să arunce în haos a cincea economie a lumii, ieşind din UE pe 29 martie fără un acord în vigoare.

Goldman Sachs afirmă că estimează o probabilitate de 50% ca Theresa May să primească în final un vot favorabil în Camera Comunelor pentru acordul privind Brexitul, iar în privinţa unui eventual "no-deal'' aceeaşi bancă crede că, dacă şefa guvernului de la Londra ar lua o asemenea decizie, atunci parlamentarii o vor bloca.

"Există în Camera Comunelor o majoritate care doreşte evitarea unui «no-deal», nu însă şi una care să susţină un al doilea referendum privind Brexitul", menţionează Goldman Sachs într-o notă adresată vineri clienţilor săi, potrivit Agerpres.

"Premierul (Theresa May) va încerca în mod repetat să amâne un vot parlamentar definitiv asupra acordului privind Brexitul negociat de ea, iar amplificarea riscurilor rezultate va continua să joace un rol în ratificarea în final a acordului", anticipează Goldman Sachs.

La rândul său, JPMorgan estimează în propria analiză că de acum înainte premierul Theresa May va căuta o extindere a datei ieşirii din UE după 29 martie.

Premierul de la Londra, care a spus în mod repetat că Brexitul nu va fi amâ-nat şi rămâne stabilit pentru 29 martie, a suferit joi seară o înfrângere în Camera Comunelor, unde i-a fost respinsă la vot o moţiune prin care dorea să-i fie reconfirmat mandatul de negociere cu Bruxellesul pentru a încerca să obţină de la liderii europeni o revizuire a clauzei de "backstop'' (plasă de siguranţă) privind frontiera nord-irlandeză. Theresa May a acceptat această clauză pentru a debloca negocierile cu UE intrate la un moment dat în impas, dar prevederea privind "backstop-ul'' a condus la respingerea acordului în parlamentul de la Londra, deputaţii britanici eurosceptici considerând că ea riscă să menţină Regatul Unit pe termen nedefinit în uniunea vamală europeană.

Theresa May a promis că dacă parlamentul nu aprobă un acord până pe 26 februarie, ea va veni la acea dată în plenul Camerei Comunelor pentru a informa deputaţii despre ultimele evoluţii ale discuţiilor ei cu Bruxellesul, pentru ca a doua zi să fie organizată o dezbatere în urma căreia deputaţii să voteze din nou asupra căii de urmat.

Analizele celor mai puternice bănci de pe Wall Street ilustrează cât de greu este pentru mediul de afaceri să înţeleagă scenariile Brexitului. "Aşteptarea noastră este ca o majoritate a deputaţilor să acţioneze în final astfel încât, cel puţin în acest stadiu, să nu avem un «no-deal»", subliniază JPMorgan.

"Considerăm în continuare probabil că, mai degrabă decât să permită un vot care să conducă ulterior la demisii în guvern, premierul May va încerca să temporizeze afirmând că va căuta ea însăşi o extindere a datei Brexitului", adaugă JPMorgan în analiza sa.

Toate marile bănci au considerat încă dinaintea referendumului din 2016 că o ieşire a Marii Britanii din UE ar fi o decizie greşită. Toate estimau atunci că la acel referendum britanicii vor alege rămânerea în UE, rezultatul fiind în final contrar aşteptării lor.

Acum, în pofida a ceea ce afirmă prin analize, în discuţii private bancherii mărturisesc că se tem foarte mult de posibilitatea unui Brexit fără acord, notează Reuters.

"Încă mai sperăm la un acord de ultim moment, dar pe măsură ce ne apropiem de data ieşirii (din UE) cu atât suntem mai puţin siguri", a conchis unul dintre bancherii intervievaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb