BANI DE LA COMISIA EUROPEANĂ  Peste 226 de milioane de euro vor fi alocate pentru reabilitarea căii ferate Bucureşti - Constanţa

MINA IRINA
Ziarul BURSA #Companii / 18 octombrie 2016

Comisia Europeană a aprobat, recent, alocarea a 226,6 milioane de euro din Fondul de coeziune pentru proiectul retrospectiv "Reabilitarea liniei de cale ferată Bucureşti - Constanţa, tronsoanele Bucureşti Nord - Bucureşti Băneasa şi Feteşti - Constanţa", potrivit unui comunicat de presă.

Proiectul face parte din Programul Operaţional Transport perioada 2007 - 2013, axa prioritară "Modernizarea şi dezvoltarea reţelei TEN-T de bază în scopul dezvoltării unui sistem durabil de transport şi integrării acestuia în reţelele de transport ale Uniunii Europene".

Lucrările de reabilitare a celor peste 80 de km de cale ferată între Bucureşti şi Constanţa, pe cele două tronsoane Bucureşti Nord - Bucureşti Băneasa, respectiv Feteşti - Constanţa, au fost finanţate iniţial de către statul român, valoarea totală a proiectului fiind de aproape 475 de milioane de euro.

Decizia se înscrie în linia asumată de Comisia Europeană în ceea ce priveşte cofinanţarea proiectelor retrospective, cu scopul de a creşte absorbţia fondurilor europene în România, a afirmat comisarul european pentru politică regională Corina Creţu, la semnarea proiectului retrospectiv.

Domnia sa a mai spus: "Comisia Europeană preia parte din cheltuielile iniţiale pe care statul român le-a făcut pentru lucrările de reabilitare a căii ferate între capitală şi Constanţa. De altfel, ca urmare a muncii comune a experţilor din cadrul DG REGIO şi autorităţilor naţionale, în cadrul Grupului de lucru pentru o mai bună implementare, au fost aprobate proiecte retrospective în domeniul infrastructurii de transport din România în valoare de aproximativ 450 de milioane de euro din Fondul de coeziune şi Fondul european de dezvoltare regională".

Conform sursei, prin proiectul de reabilitare a căii ferate între Bucureşti şi Constanţa s-a urmărit în principal reducerea duratei de călătorie între cele două localităţi, precum şi trecerea de la transportul preponderent rutier între capitală şi litoral spre un transport sigur şi modern cu trenul, precum şi reducerea poluării aerului.

În urma lucrărilor de reabilitare a acestei porţiuni de cale ferată, se estimează că, până în anul 2030, aproximativ 3,7 milioane de pasageri vor folosi anual trenul pentru a parcurge distanţa între Bucureşti şi Constanţa, iar transportul feroviar de marfă pe această rută este estimată să ajungă până la 21 de milioane de tone anual.

În prezent, trenurile de pasageri pot circula pe ruta Bucureşti - Constanţa cu viteze de până la 160 de km/oră, iar cele de marfă cu maximum 120 de km/oră.

Rata de absorbţie pentru Programul Operaţional Transport în exerciţiul bugetar 2007-2013 este de peste 81%, potrivit comunicării Comisiei Europene.

În perioada de programare 2014 - 2020, România are alocate aproximativ 9,4 miliarde de euro pentru Programul Operaţional pentru Infrastructură Mare (POIM), atât prin Fondul european de dezvoltare regională, cât şi prin Fondul de coeziune. Mai mult de jumătate din finanţarea totală (inclusiv cofinanţarea naţională) pentru POIM - 6,8 miliarde de euro - este prevăzută, precizează sursa citată, pentru infrastructura de transport, 37% -pentru dezvoltarea sectorului de mediu, iar 5% pentru sectorul energetic.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb