• Daniel Stifter, director general EFG Mutual Funds Management: "Niciun ban nu a ieşit din România"
• CNVM vrea să ştie dacă fondurile administrate local de EFG vor fi dizolvate
Grecii de la Bancpost au dat EFG Luxembourg spre administrare 68 de milioane de lei pe care i-au retras din cele două fonduri mutuale administrate de divizia locală EFG Mutual Funds Management, Bancpost Plus şi Bancpost Active Balanced. Banii au fost plasaţi în două fonduri denominate în lei care investesc pe piaţa autohtonă, dar sunt adminis-trate în afara ţării. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a cerut, ieri, conducerii diviziei locale a EFG Mutual Funds să spună ce planuri are privind fondurile administrate în România, rămase cu active de doar 3,52 milioane de lei.
"Bancpost şi-a retras banii din fondurile locale şi i-a reinvestit în două fonduri de investiţii tot de pe piaţa românească, Money Market Cash Fund şi Balanced Active, administrate de EFG Luxembourg", a declarat pentru ziarul BURSA, Daniel Stifter, director general EFG Mutual Funds Management.
Acesta susţine că decizia Banc-post a-şi muta banii a fost motivată de faptul că cei de la EFG Luxembourg au "o experienţă mult mai vas-tă în domeniul investiţiilor şi oferă mai multe oportunităţi de plasament". Trebuie subliniat ca niciun ban nu a ieşit din România, ne-a mai spus Daniel Stifter, adăugând că deo-camdată, nu s-a luat nicio decizie despre ce se va întâmpla cu divizia locală a EFG Mutual Funds Management".
Money Market Cash Fund este un fond monetar, care investeşte 73% din active în depozite şi 27% în obligaţiuni guvernamentale, în timp ce Balanced Active Fund este un fond diversificat, 41% din activele sale fiind investite în obligaţiuni guvernamentale, 30% în acţiuni, 27% în depozite şi 2% în obligaţiuni corporatiste, aceste plasamente fă-cân-du-se în instrumente financiare emise pe piaţa din România.
Radu Toia, de la CNVM, a spus pentru ziarul BURSA, că a solicitat celor de la EFG Mutual Funds mai multe clarificări privind ce se va întâmpla cu cele două fonduri ale Banpost administrate local.
"Azi urmează să primim răspunsul la solicitările noastre. În cazul în care se va decide desfiinţarea celor două fonduri, se vând toate activele, investitorii sunt înştiinţaţi şi se fac direct răscumpărări din valoarea activului net la momentul lichidării", ne-a mai spus Radu Toia.
Reprezentanţii băncii au mai subliniat, ieri, că "Eurobank EFG face parte dintre băncile internaţionale care s-au angajat să îşi menţină expunerea pe România la nivelul din martie 2009 şi şi-a menţinut şi depăşit acest nivel de-a lungul întregului an". La sfârşitul lunii ianuarie 2010, nivelul expunerii se situa cu peste 150 milioane de euro faţă de cel asumat prin angajament, conform declaraţiilor lui Mihai Bogza, preşedintele Bancpost.