Bank Austria vrea să-l ţină captiv pe Ţiriac în propria bancă

Mihnea Rău
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 august 2009

Acţionarul majoritar al băncii Unicredit Ţiriac Bank, Bank Austria Creditanstalt AG, vrea să aibă, timp de şapte ani, dreptul suveran şi discreţionar în vânzarea a circa jumătate din acţiunile pe care omul de afaceri român le mai deţine în bancă

Aproape jumătate din acţiunile pe care cunoscutul om de afaceri român Ion Ţiriac le mai deţine în banca pe care a fondat-o acum optsprezece ani urmează să fie restricţionate de la vânzare încă şapte ani de acum înainte, adică până în august 2016.

O decizie în acest sens urmează să fie luată de acţionarii băncii Unicredit Ţiriac Bank la începutul lunii septembrie, dată la care va fi convocată o adunare generală a acţionarilor în care principalul punct al ordinii de zi va fi modificarea actului constitutiv al băncii.

Ion Ţiriac mai deţine în prezent indirect circa 45% din banca pe care a fondat-o în 1991, după cele două fuziuni operate în ultimii ani cu HVB şi, apoi, cu Unicredit.

Ţiriac controlează pachetul de 45% prin intermediul a două firme înregistrate în Cipru şi Olanda: Vesanio Trading Ltd Nicosia (20,22%) şi, respectiv, Redrum International Investments BV (24,8%).

Partenerii săi externi vor să-i restricţioneze doar acţiunile pe care le controlează prin firma Vesanio, respectiv 20,22%.

Astfel, Vesanio se angajează să nu transfere către terţi, până la data de 31 august 2016 inclusiv, oricare dintre acţiunile pe care le deţine în bancă, fără acordul prealabil expres al Bank Austria. Socieatea bancară austriacă, desemnată drept agent al procesului de fuziune dintre Unicredit şi HVB în Europa de Est, va avea dreptul suveran şi discreţionar să permită sau să refuze transferul acţiunilor restricţionate ale firmei Vesanio.

Cu alte cuvinte, dacă AGA va decide astfel, Ion Ţiriac nu-şi va mai putea vinde niciuna din acţiunile pe care le controlează prin firma Vesanio în următorii şapte fără acordul partenerilor săi externi.

Prin intermediul vehiculului Vesanio Trading, interesele omului de afaceri român mai sunt prezente în companiile locale Allianz - Tiriac Pensii Private şi Allianz - Tiriac Asigurari. Iar compania Redrum Olandaeste implicată într-o altă firmă din grupul său de afaceri- Hit Power Motors SRL.

Fuziunea dintre HVB Tiriac Unicredit a fost contestată, în 2007, în instanţă de către micii acţionarii ai băncii care se consideră prejudiciaţi de Ion Ţiriac în urma unei majorări de capital pe care a operat-o la la bancă acum şaisprezece ani.

Unicredit Ţiriac Bank deţinea la sfârşitul anului 2008 active totale în valoare de 17,5 miliarde de lei., aproximativ 4,15 miliarde de euro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. bravo

    1. probabil ca vor sa-l tina drept garantie la sutele de procese pe care banca le are cu minoritarii din cauza lui

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb