Piaţa acţiunilor va rămâne probabil sub presiune, deoarece trei mari surse de lichiditate sunt pe cale să dispară, conform Bank of America, scrie Business Insider.
Savita Subramanian, strateg al băncii, este de părere că încheierea programului de relaxare cantitativă al Rezervei Federale este cea mai importantă sursă de lichiditate care acum este retrasă din piaţă, pe măsură ce Fed îşi reduce bilanţul de peste opt trilioane de dolari cu aproape 100 de milioane de dolari pe lună.
"Cei mai mari doi cumpărători a titlurilor de trezorerie - China şi Fed - au terminat", a spus Subramanian. "Implicaţiile sunt rate mai ridicate ale dobânzilor şi numerar mai puţin, ceea ce poate pune presiune pe active precum acţiunile companiilor de creştere neprofitabile, care au crescut până acum în 2023".
În plus, stimulul fiscal din partea guvernului SUA s-a încheiat şi este puţin probabil să mai apară ceva în viitorul apropiat, din cauza blocajului din Congres, crede strategul Bank of America.
Nu în ultimul rând, corporaţiile strâng cureaua şi au demarat un val de concedieri, în special în sectorul tehnologic. Asta apare după ani în care concedierile au fost îngheţate din cauza pandemiei, dar acum companiile caută posibilităţi de a reduce costurile înainte de o posibilă recesiune economică.
Secarea tuturor cele trei surse de lichiditate - Rezerva Federală, Congresul şi corporaţiile - are efectul de a creşte ratele dobânzilor, ceea ce va face numerarul mai atractiv pentru investitori, în detrimentul activelor mai riscante, cum ar fi acţiunile, conform BoA, scrie Business Insider.
"Numerarul este mai rar şi mai valoros; consumatorii de numerar (acţiunile de creştere pe termen lung) ar trebui să cedeze locul surselor de numerar (dividende în creştere, fluxuri de numerar)" a spus Subramanian. "Cu alte cuvinte, aşteptaţi-vă la un mediu de tipul «risk-off», în care investiţiile în active mai stabile le depăşesc pe cele mai riscante. În esenţă, continuarea a ceea ce a funcţionat şi nu a funcţionat în 2022".
Subramanian îşi menţine ţinta pentru cotaţia S&P 500 la sfârşitul anului de 4.000 de puncte, nivelul la care indicele de referinţă a pieţei americane se găseşte în prezent, scrie Business Insider.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2023, 11:34)
Exact asta a spus si Ray Dalio. Cash pe perioada urmatoare. Mi-am vandut actiunile sapt trecuta si am pus banii intr-un depozit la transi. Poate cam devreme dar dobanzile sunt bune.
Cat despre actiunile "defensive", intr-o recesiune si acelea merg in jos.
Se vede si in Romania ca, cash ul devine important, bancile fac reclama care mai decare sa dea dobanzi mai bune(aprope mai bune ca obligatiunile de stat).
Sigur ca momentan economia duduie, anul trecut s-au cumparat 30% mai multe masini noi ca-n 2021, crestere 4,5 % la PIB, magazinele sunt pline, la mall e lume, soselele pline, e lume la restaurante, dar imobiliarele stagneaza, avem un teren de vanzare n-a sunat nimeni de o luna macar sa intrebe ceva. Sa vedem cat rezista consumul si companiile la dobanzile care sunt si la inflatia care este.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2023, 18:55)
Vezi ca la dobânzile bancare trebuie sa plătești și cass pe lângă impozit dacă depășești un anumit plafon.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de antonim în data de 23.02.2023, 19:20)
Plătești din dobândă/profit, nu pierzi din principal.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Co în data de 23.02.2023, 20:08)
La titluri de stat se plătește CASS?
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2023, 20:14)
Nu
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2023, 11:44)
Articol foarte bun si concret,
multumim autorului
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2023, 12:34)
restrangerea asta pare in plina manifestare si pe BVB dar va fi mai accentuata in piata banilor la care au acces companiile listate