Barbarii sunt din nou la zidurile imperiului

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Editorial / 21 noiembrie 2016

"Cei care îndrăznesc, încăpăţânaţii, barbarii vor împinge lumea înainte, iar noi suntem barbarii".

Beppe Grillo, preşedintele partidului Mişcarea Cinci Stele din Italia

CĂLIN RECHEA

Pâinea şi circul au asigurat supravieţuirea Imperiului Roman mai multe secole după atingerea apogeului puterii sale. Dar cheltuielile publice, în special pensiile tot mai mari acordate soldaţilor pentru asigurarea loialităţii, care au fost "acoperite" deseori printr-o "diluare" tot mai puternică a monedei, au crescut atât de mult, încât povara taxelor a devenit insuportabilă.

Astfel, barbarii de la porţile imperiului au "căpătat" o "reputaţie" tot mai bună şi s-au transformat, dintr-o forţă de ocupaţie, într-o forţă eliberatoare de sub jugul tot mai apăsător al taxelor şi impozitelor.

După două milenii, primul "imperiu neimperial" din istorie, conform definiţiei date Uniunii Europene de Jose Manuel Barroso, a ajuns, într-un interval extraordinar de scurt, la acelaşi punct de răscruce.

Pentru elitele europene de astăzi, probabil la fel de rupte de realitate precum erau şi conducătorii Romei în perioada de declin, barbarii nu mai vin de aiurea, ci doresc să spargă "zidurile" din interior.

Avântul lor a fost puternic impulsionat de alegerea unui alt "barbar" la conducerea imperiului de peste Ocean, iar elitele europene aşteaptă îngrozite noul an.

Cetăţenii statelor europene s-au săturat de politicienii care "lucrează" doar pentru propriile interese şi încearcă să menţină "un status quo stagnant şi otrăvitor", recunoaşte şi Margaret MacMillan, profesor de istorie şi decan la St Antony's College din cadrul Universităţii Oxford, într-un editorial din Financial Times.

O scurtă trecere în revistă a coaliţiilor politice europene din perioada postbelică, tocmai cu scopul menţinerii în afara sferei decizionale a "extremiştilor" de orice culoare, o determină pe doamna MacMillan să precizeze că "înainte de a deveni prea deprimaţi, trebuie să ne amintim că istoria ne oferă atât avertismente cât şi motive de liniştire", deoarece "democraţia şi respectul pentru domnia legii sunt mult mai bine instalate în cea mai mare parte a Europei", iar "societăţile noastre au demonstrat capacitatea de a se reforma şi reconstrui".

Aşa să fie? Mai există această capacitate de reformare, când elitele politice europene manifestă, de mai mulţi ani, o lipsă de respect cronică pentru domnia legii, care porneşte chiar de la nivelul tratatelor europene?

Tocmai lipsa capacităţii de reformare de sus în jos, dar şi blocarea sistematică a încercărilor de reformare de jos în sus, a condus la creşterea tensiunilor sociale în Europa şi la întărirea curentului "populist".

Cei trimişi în derizoriu de "elite", prin etichetarea cu termenul "populist", nu au făcut decât să exprime cu voce tare ceea ce gândesc zeci de milioane de europeni, care se simt tot mai străini în propria casă.

Profesorul Nassim Nicholas Taleb, autorul cărţilor "Antifragile" şi "Lebăda neagră", a lansat, de curând, o provocare pe contul său de Twitter: le-a cerut cititorilor să vină cu o explicaţie riguroasă a diferenţei dintre populism şi democraţie.

Cum răspunsurile au întârziat să apară, Taleb a oferit propria sa definiţie, pe care "elitele" politice nu o pot "demonta" cu uşurinţă.

Populismul este, în opinia profesorului american, participarea democratică a populaţiei needucate la conducerea societăţii, atunci când intră în conflict cu participarea democratică a populaţiei care a "beneficiat" de o educaţie greşită.

După alegerile din SUA, noul punct fierbinte al confruntării dintre "barbarii populişti" şi "forţele democraţiei" se mută în Italia, unde va avea loc un referendum pentru modificarea Constituţiei. Premierul Matteo Renzi a promis că demisionează dacă vor fi respinse propunerile supuse la vot, iar astfel se va deschide calea pentru noi alegeri cruciale într-o mare ţară europeană anul viitor, după cele din Franţa şi Germania.

"Cei care îndrăznesc, încăpăţânaţii, barbarii vor împinge lumea înainte, iar noi suntem barbarii", a declarat Beppe Grillo, preşedintele partidului Mişcarea Cinci Stele din Italia, după victoria lui Donald Trump din Statele Unite. În opinia lui Grillo, eşecul uriaşului aparat propagandistic în faţa lui Trump reprezintă "un triumf împotriva elitei intelectuale".

Înfrângerea lui Renzi pare să fie considerată aproape sigură şi pe pieţele financiare, unde s-au înregistrat ieşiri masive de capital din Italia, după cum arată soldul negativ de 354 de miliarde de euro din cadrul sistemului TARGET2, care facilitează decontarea în timp real pentru plăţile în euro. Acesta a atins maximul înregistrat în perioada acută a crizei datoriilor suverane în iunie 2016, iar în următoarele trei luni a crescut cu 65 de miliarde de euro, conform datelor de la BCE.

"Fierberea" actuală din Europa şi "pericolul care vine acum de peste Atlantic" l-au determinat pe Philip Stephens, editorialist la Financial Times, să scrie că "Angela Merkel trebuie să poarte mantia Vestului", în condiţiile în care "europenii luptă de mai mult timp împotriva conducătorilor autoritari din exterior şi a populiştilor din interior pentru a-şi menţine valorile".

"Democraţia, libertatea, respectul pentru domnia legii şi demnitatea umanităţii" reprezintă valori comune pentru Germania şi SUA, după cum a declarat Angela Merkel, însă prăpastia dintre cuvinte şi înţelesul lor pare să fie mai mare ca niciodată.

Democraţie este şi repetarea la nesfârşit a unor referendumuri pentru aprobarea tratatelor europene, până când alegătorii votează cum trebuie?

Dar asta nu este tot. Aceleaşi tratate au fost apoi ignorate sau încălcate direct chiar de către conducătorii de la Bruxelles şi Frankfurt, pentru că altfel nu se poate menţine iluzia solvabilităţii guvernamentale.

Aceeaşi iluzie a fost negată Greciei, la fel cum îi este negată şi orice urmă de "demnitate a umanităţii" la presiunile liderilor germani.

Respectul pentru domnia legii? Poate dacă aplicăm "standardele" din gluma tristă de pe vremea socialismului ştiinţific, conform căreia "legea este bariera peste care sar dulăii, pe sub care se strecoară căţeii şi în faţa căreia se opresc boii".

În "imperiul neimperial" despre care vorbea fostul preşedinte al Comisiei Europene, toate valorile amintite de Angela Merkel s-au diluat până la dispariţie, iar "mantia Vestului" nu va putea acoperi goliciunea unui organism emaciat, care a ajuns în această stare din cauza aversiunii patologice faţă de libertatea individuală a cetăţenilor.

Quo vadis, Europa?

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. 1.trump nu este victoria celor multi vs sistem.

    el e doar o strategie a republ.-oameni cu multe mult bln usd- de a pune mana pe toata puterea centrala in us 

    2. deocamdata europenii nu emigreaza in africa ci africanii se ineaca cu miile pt a ajunge in europa. la fel us cu imigrantii. 

    3. la fel cum chinezii i-au impiedicat pe fed.sa.cresca dob . altfel decat modic la fel o a face si eurozona , yenul etc. 

    dob . la dolar va ramane sub 1 muuulta vreme altfel us isi inchide fabricile, alea cate mai is 

    caderea daca va fi va fi a tuturor tinandu-se de mana 

    sa.canti prohodul europei,DOAR a europei nu face sens. 

    4.elitele corupte sau incompetente. 

    poate dar nu traim o utopie de perfecti ci intr-o lume a aproximatilor. 

    iar a spune ca traim o decadere fata de o epoca anterioara- de aur- nu se verifica.

    Un alt exemplu, tot de imperiu ...

    Cică la 1453, când Constantinopolul era asediat de turci, cei din cetate discutau aprins despre ... sexul îngerilor. 

    Acum, când UE este prinsă în chingile propriilor neputințe și aberații, sovietul instalat la Bruxelles se frământă cu subiecte precum ... sexul alternativ, că așa este polliticaly correct.

    Sovietul suprem european trebuie să-și păzească bine târtița ... noii barbari au ajuns, s-ar părea, pe metereze. 

    1. care inca nu realizeaza ca fara a intoarce cheita vor ramane in stare de asteptare:-)

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb