"Barclays", dată în judecată de un grup imobiliar saudit

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 octombrie 2014

"Barclays", dată în judecată de un grup imobiliar saudit

Reclamantul susţine că a fost păgubit cu 10 miliarde de dolari

"Jadawel International", companie imobiliară din Arabia Saudită, a acţionat în judecată "Barclays" Plc pentru despăgubiri de zece miliarde de dolari, pretinzând că banca britanică a acţionat "în mod corupt" pentru promovarea propriilor interese în regiune.

Potrivit "Jadawel International", divizie a companiei "MBI International Holdings" Inc. (cu sediul la Londra), "Barclays" a stat la baza unei "scheme frauduloase" prin care şi-a asigurat o licenţă bancară rară în Arabia Saudită.

MBI, grup înfiinţat de şeicul Mohamed Bin Issa Al Jaber, a construit două ansambluri pe care le-a dat în chirie guvernului saudit în 1999, în vederea găzduirii unor contractori americani din domeniul apărării, care lucrau în regiune. Plăţile din chirii ar fi trebuit să totalizeze peste 2 miliarde de dolari până în 2017.

Conform documentelor depuse în instanţă, "Jadawel" a creat un vehicul prin care să colecteze chirii de 1,4 miliarde de dolari în perioada 2001-2011. "Barclays" a împrumutat cu 450 de milioane de dolari vehiculul în vederea refinanţării datoriilor "Jadawel" către băncile saudite, iar ulterior a condus un grup de bănci care i-au acordat 900 de milioane de dolari entităţii, bani ce urmau să fie rambursaţi din leasingul clădirilor.

Guvernul saudit a făcut plăţi de circa 102 milioane de dolari pentru ansamblurile închiriate, până în 2002, an în care a fost declarat falimentul său parţial. Reclamantul spune că "Barclays" şi-a asumat responsabilitatea să colecteze restanţele, însă banca a încetat urmărirea plăţilor din leasing (datorate de guvernul saudit pentru complexele militare), cu scopul de a obţine licenţa bancară. Drept urmare, "Barclays" a fost dată în judecată în SUA de compania imobiliară, care voia ca Arabia Saudită să fie obligată să continue plăţile.

"Barclays avea obligaţia să solicite banii pe care guvernul saudit îi datora Jadawel International. În schimb, Barclays şi-a trădat datoria ca să obţină o licenţă bancară lucrativă în Arabia Saudită".

Plângerea mai susţine că banca a mituit un prinţ saudit şi un oficial guvernamental ca să obţină licenţa.

Oficialii "Barclays" neagă, însă, acuzaţiile, considerându-le "fără temei", şi anunţă că vor apăra cu fermitate banca în acest proces.

Procesul anterior, lansat la Curtea Federală din Manhattan, în care au fost solicitate despăgubiri de la guvernul saudit, a fost rezolvat amiabil de "Barclays" pentru 925 de milioane de dolari, conform noii plângeri.

"Jadawel" mai arată că, după ce a pierdut sute de milioane de dolari din chirii, a trebuit să vândă ansamblurile cu pierderi substanţiale.

"Barclays" a anunţat, ieri, că şi-a constituit provizioane de 500 de milioane de lire sterline (805 milioane de dolari) pentru posibile amenzi în cadrul investigaţiilor derulate la nivel internaţional pentru manipularea pieţei schimburilor valutare. Banca a avut un profit brut ajustat de 1,59 miliarde lire în trimestrul al treilea din 2014, mai mare cu 15% faţă de aceeaşi perioadă din 2013.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb