BAROMETRUL INDUSTRIAL: "Contracţie puternică în industrie la sfârşit de an; indexul de optimism al managerilor a crescut semnificativ"

Vlad Dobrea
Miscellanea / 23 ianuarie 2018

"Contracţie puternică în industrie la sfârşit de an; indexul de optimism al managerilor a crescut semnificativ"

Activitatea din industrie a căzut puternic în ultima lună a anului trecut, însă indexul de optimism al managerilor a crescut semnificativ în decembrie, de la 63 în noiembrie la 67, potrivit Barometrului Industrial realizat de IRSOP şi SNSPA.

"În luna decembrie, activitatea din industrie a căzut puternic. Creşterea s-a oprit şi activitatea a intrat în zona de contracţie. S-a întâmplat la fel ca la sfârşitul anului 2015 şi 2016. Dacă modelul se păstrează, în lunile ianuarie şi februarie 2018 industria va rămâne în faza de contracţie, urmând probabil să recupereze ulterior. Totuşi, managerii sunt optimişti, iar aşteptările pentru următoarele 6 luni au crescut, în pofida activităţii slabe. În fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50", arată realizatorii Barometrului, relatează Agerpres.ro

Conform Barometrului, volumul producţiei a scăzut în decembrie la 44 de puncte, de la 62 în noiembrie. Realizatorii acestuia amintesc faptul că de la 50 de puncte în sus începe zona de expansiune, iar sub 50 se află zona de contracţie. Stocurile aproape constant subdimensionate au scăzut de la 45 în noiembrie la 42 în decembrie. Rata de reumplere a stocurilor cu bunuri şi materii prime este sensibil mai mică decât rata de golire.

"Comenzile noi s-au redus dramatic de la 61 la 41 în decurs de numai 30 de zile. Scăderea este cu mult sub media anului de 56 de puncte, fără luna decembrie. Comenzile pentru export au scăzut şi ele de la 65 la 53, dar au rămas totuşi în zona de creştere. Luna decembrie şi primele luni ale anului nu favorizează exporturile şi implicit afectează creşterea întregii industrii. Importurile de materii prime urmează de regulă o traiectorie similară cu cea a exporturilor. Când cade exportul, scade şi importul, dar nu în aceeaşi măsură. La nivelul importurilor amplitudinea mişcărilor e mai mică. În decembrie faţă de noiembrie, importurile au scăzut cu 8 puncte, iar exporturile au avut o cădere de 12 puncte", se spune în comunicatul de presă.

Numărul angajaţilor a rămas în echilibru la un index de 48 de puncte, în apropierea pragului de 50 care separă creşterea de contracţie. Oscilaţiile sunt mici, ceea ce înseamnă că industria nu angajează, dar nici nu disponibilizează în proporţii semnificative

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb