BAROMETRUL INDUSTRIEI DIN ROMÂNIA: "Activitatea din sectorul industrial a înregistrat o scădere în ultimele 4 luni"

Valentin Busuioc
Companii / 19 februarie 2015

Sectorul industrial din ţara noastră (care include activităţile de prelucrare a materiei prime, minerit, energie şi apă şi salubritate) a întregistrat o scădere în ultimele patru luni, conform Barometrului Industriei din România (BIR) realizat de IRSOP Market Research şi Facultatea de Management din Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Sondajul a fost întreprins pe un eşantion de 327 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor aproximativ 15.200 de companii de profil cu peste 9 angajaţi din România, care generează circa 95% din cifra de afaceri a industriei, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

Sectorul industrial a continuat să scadă la începutul anului 2015, la majoritatea indicatorilor analizaţi de BIR. Analiza se bazează pe 11 indicatori-cheie, printre care: producţia totală, volumul comenzilor noi, volumul stocurilor, numărul de angajaţi, costurile de producţie, cheltuielile de capital şi exporturile.

În ianuarie, 35% din companii au suferit o scădere a producţiei, în timp ce numai 24% au raportat creşteri comparativ cu luna precedentă, iar peste 38% dintre societăţi au anunţat un declin al numărului de comenzi noi. Costurile de producţie au sporit pentru 36% dintre companii, în timp ce doar 12% dintre firme au simţit o scădere din acest punct de vedere.

Petre Datculescu, directorul IRSOP Market Research & Consulting, a declarat: "Producţia industrială reacţionează foarte rapid la schimbările din economie. Reducerea activităţii nu poate avea decât două cauze: situaţia economică generală sau scăderea cererii. Noi credem că este vorba despre o scădere a cererii, care a început în ultimele luni ale anului trecut şi a continuat în ianuarie 2015".

Deşi activitatea curentă este mai dificilă pentru industrie, firmele estimează că sectorul industrial va relua creşterea în următoarele luni. Reprezentanţii companiilor se aşteaptă că vor spori volumul producţiei, al comenzilor şi al stocurilor, precum şi numărul de angajaţi. În acelaşi timp, firmele anticipează o diminuare a costurilor de producţie, în baza unor factori precum scăderea preţurilor la combustibili şi energie sau a măsurilor de reducere a cheltuielilor pe care le au în vedere pentru perioada viitoare.

Florina Pînzaru, decanul Facultăţii de Management din SNSPA, a declarat: "Industria are o contribuţie semnificativă în formarea PIB, iar datele Barometrului pot fi valoroase în prognozarea evoluţiei economice în România. Ne propunem să realizăm periodic Barometrul Industrial, pentru a sprijini oamenii politici, managerii, investitorii, economiştii şi mediul de afaceri în activitatea lor prin asigurarea de informaţii la zi despre evoluţia industriei din România".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb