Moneda unică europeană a acţionat "ca un somnifer" pentru unele ţări europene, dându-le o falsă senzaţie de încredere economică şi o iluzie de prosperitate, potrivit preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
"Aceste guverne au evitat, astfel, să aplice unele reforme economice dificile, dar necesare", a explicat Barroso pentru cotidianul britanic The Times, citat de Agerpres.
Ca urmare a crizei financiare, argumentează politicianul portughez, euro s-a transformat într-un stimulent de schimbări, deoarece ţările europene s-au văzut forţate să realizeze importante reforme structurale şi economii bugetare, ca să rămână în zona euro.
"Euro a fost un mare succes. Într-un termen foarte scurt a devenit a doua valută mondială şi în unele zone este chiar prima în ceea ce priveşte tranzacţiile", a subliniat Barroso.
Potrivit preşedintelui CE, măsurile dure ale autorităţilor, care au dat naştere la dispute şi greve la Atena sau la Madrid, nu sunt o dovadă a eşecului, ci a bunei funcţionări a euro.