Băsescu ameninţă că dă în judecată Guvernul dacă nu îi dă casă

Valentin Busuioc
Politică / 26 ianuarie 2015

Fostul preşedinte Traian Băsescu a trimis Guvernului o plângere administrativă prealabilă în care avertizează că se va adresa instanţei judecătoreşti dacă nu i se acordă o locuinţă ca reşedinţă şi un cabinet de lucru, menţionând că a agreat cele două vile din Snagov propuse, dar nu a primit răspuns, informează Executivul, la solicitarea ziarului BURSA.

În document, "subsemnatul Băsescu Traian, cu domiciliul ales în vederea comunicării actelor în strada Ştefan Mihăileanu" înaintează o plângere administrativă prealabilă împotriva refuzului Secretariatului General al Guvernului (SGG) şi al Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) de atribuire a folosinţei gratuite a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, şi a unui cabinet de lucru. Băsescu precizează că aceste drepturi i se cuvin în calitate de fost preşedinte al României.

Plângerea (înregistrată pe 13 ianuarie la cabinetul premierului Victor Ponta) mai informează că Băsescu, la 30 septembrie 2014, a solicitat RA-APPS şi SGG, conform legii, folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru.

Ca urmare a acestei cereri, la 10 octombrie, RAAPPS a trimis SGG o adresă în care concluzionează că imobilul care îndeplineşte criteriile de atribuire a destinaţiei de reşedinţă oficială este Vila 1 A, din Snagov, cu terenul aferent. Pe 21 noiembrie, RAAPPS, pe baza unei comunicări cu Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP), a stabilit că imobilele care, în acel moment, îndeplineau condiţiile impuse de actele normative în vigoare ca să aibă destinaţia de reşedinţă oficială pentru foşti preşedinţi sunt Vila 1A (cu o suprafaţă utilă de 324 metri pătraţi şi 9.900 mp de curte) şi Vila 11 (suprafaţă utilă de 2.189 mp şi curte de 27.412 mp). Cele două vile se află în Snagov şi aparţin RAAPPS.

Concluzia a fost atinsă prin vizionarea a 6 imobile de către oficialii RA-APPS şi SPP.

În paralel cu această corespondenţă, pe 9 decembrie, RAAPPS a comunicat Preşedinţiei demersurile realizate pentru aplicarea legii, anexând un tabel cu 7 imobile eligibile.

În document, Băsescu susţine că, împreună cu reprezentantul RA-APPS şi SPP, a fost realizată o vizionare a celor şapte imobile privind în special aspectele legate de securitatea clădirii şi a demnitarului, precum şi starea tehnică aparentă, instituţiile stabilind de comun acord că primele cinci clădiri din anexă nu corespund criteriilor legale, dar că ultimele două imobile din listă (Vila 11 şi Vila 1A, ambele în Snagov), corespund criteriilor, urmând ca RAAPPS să evalueze starea tehnică reală şi să decidă.

"În consecinţă, la 10 decembrie 2014 s-a solicitat RA-APPS să precizeze care dintre cele două imobile urmează a fi puse la dispoziţia subsemnatului, în calitate de fost şef al statului român", mai scrie Băsescu, adăugând că RAAPPS este instituţia ce trebuie să propună un imobil, cunoscând în detaliu starea tehnică şi eventuale revendicări de proprietate. Tot regia este cea care poate evalua care dintre cele două imobile generează costuri rezonabile de întreţinere şi funcţionare, având în vedere că acestea revin în totalitate fostului preşedinte, mai transmite Traian Băsescu.

Tot pe 10 decembrie, solicitarea a fost retransmisă către RA-APPS.

"Cu toate acestea, deşi procedura legală părea parcursă, nici până în prezent nu mi s-a atribuit, conform legii, folosinţa gratuită a unei reşedinţă şi a unui cabinet de lucru. În acest sens, subsemnatul a revenit la cererea iniţial din 30 septembrie, solicitând aplicarea întocmai a Legii 406/2001. Această revenire a fost înregistrată la SGG şi RA-APPS la 9 ianuarie. Fac precizarea că, în conformitate cu Legea 406/2001, aveaţi obligaţii legale pentru atribuirea unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu de lucru începând cu 21 decembrie", acuză Băsescu în plângerea către Guvern, reclamând că Executivul, SGG şi RA-APPS nu au respectat legea.

În concluzie, Traian Băsescu reiterează cererea de atribuire a unei locuinţe, "în mod rezonabil", având în vedere că toate cheltuielile de întreţinere şi funcţionare vor fi suportate de domnia sa.

Fostul demnitar avertizează, în încheiere: "În cazul în care această solicitare legală nu se va soluţiona la nivel administrativ-instituţional, mă văd nevoit să mă adresez instanţelor judecătoreşti competente, cu toate consecinţele ce vor decurge din acest demers judiciar, pentru recunoaşterea unor drepturi ce mi se cuvin, în baza legii, similar celorlalţi şefi de stat care beneficiază în prezent de drepturile conferite de Legea 406/2001".

Pe 7 ianuarie, Guvernul a prezentat o listă transmisă, în decembrie, de RA-APPS către Traian Băsescu. Lista includea şapte case pe care Băsescu le-ar putea folosi ca reşedinţă de fost preşedinte. Printre clădiri, se numără două vile în Snagov. Guvernul informa atunci că Băsescu a refuzat unele dintre case şi nu a răspuns în cazul altora.

Pe listă, au fost propuse apartamentul cu şase camere din Bulevardul Constantin Prezan, din clădirea în care Traian Băsescu a locuit, la etaje diferite, cu Adrian Năstase şi Nicolae Văcăroiu (cu o suprafaţă de 279 metri pătraţi), Vila 11 din Snagov, Vila 1A din Snagov (472 mp), un spaţiu cu cinci camere şi încă trei camere de serviciu din strada Orbescu (440 mp), un imobil cu 9 camere din strada David Praporgescu (295 mp), un apartament cu 5 camere din strada Barbu Delavrancea (280 mp) şi un apartament cu 8 camere din strada Lev Tolstoi (273 mp).

Ulterior, la sfârşitul lunii decembrie, Vila 1A, dotată cu piscină, a fost acordată Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, iar Vila 11 a fost scoasă la vânzare pe 19 ianuarie, pentru circa 4 milioane euro.

Acum o săptămână, premierul Victor Ponta declara că Traian Băsescu îşi va alege, până la urmă, o locuinţă din ce mai are RA-APPS, adăugând că fostul şef de stat este "un client foarte cusurgiu". Ponta a mai spus că Băsescu nu a răspuns la oferta RAAPPS ce cuprindea lista cu locuinţe.

Legea stabileşte că persoanele care au avut calitatea de preşedinte al ţării noastre beneficiază pe viaţă de folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, de o indemnizaţie lunară în cuantum de 75% din indemnizaţia acordată preşedintelui în exerciţiu, de pază şi protecţie, precum şi de folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de SPP. Modalităţile concrete de exercitare a acestor drepturi trebuie stabilite prin hotărâre a Guvernului. Legea mai prevede că locuinţa de protocol nu poate fi reşedinţa pe care titularul a avut-o ca preşedinte în funcţie.

Vilele RA-APPS din Snagov au fost subiect de discuţie, la sfârşitul anului trecut, între Ponta şi Băsescu, prim-ministrul susţinând că fostul preşedinte nu va primi dreptul să se mute într-un astfel de spaţiu, iar fostul şef de stat declarând că nu ceruse o vilă anume, ci un imobil adecvat, conform legii.

Traian Băsescu trebuie să părăsească vila Lac 3 în cel mult 60 de zile de la încheierea mandatului prezidenţial.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. O să caut o vilă cu suprafață între 300 și 400 mp. Constantinescu a primit de 246 mp, tu ne-ai chinuit și ai făcut țara de râs 2 mandate (ba chiar de 5 ani fiecare). Facem regula de trei simplă și îți măsurăm mai mulți mp.

    Am găsit că vila în care stă Mioara Roman are 366 mp utili. Localizată în Gogol, are tot ce îi trebuie. Sigur că te mandatăm pe tine, președintele nostru, să o dai afară pe chiriașa rău-platnică și să îți iei vila care ți se cuvine.

    Bravo domnule Basescu si sa va fie rusine Patricilor!

    Din nou,fostul presedinte "este in interiorul legii" nu pretinde nimic altceva. Atunci, ce va roade asa tare? 

    1. Individul asta nici in puscarie nu se va astampara. Stie precis ca nu are sanse de castig, dar face circ pentru ca atata timp cat dureaza procesul si poate dura ani, nu se va muta din supervila in care sta. Cum am putut suporta o asemenea creatura 10 ani ???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb