Băsescu cere adoptarea Legii siguranţei naţionale

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 27 martie 2009

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat mulţumit de activitatea SRIpe 2008.

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat mulţumit de activitatea SRIpe 2008.

Şeful statului a solicitat SRI să încheie un parteneriat strategic cu Poliţia pentru combaterea mai eficientă a criminalităţii locale

Băsescu: "SRI nu mai ţine sub lacăt tainele fostei securităţi"

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat Serviciului Român de Informaţii (SRI) să acorde, pe viitor, o atenţie deosebită combaterii criminalităţii locale, solicitând, în acest sens, ca Serviciul să realizeze un parteneriat cu Poliţia.

Şeful statului a participat, ieri, la prezentarea raportului de activitate al SRI pe 2008.

Traian Băsescu a declarat: "Am cerut SRI să dea o atenţie deosebită, în afară de zonele clasice de luptă împotriva riscurilor asimetrice, şi criminalităţii locale.

Este clar că aici principala misiune o are Poliţia, dar am solicitat Serviciului să facă un parteneriat cu Poliţia pentru a furniza informaţie structurilor statului care au nevoie de această informaţie. Aici mă refer la Poliţie şi Parchet".

Băsescu a avertizat asupra faptului că ţara noastră, prin poziţia geografică, este "extrem de atractivă" pentru acţiuni de influenţare a deciziei economice şi a unor decizii politice, informează Agerpres. Şeful statului a cerut SRI să-şi crească capacitatea de supraveghere a aces­tor "fenomene posibile", solicitând, în acest sens, o acţiune preventivă.

Întrebat cum vede partenariatul dintre SRI şi Poliţie, preşedintele Băsescu a replicat că, în primul rând, acesta ar trebui să se realizeze printr-un schimb de informaţii.

Traian Băsescu a explicat: "Nu este o treabă a SRI să combată acele grupuri cărora li se mai spune clan sau clanuri. Nu este o treabă a SRI, dar, pentru a preveni proliferarea, am cerut Serviciului ca, în măsura în care poate, să colaboreze cu Poliţia pentru colectarea tuturor informaţiilor necesare, pentru ca Parchetele să poată acţiona eficient".

Pe de altă parte, Băsescu a apreciat că, prin modernizare, Serviciul a reuşit să reducă "la zero" cantitatea de maculatură distribuită în instituţiile statului. "Anul 2008 aş vrea să fie un an etalon pentru Serviciu şi un an care să se repete din punct de vedere al acurateţii analizei şi informaţiei", a spus şeful statului.

Preşedintele a remarcat, totodată că, în cursul anului 2008, SRI a furnizat la nivelul diverselor paliere politice, precum Preşedinţia sau Guvernul, analize care s-au dovedit extrem de utile atât în poziţionarea acestor instituţii, precum şi în actul lor de decizie. "Spre deosebire de alţi ani, analizele şi informaţiile din 2008 la nivelul CSAT şi al şefului statului au avut zero erori, ceea ce arată o creştere extraordinară a calităţii informaţiei, pe fondul unei mult mai bune sintetizări şi pe o diminuare majoră de documente transmise către decidenţii politici", a precizat Băsescu.

Preşedintele a evidenţiat şi modul în care a evoluat procesul de reformare a instituţiei, adăugând că face aceste aprecieri aşa cum sunt văzute de la nivelul şefului statului şi al CSAT.

Şeful statului a remarcat şi că, odată cu transferul dosarelor fostei poliţii politice către CNSAS, s-au creat premise majore de credibilizare a SRI, acesta fiind privit ca o instituţie care nu mai ţine "sub lacăt tainele fostei Securităţi".

Într-o declaraţie de presă susţinută ulterior, Băsescu a arătat că a cerut adoptarea legilor siguranţei naţionale, "neutru din punct de vedere politic".

Şeful statului a declarat: "Am adresat o rugăminte şi membrilor Comisiei de supraveghere a SRI din Parlamentul României, legată de nevoia de a se lua în analiză legile siguranţei naţionale şi de a fi promovate cu o încărcătură zero din punct de vedere politic. Trebuie să fie tratată această legislaţie aşa cum vrem să fie Serviciul. Vrem un Serviciu neutru politic, trebuie să tratăm legislaţia Serviciului neutru din punct de vedere politic, plecând strict de la nevoile de siguranţă naţională ale României şi adaptând legislaţia la modul în care Serviciul poate să îşi îndeplinească misiunea".

În acest sens, Băsescu a arătat că există câteva elemente ale procesului de reformă, spre exemplu demilitarizarea, care nu pot fi aplicate în lipsa acestei legislaţiei, transmisă Parlamentului încă din 2006.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb