BĂSESCU, FAŢĂ CU PARLAMENTUL Un mesaj, două interpretări

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 31 mai 2007

Un mesaj, două interpretări

Cetăţenii au asis­tat, în mod egal, la mesajul pre­şedintelui Traian Băsescu, rostit ieri în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului şi ale camerelor, reunite, de luat vederi, ale tuturor televiziunilor de ştiri.

Înţelegerea mesajului a depins, însă, de camerele de luat vederi: pe un post de televiziune (notoriu ca antiprezidenţial) preşedintele PSD Mircea Geoană s-a repezit să califice mesajul preşedintelui drept agresiv şi răzbunător la adresa partidelor care au iniţiat Referendumul de suspendare a lui Băsescu, în timp ce, pe alt canal de televiziune, Cris­tian Diaconescu, lider al aceluiaşi partid, accepta că mesajul poate fi interpretat drept o invitaţie la colaborare pe obiectivele propuse de Preşedinţie, întrucât mare parte dintre ele sunt general acceptate.

Pe acest al doilea post de televiziune, Theodor Stolojan, fost consilier prezidenţial, tocmai explicase că mesajul lui Traian Băsescu cuprinde două părţi distincte: în prima, îşi expune opinia asupra condiţiilor de restabilire a regimului democratic al ţării, subliniind că România este condusă nedemocratic de vreme ce proporţia de 75% din electorat care a votat împotriva demiterii pre­şedintelui, este reprezentată de doar 25% dintre parlamentari (şi de aceea, ar fi necesare demiterea Guvernului Tăriceanu şi alegerile anticipate); conform explicaţiilor lui Stolojan, Băsescu ar fi, de fapt, conştient că opinia sa nu este agreată de majoritatea parlamentarilor şi de aceea, invită Parlamentul la colaborare pe un număr de nouă obiective punctuale [n.n.- le re­producem alăturat].

La o examinare atentă a mesajului, constatăm că interpretarea lui Stolojan nu este exclusă.

Faptul l-a determinat pe Diaconescu să şovăie în a se mai lansa contra lui Băsescu, diferenţiindu-se de colegul său de partid, care, mai slab pregătit, a făcut-o.

Aşa cum Karl Marx spunea despre socialişti - "se reped ca mârlanii".

Obiectivele propuse de preşedintele Traian Băsescu

1. Reforma profundă a clasei politice prin introducerea votului uninominal, legea lustraţiei şi reprofilarea standardelor de competenţă profesională şi morală a candidaţilor la alegerile parlamentare.

2. Clarificarea sistemului politic prin definirea raporturilor între Preşedinte, Guvern şi Parlament, precum şi înfiinţarea Parlamentului unicameral, sau în cazul menţinerii Parlamentului bicameral, o reducere semnificativă a numărului de senatori şi deputaţi, reorganizarea administrativă a ţării, toate, pe temeiul unei noi Constituţii cu adevărat europene.

3. Garantarea unui sistem juridic independent şi eficient, care să ducă la diminuarea corupţiei şi la dispariţia definitivă a stării de impunitate de care nomenclatura tranziţiei s-a bucurat în mod nedrept.

4. Situarea educaţiei naţionale în centrul proiectului de societate pentru România de mâine. Poporul român va avea un viitor prosper numai dacă vom construi un sistem de educaţie competitiv, pe deplin adaptat cerinţelor unei economii în plină expansiune, iar asta înseamnă reforma curiculară, descentralizarea controlului administrativ al şcolilor şi alocarea a 6% din PIB pentru educaţie începând cu anul 2008.

5. Rezolvarea problemei absorbţiei fondurilor europene şi stabilirea unor criterii obiective pentru realizarea investiţiilor. Nu este deloc inutil să vă reamintesc riscul de a rata beneficiile imediate ale integrării în Uniunea Europeană din cauza faptului că informaţia despre fondurile ce pot fi accesate este distribuită preferenţial, iar asistenţa instituţională pentru realizarea de proiecte eligibile este ineficientă.

6. Avem nevoie de o viziune pe termen lung asupra României. Spre exemplu, trebuie ca mediul rural, agricultura, turismul, industria energetică să beneficieze de strategii coerente şi realiste de dezvoltare, ca de altfel şi alte domenii prioritare.

7. Sistemul de sănătate trebuie regândit şi descentralizat prin transferul controlului administrativ către administraţiile locale. Este inadmisibil ca bugetul să crească în ultimii şapte ani de patru ori, iar pacienţii şi medicii să nu resimtă beneficiile acestei creşteri pentru că licitaţiile pentru medicamente şi echipamente sunt viciate de corupţie şi clientelism.

8. Trebuie deschis un dialog mult mai amplu cu toate organismele societăţii civile. În momentul de faţă, numeroase decizii politice sunt luate fără o veritabilă consultare a partenerilor sociali. În schimb, observăm cum oligarhia tranziţiei doreşte să exercite un adevărat monopol asupra deciziilor Guvernului. Soluţia este încurajarea sutelor de mii de întreprinzători mici şi mijlocii prin politici publice menite să transforme economia românească într-un spaţiu al concurenţei loiale şi al competitivităţii la nivel european şi global. La fel de adevărat este faptul că firmele româneşti performante din domenii precum IT-ul, construcţii, turism, industrie alimentară, trebuie stimulate să se asocieze pentru a face faţă concurenţei pe piaţa europeană, dar mai ales pentru a rămâne competitive pe piaţa românească.

9. Avem nevoie de legi pentru structurile de securitate naţională care să pună la dispoziţia acestora instrumentele şi mijloacele pentru a le face eficiente în lupta împotriva traficului de droguri, a traficului de carne vie, a corupţiei la nivel înalt, a prevenirii actelor de terorism îndreptate împotriva populaţiei, a luptei împotriva reţelelor crimei organizate transfrontaliere. Nu prin interdicţii care accentuează ineficienţa structurilor de securitate a statului în aceste domenii vom proteja libertăţile cetăţenilor, ci prin demilitarizarea acestor instituţii şi prin întărirea severă a controlului parlamentar asupra lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb