Băsescu: FMI nu va mai finanţa deficitul bugetar

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 23 septembrie 2010

Băsescu: FMI nu va mai finanţa deficitul bugetar

Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu va mai finanţa "în niciun caz" deficitul bugetar al României, a anunţat, ieri, preşedintele Traian Băses-cu, în cadrul unei intervenţii la postul public de radio, informează Mediafax.

Şeful statului a subliniat că viitorul acord de împrumut, pe care ţara noastră urmează să îl semneze cu FMI, va fi unul "cel mai probabil de precauţie". Noul acord va fi unul prin care, cel mai probabil, Guvernul va putea să apeleze la fondurile FMI doar dacă situaţia o cere.

Preşedintele a precizat că data la care va fi încheiată noua înţelegere cu FMI va fi stabilită de Guvern.

Băsescu a subliniat faptul că FMI, ca regulă generală, nu finanţează deficite ale bugetelor, ci finanţează, de regulă, consolidarea rezervei valutare a Băncii Naţionale: "Doar în acest acord au fost excepţii în care vreun miliard jumătate s-au dus în bugetul de stat pentru că era situaţia extrem de dificilă, dar în niciun caz FMI nu va mai accepta să finanţeze deficitul bugetului de stat al României. Dacă discutăm de problema deficitului bugetului de stat, este clar că Româ-nia nu va trebui să ia bani de la FMI. Dacă discutăm de partea de credibilitate, România trebuie să fie într-un acord cu FMI".

Şeful statului a mai afirmat că tipul de acord care va fi încheiat cu FMI rămâne să se decidă "către sfârşitul anului": "Va fi problema Guvernului, a BNR. În mod cert, un acord cu FMI va exista. Poate fi un acord în care să fie vorba de finanţare, ceea ce este puţin probabil, sau cel mai probabil va fi un aşa-numit acord de precauţie, în care, în situaţii excepţionale, să putem apela la Fond".

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu pe tema acordului cu FMI vin în contextul în care şeful statului a declarat, marţi, în Parlament, că, în 2011, România va semna un nou acord de împrumut. Şeful statului a subliniat, în plenul Parlamentului, că nimeni nu împrumută acum ţara noastră pe termen lung, din cauza deficitelor structurale. "Nimeni în momentul de faţă nu împrumută România pe termen lung, din cauza deficitelor structurale", a încheiat şeful statului.

Băsescu acuză presa că propagă o minciună majoră - că ţara este într-o situaţie disperată

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la postul public de radio că mass-media propagă o "minciună majoră", respectiv că România se află într-o situaţie disperată.

Traian Băsescu a afirmat: "Dacă discutăm în timp, noul acord cu FMI trebuie încheiat după ce terminăm actualul acord care se încheie în aprilie 2011, deci nu are nicio relevanţă din acest punct de vedere momentul în care eu am venit în Parlament. Motivul pentru care am decis să merg în Parlament a fost legat şi de atmosfera creată, dacă vă uitaţi, în 80% din mass-media românească se transmite un singur mesaj pentru români: suntem într-o situaţie disperată, nu avem soluţii, politicienii nu ştiu ce e de făcut, ceea ce este una din minciunile majore pe care mass-media le propagă. Repet, una din minciunile majore pe care mass-media le propagă".Şeful statului a susţinut că este o situaţie grea, generată în primul rând de criza economică, dar că ţara noastră are soluţii. "Sigur, are şi de recuperat erori de guvernare din anii anteriori, are de corectat erori, dar o facem şi mergem înainte. Merem înainte ştiind unde mergem", a mai spus Băsescu. Traian Băsescu a ţinut să precizeze că momentul ales pentru a se adresa Parlamentui nu are nicio legătură cu ideea că România va încheia un nou acord cu FMI: "Nu am ales momentul spre a-l dedica ideii că vom avea un acord cu Fondul ci, dacă veţi analiza discursul meu în partea a doua, el prezintă soluţiile pe care le are România şi care sunt reale şi finanţate, iar mesajul de fond a fost unul îndreptat către optimism legat de faptul că avem soluţii pentru a gestiona situaţia de criză".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb