BĂSESCU NEVOIT SĂ CEDEZE: Proiectul legilor privind securitatea naţională a fost făcut public

Nicolae Mardari
Ziarul BURSA #Politică / 22 februarie 2006

Preşedintele Băsescu s-a hotărît peste noapte să pună în dezbatere publică proiectul Strategiei de Securitate Naţională a României, proiect care a declanşat controverse aprinse. El îşi contrazice, astfel, propriile declaraţii de la care nu a trecut decît o săptămînă: după ultima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, şeful statului anunţa că forma finală a strategiei va fi definitivată în 30 de zile şi abia după alte 30 de zile va fi supusă dezbaterii publice.

Pasul înapoi pe care îl face Băsescu confirmă dificultatea în care se află. Societatea civilă şi oamenii politici s-au unit împotriva proiectului, şeful statului avînd divergenţe serioase chiar cu colegii săi din Alianţă, liberalii. Deputatul Radu Stroe, preşedintele Comisiei de Control a Activităţii SRI, l-a acuzat, de exemplu, pe şeful statului de "dependenţă faţă de serviciile secrete".

"Traian Băsescu nu are argumente serioase pentru secretizarea acestor proiecte de lege, secretizare care nu respectă legislaţia în vigoare", declară Radu Stroe. Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, liberalul Bogdan Olteanu, l-a atacat încă şi mai dur pe Băsescu: "Este absolut inadmisibil să se reia proiectele lui Ion Iliescu din 2002, puternic respinse de societatea civilă, de media şi chiar de o parte din PSD".

Pentru prima dată de cînd a ajuns la Cotroceni, şeful statului pare că se poticneşte: el cedează şi face publice înainte de termen proiectele, cu toate că a susţinut ideea că acestea ar trebui întîi definitivate şi apoi dezbătute.

Strategia a fost publicată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale încă de ieri şi este o versiune care va suferi modificări în următoarele 30 de zile. Documentul are 39 de pagini şi se intitulează "România europeană, România euroatlantică: Pentru o viaţă mai bună, într-o ţară mai sigură, democratică şi pros-peră".

Strategia are 11 capitole care se referă, printre altele, la priorităţile participării active la realizarea securităţii internaţionale: promovarea democraţiei, lupta împotriva terorismului internaţional şi combaterea proliferării armelor de distrugere în masă, realizarea securităţii şi stabilităţii regionale. De asemenea, securitatea internă acupă un rol important, la care se adaugă reperele unei bune guvernări: combaterea corupţiei, justiţia democratică, administraţie publică profesionistă.

Cum se poate transforma o înfrîngere într-o victorie

Decizia preşedintelui Băsescu de a-şi contrazice declaraţiile făcînd public documentul mai devreme decît anunţase s-ar putea să nu fie, însă, un semn de slăbiciune, ci de abilitate. Continuînd să înfrunte opinia publică şi partidele, şeful statului riscă să piardă serios în imagine. S-ar fi putut crede că are un interes, poate acela de a-şi subordona serviciile secrete şi de a le spori puterea, aşa cum s-a vehiculat în presă. Dealtfel, detractorii preşedintelui îşi reglaseră tirul pentru următoarele săptămîni tocmai pe acest subiect.

Băsescu este un maestru al surprizelor. Cei care se pregăteau să-l acuze de secretizare rămîn cu vorbele nespuse, în timp ce şeful statului va rîde în stilul său caracteristic, invitîndu-i acum să-şi dea cu părerea pe marginea textului şi nu pe invenţii ale presei.

Vor urma discuţii în contradictoriu, timp în care proiectul de lege va fi definitivat. Calculul preşedintelui este, probabil, acela că va ieşi din clenciul cu liberalii ca de obicei cu ajutorul opiniei publice. Indiferent cîte critici vor apărea, vor fi şi apărări pe măsură. O cacofonie care îl va îndreptăţi, la un moment dat, pe Băsescu să spună: "păi nu v-am spus eu să nu facem public proiectul?".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb