Băsescu: Riscăm să devenim un popor de asistaţi social

A.G.R.
Ziarul BURSA #Politică / 25 iunie 2009

Preşedintele Traian Băsescu le cere politicienilor să nu abandoneze reformele în acest an electoral.

Preşedintele Traian Băsescu le cere politicienilor să nu abandoneze reformele în acest an electoral.

Conform preşedintelui, în 2008, jumătate din populaţia ţării a beneficiat de o formă de asistenţă financiară din partea statului

Românii riscă să devină un popor de asistaţi social, în condiţiile în care se remarcă o lipsă de coerenţă şi de responsabilitate în alocarea resurselor publice destinate politicilor sociale, consideră preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a explicat: "Se remarcă o lipsă de coerenţă şi de res­ponsabilitate în alocarea resurselor publice destinate politicilor sociale. Riscăm să devenim un popor de asistaţi social. În 2008, numărul persoanelor asistate de stat, sub diferite forme, a ajuns la 11 milioane dintr-o populaţie totală de 22 de milioane. Înseamnă că nu aveam priorităţi în alocarea banilor publici. Originea risipei se află într-un comportament politic de natură populistă şi în lipsa de transparenţă a modului de stabilire a priorităţilor bugetare".

Potrivit preşedintelui, ţara noastră are nevoie de o îmbunătăţire a sistemului de formulare a politicilor publice, în opinia sa fiind necesară mai multă atenţie cercetărilor sociologice care vorbesc despre orientarea spre autoconsum în mediul rural sau despre răspândirea mentalităţilor care generează comportamente de automulţumire şi de lipsă de interes pentru creşterea calităţii vieţii.

"În pofida transformărilor din ultimii 20 de ani, România se confruntă cu riscul de a fi ineficientă în politicile sociale şi de a fi lipsită de coeziune socială", a spus şeful statului.

Obiectiv de restructurare a economiei: reducerea ponderii populaţiei din agricultură cu 20%

Conform spuselor sale, reducerea cu 15-20% a ponderii populaţiei care lucrează în agricultură, în următorii 15-20 de ani, reprezintă un obiectiv major de restructurare a economiei naţionale.

Băsescu a arătat că, în prezent, ţara noastră are cea mai mare pondere a populaţiei care lucrează în agricultură, 30%, fiind astfel foarte mult în urma altor state UE.

Şeful statului a declarat: "Reducerea acestei ponderi cu 15-20% în următorii 15-20 de ani reprezintă un obiectiv major de restructurare a economiei. În acest scop este necesară o îmbunătăţire substanţială a conţinutului muncii şi a condiţiilor de muncă nu numai în agricultură, ci în ansamblul zonei rurale, precum şi de o îmbunătăţire a condiţiilor de trai la sat".

Potrivit Agerpres, preşedintele a remarcat că populaţia rurală , deşi reprezintă 45% din populaţia ţării, nu are acces la o mare parte din serviciile de care beneficiază în principiu populaţia urbană, în domenii precum cel financiar, de consultanţă, comunicaţii, educaţie, sanitar.

Băsescu a adăugat că, în 1989, populaţia care lucra în agricultură avea o pondere de 30%, în 2000 a ajuns la 45%, pentru a se reveni în prezent la 30%.

"Dacă politicile publice nu vor fi îmbunătăţite substanţial şi, totodată, nu se obţine un progres remarcabil în domeniul eficienţei, atunci consider că dezvoltarea în următorii 15-20 de ani în România va fi afectată de un grav dezechilibru în domeniul politicilor sociale", a conchis şeful statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb