Băsescu: România nu consideră corect ca MCV să fie anexat la condiţiile de aderare la Schengen

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 21 iulie 2011

Preşedintele Traian Băsescu afirmă că raportul CE este unul corect, care relevă progresele făcute pentru atingerea obiectivelor de a avea un sistem de justiţie eficient, dar care "pune degetul" pe probleme care se perpetuează şi care afectează credibilitatea justiţiei şi a României.

Preşedintele Traian Băsescu afirmă că raportul CE este unul corect, care relevă progresele făcute pentru atingerea obiectivelor de a avea un sistem de justiţie eficient, dar care "pune degetul" pe probleme care se perpetuează şi care afectează credibilitatea justiţiei şi a României.

Preşedintele Traian Băsescu spune că România nu consideră corect ca raportul MCV să fie anexat la condiţiile de aderare la spaţiul Schengen, însă constată că se află în faţa unei realităţi: sunt state care consideră că raportul MCV trebuie luat în considerare ca să spună "Da" aderării la Schengen.

Preşedintele a declarat, ieri, că raportul CE arată şi în acelaşi timp stabileşte 18 obiective pe care ar trebui ca România să le îndeplineas-că până la raportul de anul viitor, potrivit Mediafax.

De asemenea, preşedintele a spus că "a trecut vremea când se mai putea plânge cineva că nu există cadru constituţional", susţinând că acesta este în mare parte finalizat, astfel că depinde de fiecare instituţie să implementeze cadrul existent.

În acest context, Băsescu a spus că România nu consideră corect ca raportul MCV să fie anexat la condiţiile de aderare la spaţiul Schengen.

"România nu consideră corect ca raportul MCV să fie anexat la condiţiile de intrare în Spaţiul Schengen. În acelaşi timp, România constată că se află în faţa unei realităţi: sunt state care insistă ca raportul MCV să fie luat în considerare atunci când se spune < Da > intrării României în Spaţiul Schengen", a declarat şeful statului.

El a mai spus că, între cele două realităţi - lege şi voinţa statelor membre - este clar că România trebuie să găsească formula de a împăca ambele exigenţe.

"Noi, exigenţa respectării tratatului în ceea ce priveşte accesul în Spaţiul Schengen, am îndeplinit-o. Vom încerca, prin acţiune, nu diplomatic, pentru că nimeni nu îţi poate spune că în România... ce să negociezi politic, ce să facă Ministerul de Externe, preşedintele, primul ministru, când unele state membre spun foarte clar: domnilor, la voi nu se judecă în cazurile de corupţie la nivel înalt?! Nu ai ce să negociezi aici, pentru că e evident. Domnilor, la voi se dau câte 35 de termene în cazuri de corupţie la nivel înalt. Nu ai ce să negociezi, aici nu mai e o chestiune de politică externă. Eşti în faţa unei realităţi pe care nu o poţi contrazice. Deci trebuie să ţinem cont şi de exigenţa acestor state şi instituţiile responsabile să îmbunătăţească atingerea acestor obiective, de judecare a cazurilor de corupţie la nivel înalt", a punctat Băsescu.

El a mai spus că apelul său, dar şi cel al Comisiei Europene, nu este pentru un anume verdict.

"Insistenţa este pentru a se judeca. Nimeni nu cere ca judecata să se facă într-un anume fel. Dar nu mai putem sta cu aceste dosare deschise", a conchis şeful statului.

Băsescu: Raportul CE arată progrese în justiţie, dar pune degetul pe probleme care se perpetuează

Preşedintele Traian Băsescu afirmă că raportul CE este unul corect, care relevă progresele făcute pentru atingerea obiectivelor de a avea un sistem de justiţie eficient, dar care "pune degetul" pe probleme care se perpetuează şi care afectează credibilitatea justiţiei şi a României.

"Raportul Comisiei Europene este un raport corect care relevă pe de o parte progresele făcute în direcţia atingerii obiectivelor de a avea un sistem de justiţie eficient şi, pe de altă parte, raportul pune degetul şi pe problemele care se perpetuează în justiţie şi care afectează credibilitatea sistemului de justiţie în ansamblul său, dar şi credibilitatea României", a declarat, ieri, Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a mai apreciat că raportul este o consolidare a raportului pozitiv din februarie.

Băsescu: Raportul CE arată că ICCJ, CSM şi Parlamentul sunt instituţii neconvingătoare

Preşedintele Traian Băsescu afirmă că raportul CE relevă că "instituţiile neconvingătoare" sunt ICCJ, CSM şi Parlamentul, arătând însă că nu este de acord întru totul cu aprecierea legată de Parlament, care a susţinut asumările de răspundere ale Guvernului pe legile privind justiţia.

Şeful statului a spus că, potrivit acestui raport, "dincolo de guvern, care fost a apreciat foarte pozitiv", aprecieri pozitive primesc DNA, Parchetul ICCJ, DGA, Direcţia Antifraudă din IGPR şi ANI.

El a afirmat că raportul CE relevă că "instituţiile neconvingătoare" sunt ICCJ, CSM şi Parlamentul.

"Dacă mi-aş permite un comentariu, ar fi legat de Parlament, unde a existat o majoritate care a susţinut asumările succesive de răspunde ale Guvernului pe toată legislaţia cu justiţia, dar faptul ca Parlamentul a reacţionat mai puţin pozitiv la ridicarea de imunităţi sau la permisiunea de extindere a unor anchete a generat această apreciere pe care nu o suştin întru totul", a afirmat şeful statului.

El a mai afirmat că, oricâtă voinţă ar fi avut Guvernul, dacă nu exista o majoritate parlamantară care să-l susţină nu ar fi putut implementa această legislaţie.

Preşedintele a mai spus că poate că este prea dură aprecierea legată de Parlament, dar susţine fără rezerve aprecierile pozitive.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb