Băsescu şi Ponta şi-au dat mâna pe gazele de şist

Ana Zidaru
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 21 octombrie 2013

Băsescu şi Ponta şi-au dat mâna pe gazele de şist

Exploatarea gazelor de şist şi consolidarea relaţiilor cu SUA sunt singurele teme asupra cărora preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta se înţeleg perfect. Premierul i-a disciplinat pe protestatarii din Vaslui cu jandarmii, iar preşedintele ne-a arătat, vineri, la televizor pisica "Gazprom", spunând că gigantul rus are tot interesul ca România să nu exploateze gazele din Marea Neagră şi nici gazele de şist.

Băsescu şi Ponta par, iremediabil, fermecaţi de visul american şi scot ochii poporului cu independenţa energetică, pe altarul căreia trebuie să ne asumăm riscurile cunoscute şi necunoscute ale exploatării gazelor neconvenţionale.

Surse din piaţă susţin că declaraţiile preşedintelui Băsescu manipulează subtil opinia publică. Sursele spun: "Gazprom nu are nicio legătură cu protestele împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist. România este pentru ruşi exact ca în bancul sec cu furnicile şi elefantul în care două furnicuţe se chinuie să se urce pe elefant. O furnică alunecă şi îi strigă celeilalte care avansează pe spinarea elefantului: < Strânge-l de gât! Strânge-l de gât! >. Ca volum, importurile României de la Gazprom sunt foarte mici în comparaţie cu cele ale statelor europene. Europa nu-şi poate asigura necesarul de gaze fără Gazprom, oricât de multe gaze de şist ar extrage. Sigur, există o presiune pe preţul plătit ruşilor, dar nu atât de mare încât gigantul rus să ajungă să mituiască ONG-urile europene şi româneşti pentru stoparea explorărilor".

Tot surse din piaţă susţin că Victor Ponta s-a răzgândit în privinţa gazelor de şist datorită Chevron, care i-ar fi deschis calea premierului către întâlnirea din acestă săptămână cu Joe Biden.

Sigur, Traian Băsescu şi-a făcut de-a lungul timpului mulţi duşmani, care susţin că domnia sa şi alţi politicieni susţinători ai gazelor de şist au avut grijă să împrăştie de astă vară zvonul că Gazprom finanţează ONG-urile şi localnicii care protestează vehement împotriva explorărilor.

Duşmani are şi Victor Ponta, care spun despre el că a dat cale liberă companiilor americane către gazele de şist şi nu numai în schimbul susţinerii SUA pentru alegerile de anul viitor. Gurile rele spun "că doar nu degeaba îl are consilier onorific fix pe Wesley Clark".

Dar Traian Băsescu şi Victor Ponta au şi prieteni care spun că nu sunt nebuni când ne fac indirect "o naţiune prinsă fără motiv de psihoza gazelor de şist". Aceşti prieteni ai lor afirmă că nu este niciun pericol că extragi gaze neconvenţionale prin fracturare hidraulică dacă treaba este bine făcută, pentru că puţurile betonate, să reziste la o presiune foarte mare, nu permit contaminarea pânzei freatice, iar apa şi substanţele introduse cu presiune se recuperează în condiţii de siguranţă.

Aşa se face că, în plin scandal cu gazele de şist, preşedintele Băsescu n-are nicio apăsare să ne ordone să ne sacrificăm pe altarul independenţei energetice, iar Victor Ponta n-are nicio reţinere să plece în SUA, unde se întâlneşte şi cu multe companii exploatatoare de gaze de şist.

Cu atâtea opinii pro şi contra gaze de şist şi cu atâtea zvonuri mai bine sau mai rău-voitoare despre preşedinte şi premier, cert este că autorităţile n-au nicio intenţie să comande, pentru a lămuri situaţia şi a informa corect opinia publică, un studiu de impact al explorării şi exploatării gazelor de şist, cu o analiză riguroasă asupra riscurilor.

Că doar iarna nu-i ca vara şi România nu e SUA. Avem alt tip de sol, alt risc sismic, altă densitate a populaţiei.

Premierul Victor Ponta va efectua, în perioada 21-23 octombrie, o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, pe agendă fiind programate întâlniri cu vicepreşedintele american Joe Biden, la Casa Albă, cu secretarii de stat cu rang de ministru pentru Comerţ şi Energie, precum şi cu reprezentanţii companiilor americane ExxonMobil, Chevron, Motorola, IBM şi HP.

"Consider că este extrem de important, strategic, ca România să-şi păstreze, să-şi consolideze şi să ofere o perspectivă de viitor a relaţiei noastre speciale, a parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii", a declarat, vineri, la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta, citat de Agerpres.

De asemenea, premierul se va întâlni şi cu şeful Băncii Mondiale. Şeful Guvernului va fi însoţit în vizita oficială din SUA de miniştrii pentru Energie, Externe, Mediu şi Educaţie.

Domnul Ponta a precizat: "Obiectivele noastre sunt reafirmarea parteneriatului strategic politic şi militar şi perspectivele de colaborare în perioada următoare, dar şi parteneriatul economic, pentru că vizita are şi o importantă componentă economică, respectiv întâlniri cu reprezentanţii marilor companii care au investit deja în România sau eventual au planuri de investiţii; vorbesc de trei domenii importante: energia, IT şi industria de utilaje şi tehnologii moderne. De asemenea, vom avea întâlniri în cadrul Congresului cu acei reprezentanţi care au drept sarcină directă modificarea legislaţiei care să permită pe viitor includerea României în programul Viza Waiver".

În ceea ce priveşte informaţia potrivit căreia trupele americane ar putea să utilizeze o bază militară din România, ca punct intermediar în retragerea lor din Afganistan, premierul a punctat că există deja un nivel de cooperare extrem de avansat în ceea ce priveşte scutul antirachetă, avioanele multirol care vor fi achiziţionate în baza unui contract semnat anul acesta şi acordul de colaborare privind utilizarea bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu.

Totodată, Ponta a fost întrebat dacă Wesley Clark, consilierul său onorific, a avut vreun rol în pregătirea acestei vizite şi dacă va avea întâlniri şi cu companii unde Clark este prezent în Consiliul de Administraţie, şeful Executivului a precizat că nu ştie dacă Clark face parte din boardul companiilor cu care se va întâlni: "Ultima dată când am avut ocazia să discut cu consilierul meu onorific a fost în urmă cu foarte multe luni. Sigur, o să mă văd din nou cu domnia sa când va veni în România, dar nu ştiu pe la ce companie mai activează dânsul. Vreau să precizez, încă o dată, că o vizită oficială pentru a te întâlni cu vicepreşedintele şi cu secretarii de stat nu se face şi nu s-a făcut niciodată prin intermediul unei companii sau al unei firme private. Vizitele oficiale se fac numai prin intermediul reprezentanţelor diplomatice, Ministerul de Externe al României şi Departamentul de Stat - ministerul omolog din Statele Unite. Acestea sunt singurele instituţii care au fost implicate în această vizită".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ..aici este increderea pe care (nu) o avem in institutiile statului si in cei mai importanti oameni politici care, iata, se inteleg perfect cu privire la amandoua proiectele. Singurele lucruri asupra carora par sa se inteleaga.

    Ii credem atunci cand spun ca proiectele sunt minunate, cu riscuri minuscule si oricum controlabile si beneficii fara numar?

    Raspunsul societatii in ansamblu pare sa nu lase loc de indoieli. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb