Băsescu spune că două instituţii UE s-au prăbuşit - Acordul de la Dublin şi Spaţiul Schengen

Andrei Stan
Politică / 5 septembrie 2015

Băsescu spune că două instituţii UE s-au prăbuşit - Acordul de la Dublin şi Spaţiul Schengen

Actualizare 16:41

Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că două instituţii europene s-au prăbuşit în această perioadă - Acordul de la Dublin şi Spaţiul Schengen - şi că doreşte să ştie care este planul Uniunii Europene în problema refugiaţilor pentru ca acest proces să nu se repete în anii următori, transmite Mediafax.

"Dar eu, ca cetăţean european, vreau să ştiu de ce nu au funcţionat instituţiile. Acordul de la Dublin, care obligă statele membre ca, atunci când au persoane ilegal intrate pe teritoriul lor, să le trimită în punctul pe unde au intrat în Uniunea Europeană, acest Acord de la Dublin nu mai funcţionează. Securitatea Spaţiului Schengen - păi, România nu a fost bună, iar Spaţiul Schengen se demonstrează a fi o strecurătoare, intră cine pe unde vrea şi cum vrea şi cât vrea", a mai declarat Traian Băsescu.

El susţine că refugiaţii ajung în Uniunea Europeană prin Spania, Italia şi Grecia, ţări care au probleme de mai mulţi ani în a aplica legislaţia UE.

Fostul preşedinte a fost prezent, azi, la Şcoala de Vară a PMP, care are loc în staţiunea Mamaia, unde a ţinut un discurs în faţa tinerilor.

(A.C.)

---------------

Fostul şef al Statului: "În România poate să apară oricând un atac terorist"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat vineri, într-o emisiune televizată, că în România poate să aibă loc oricând un act terorist, cu referire la valul de imigranţi cu care se confruntă Europa, el adăugând că printre refugiaţi pot fi infiltraţi şi terorişti, informează Agerpres.

"În România poate să apară oricând un act terorist. Eu vă spun că nu există serviciu secret în Europa sau în lume (...) care să poată garanta că un procent din miile, zecile de mii de oameni care vin din Africa şi din Orientul Mijlociu şi din Afganistan şi din Irak nu sunt finanţaţi să vină chiar de Statul Islamic.(...) Statul Islamic controlează mare parte din producţia de ţiţei din Libia, controlează parte din producţia de ţiţei din Irak, parte din producţia de rafinărie în Siria. Statul Islamic controlează fluxurile teroriste din Orientul Mijlociu şi din Africa. Ei pot finanţa ca printre aceste zeci de mii de amărâţi, câteva sute, câteva mii să şi-i plaseze în reţea deja organizată în interiorul UE. Şi eu nu uit - cine vrea să uite e responsabil că uită, dar aduceţi-vă aminte declaraţia Statului islamic: califatul va cuprinde Balcanii şi România. Informaţii cu privire la riscuri sunt", a subliniat Traian Băsescu.

Acesta a mai spus că România nu ar trebui să accepte să primească refugiaţi şi a atras atenţia asupra faptului că Europa se confruntă acum cu cel mai mare risc de după al doilea război mondial.

"România nu ar trebui să accepte să primească refugiaţi.(...) Şi nu ar trebui să primească dintr-un motiv simplu, anume lipsa de capacitate de a-i integra. Noi avem la noi acasă, de exemplu, incapacităţile noastre de a integra minoritatea romă.(...) Eu consider că ce se întâmplă acum e o chestiune de securitate a UE şi, implicit, de securitate a României. După Războiul Rece (...) care a ţinut aproape patru decenii în Europa, acum suntem în faţa celui de al doilea risc ca magnitudine de la al doilea război mondial încoace", a apreciat fostul preşedinte.

Oficial ONU: "Europa ar fi trebuit să se aştepte la criza refugiaţilor"

Ţările europene au fost avertizate în mod repetat asupra crizei refugiaţilor "care acum bate la uşa lor şi potopul de oameni disperaţi de război care se revarsă asupra Europei nu ar trebui să surprindă pe nimeni", a declarat ieri un înalt oficial ONU, citat de Reuters.

Ivan Simonovic, secretar general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, a discutat cu reporterii la New York despre escaladarea crizei migraţiei în Europa, declarând că aceasta nu se va potoli prea curând.

Peste 300.000 de persoane au trecut până acum în Europa pe mare în acest an şi mai mult de 2.600 au murit în această încercare. Mulţi care au pornit pe acest drum fug de războiul civil din Siria, acum în al cincilea an, aminteşte Reuters.

Simonovic a declarat că moartea unui copil sirian care s-a înecat în largul coastei Turciei după ce o barcă cu refugiaţi s-a răsturnat îi face pe oameni să înţeleagă impactul uman al crizei. Dar Naţiunile Unite au prezis demult că criza refugiaţilor se va revărsa în Europa, a notat el.

"Migraţia şi refugiaţii îşi schimbă acum ruta", a spus el. "Anterior era Mediterana. Acum vin din est... prin Balcani, prin Turcia, Grecia, Macedonia, Serbia, Ungaria".

"Noi despre acest lucru am avertizat tot timpul", a adăugat el. "Nu poţi spera să rezolvi această criză doar închizând uşa. Acei oameni disperaţi vor trece prin ferestre dacă le închizi uşa", a remarcat el.

Simonovic a adăugat că marea majoritate a oamenilor care îşi abandonează ţările sunt refugiaţi - un termen legal ce impune obligaţii ţărilor unde ajung pentru a-i proteja - şi nu simpli imigranţi în căutarea unor perspective economice mai bune.

Cei mai mulţi sunt din Siria, Afganistan, Irak, Somalia, Eritreea şi alte conflicte şi crize.

Simonovic a mai notat că criza europeană era inevitabilă deoarece ţări ca Iordania, Liban şi Turcia, care au luat în masă refugiaţi fugind de războiul din Siria, găzduiesc de prea mult timp milioane de refugiaţi.

"Acum când nu mai stau în Liban, Iordania şi Turcia, este Europa care-i vede la uşa ei", a adăugat el.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. Corect, boule. Suntem rasiști până în măduva oaselor (cu tine în frunte). Dacă nu era Cuza, nici azi nu îi eliberam pe romi din sclavie.

    Rasist mizerabil ce ești. 

    1. Bine, dobitocule. Basescu este un bou rasist.

      Dar ia-i tu acasa pe "amaratii" astia de teroristi si nu angaja Romania la gesturi periculoase! 

      Sunteți atât de orbiți de ura asta iraționala împotriva lui Băsescu, încât, chiar atunci când are dreptate, vi se întunecă mintea si săriți la grumazul lui nemotivat.

      Daca Basescu iesea si spunea sa -i primim cu bucurie, cu paine si sare pe migranti, atunci ati fi fost dintr-o data inamicii inversunati ai tuturor islamistilor! 

      Basescu, cel putin, are o reactie la aceasta criza majora, spre deosebire de Iohannis si ceilalti conducatori oficiali ai statului!

      Asta a spus băsescu: "În momentul în care i-ai acceptat pe teritoriul tău trebuie să le asiguri educaţie, învăţarea limbii române, sănătate, păstrarea culturii şi a obiceiurilor. (...) Iar chestiunea că vor fi cazaţi în România doar 2 ani trebuie să o uitaţi. Eu ştiu ce frumos e să mintă UE. Vor atrage familiile lor numeroase din ţările în care se află"

       

      Este rasism în toată regula. Iar tu un dobitoc care nu face diferența dintre teroriști și refugiați. Așa că meriți să rămâi la coada vacii unde te vor scuipa toți occidentalii care fac cel puțin un duș pe zi dar care nu fac diferența dintre hoțomanii români veniți la furat și cei cinstiți veniți la muncă legală. 

      Exact mizeria din capul tău ar trebui să te închidă într-o grotă. Un membru din familie a fost văzut de trei medici români pentru o problemă cu un potențial periculos. Unul că nu știe, altul că poate operație mutilantă, altul că nimic. Doar dr Hassan Masri a fost capabil să se gândească și să propună un protocol medicamentos pe care îl citisem că fusese studiat în jurnalele mai noi de medicină și care a dus la vindecare. 

      A avut și Ponta o reacție: "nu știu, nu cunosc". Este o reacție politică pentru că știe că bazinul electoral este plin de demenți xenofobi și rasiști. Așa că s-a delimitat de problemă. Oricum este o mișcare bună. El va spune că este doar executant și că ce decide CSAT, el va face. Iar în CSAT, Johannis este șeful. Dacă din CSAT se iese cu "da, 7000", atunci publicul va agăța decizia pe umerii germanului (care va fi sunat de germani în prealabil).

      irational esti tu, dispretul este profund justificat, iar un copil care moare asfixiat cu parintii intr-un camion nu este islamist

      Tu sti care este terorist si care refugiat?!?

      Cum ii cunosti? 

      Cati membri ISIS au venit odata cu migrantii?

      Stie oare cineva? 

      Fara indoiala, arabii au o civilizatie veche si respectabila.

      Leaganul civilizatiei, se pare, este in fosta Mesopotamie, actualul Irak. 

      Dar sa nu incurcam lucrurile. 

      Si lui Hitler ii placea Wagner, iar pilotii sinucigasi care au daramat turnurile gemene din New York fusesera studenti emeriti. 

      Marea problema cu acesti refugiati este ca ei nu vor sa se integreze in socitatile democratice unde se stabilesc. - Nu s-au integrat nicaieri pana acum ! 

      Ei nu incearca sa respecte regulile si normele democratice. Le resping! 

      Si atunci, de ce sa primim printre noi un potential pericol care oricand poate izbucni cu o violenta uriasa? 

      Uitati-va ce haos este in tarile arabe dupa "primavara araba" adusa cu inconstienta de americani si sprijinita cu entuziasm de Franta si Italia! 

      Arabii nu reusesc sa se inteleaga intre ei acasa la ei. De ce sa importam conflictele lor si la noi acasa?!?

       

      si important e electorarul draga Cristi :-) ""nu știu, nu cunosc". Este o reacție politică pentru că știe că bazinul electoral este plin de demenți xenofobi și rasiști. Așa că s-a delimitat de problemă. Oricum este o mișcare bună." Scuza-ma dar aici ai aratat ca nu judeci rationali. Eu te pot plati mai mult ca Ponta. Il votezi in continuare ?

      Numai stereotipuri rasiale la adresa musulmanilor. Nu ai cum să cunoști un terorist decât atunci când și are intenții teroriste. Sunt sigur că statele din Occident care au comunități de musulmani știu cum să controleze situația și să urmărească infiltrații teroriști.

       

      Să citim asta din Huffington Post: 

      "Belgian Muslim Community Reminds Us That Peacefully 'Living Together' Is the Under-reported Norm" 

       

      Have you heard the story about the Muslim community in Belgium that raised money to restore a local synagogue? 

      Probably not. But it is really important that you do. 

      The story was first brought to my attention by my colleagues at HuffPost Germany who reported that the oldest Jewish house of worship in Belgium, Synagogue d'Arlon, had been forced to close its doors because of structural problems with the building. 

      When word went out that the Jewish congregation was short of the funds needed to re-open, a local Muslim community took it upon themselves to call for donations at Friday prayer -- even though they themselves do not have a permanent mosque and pray in a converted house. 

      The movement to help their Jewish neighbors then spread to Muslims across Belgium who contributed to the fund. In a communiqué released by the Association of Muslims of Arlon (AMA), Hajib el-Hajjaji urged fellow Muslims to contribute: "It is important to save this synagogue for the families and children who find comfort and fraternity there. The Jewish community needs support to live fully -- like all other faiths -- in full freedom, security and comfort." 

      I asked Mohamed Bouezmarni, the General Secretary of AMA about the gesture. He wrote back, saying: "We were very touched by the call of Rabbi Jacob. Since the synagogue closing, he has considered himself a 'wandering Jew.' This precarious situation we know well also, since we do not have a real mosque to our offices." 

      The Muslim community ended up raising 2,400 Euro (about 2,600 dollars), which they presented to Rabbi Jacobs at an emotional roundtable discussion on the theme of "Living Together" where they were joined by other religious and secular leaders from the city. 

      check 

      "It has strengthened ties for sure" Rabbi Jacob explained. "And I think that at the synagogue, we have a different view of this community." 

      Ultimately it was not about the money, but about "a much larger project," Bouezmarni explained: 

      "Jews and Muslims have lived together for centuries. Do you know that the first hydraulic clock was invented by a Jew so that Muslims can observe prayer times? Imams in France protected Jews during war. It is regrettable that religions are used for political purposes and sow discord between men."

      Vitelule, nu mugi pana nu ai invatat tot alfabetul.  

      e plin netul de basisti nespalati

    ce vrea ticalosul asta imputit? Cine si cum va rezolva acest dezastru umanitar? Sau il lasam nerezolvat?

    1. ca sa rezolvi problema. Cand ne atinge la buzunar spunem ca domnul Ponta. Nu stiu. Nu cunosc.

      Alt bou la poarta noua! 

      alt basist nespalat

    Să nu uităm: Grecia a deschis porţile Europei şi va trebui să achităm toţi nota de plată!

    Să ne amintim de ameninţările miniştrilor de Atena care declarau că dacă Grecia nu va beneficia de o reducere a datoriei îşi va deschide graniţele şi va permite invadarea Europei cu imigranţi din lumea musulmană. Ministrul grec al Apărării Panos Kammenos declara în luna martie a acestui an că vor fi deschise centrele imigranţilor ilegali şi acestora li se va permite să meargă oriunde în Uniunea Europeană.  

    Şantajul guvernului Syriza nu a funcţionat şi nu au fost obţinute scutirile sperate de la plata doriei Greciei. Nici şmecheria referendumului nu a dus nicăieri, aşa că s-a găsit soluţia demisiei guvernului de la Atena – orice fel negocieri privind problemele financiare ale Greciei au fost amânate pentru momentul când va exista un nou guvern, după alegerile anticipate din această toamnă.  

    Şi dintr-o dată a bubuit criza imigranţilor pe ruta balcanică! Ameninţările din primăvară au fost puse în practică: Grecia nu mai controlează valul de imigranţi care traversează Marea Mediterană venind din Turcia. Au existat avertismente din timp, iar ameninţările iniţiale au fost puse în practică treptat.  

    De exemplu, în luna martie Grecia a fost zguduită de un scandal gigantic: un ofiţer de rang înalt a emis un ordin pentru deschiderea centrelor de detenţie a imigranţilor ilegali cărora urma să li se permită să călătorească încotro le era voia. La intervenţia Comisiei Europene ordinul a fost anulat a doua zi, însă până la urmă centrele de detenţie ale imigranţilor ilegali au fost deschise în a doua jumătate a lunii aprilie. În jur de 10.000 de imigranţi ilegali au primit permisiunea să circule după voia inimii în Grecia. Conform datelor ONU, la sfârşitul anului 2014 în Grecia se aflau 10.304 refugiaţi şi 31.929 solicitanţi de azil. În august 2015 ONU anunţă că în Grecia au intrat circa 200.000 de imigranţi veniţi din Turcia! Valul de imigranţi s-a pornit în iunie şi a crescut de la o săptămână la alta – în trei luni de zile a fost depăşită cifra imigranţilor ilegali care au încercat să pătrundă în UE pe tot parcursul anului trecut. Iar libertatea cu care aceştia circulă prin Balcani indică faptul că Grecia nu face nimic pentru a-i opri. 

    Am citit zeci de poveşti ale imigranţilor şi s-a conturat un mic portret robot. Nu sunt doar sirieni, sunt veniţi din întregul spaţiu musulman zguduit de războaie. Au mai multe puncte comune cei veniţi prin spărtura grecească: sosesc din Turcia unde au stat mai mulţi ani; au fost integraţi în societatea turcă unde au avut locuri de muncă şi au reuşit să economisească sumele de mii de euro necesare traversării spre Grecia; ţinta lor finală este Germania - ţară unde ştiu că vor primi un ajutor generos, nu vor să meargă în alte ţări europene; nu doresc să se întoarcă în ţările de origine şi vor să se stabilească în Uniunea Europeană. Pare să fie vorba de un fel de psihoză de masă încurajată de zvonuri lansate cu dibăcie, o dată pornit la vale bulgărele de zăpadă nu face decât să crească. 

    Uniunea Europeană nu mai are ce face şi va trebui să îi accepte pe cei intraţi deja. Rămâne de văzut cum va putea fi oprit acest val – iar fără golaborarea Greciei nu se întrevede nici o evoluţie posibilă în această direcţie. Uniunea Europeană este la mâna Atenei şi imigranţii vor continua să sosească cu miile zilnic pe ruta balcanică. Soluţia problemei este în Grecia care poate astupa spărtura din pântecele Europei, doar să vrea. 

    1. Si? A avut loc un atentat terorist in Grecia?

    Actualii imigranţi nu sunt neapărat refugiaţi şi nici neapărat migranţi care să ceară azil politic. În acest caz, nu este vorba de refugiaţi. Un refugiat caută cel mai apropiat loc în care este pace. De ce actualii imigranţi nu s-au oprit în prima ţară în care este pace? E mai bună pacea din Germania decât cea din Turcia? Dintre ţările europene, Germania este ţara în care alogenii sunt cel mai bine primiţi? De ce nu s-au oprit în Grecia, acolo unde curg valuri de drepturi fără mari eforturi? Era mai aproape de casă, mai aproape de acel acasă cultural. Pacea e pace oriunde ar fi. Aaaa, condiţiile de trai sunt altele! Dar, ei pretind că nu sunt migranţi economici, ci refugiaţi. Dar, refugiaţii sunt căutători de pace şi nu de comori. Refugiaţii îşi vor proprietăţile înapoi, sunt cu gândul la casele lor şi de aceea se opresc în cel mai apropiat loc cu pace, pentru a reveni uşor acasă atunci când trece pericolul. Dacă fug doar de grupările musulmane, atunci ar fi trebuit să se oprească în ţările vecine în care acele grupări nu au puterea.

    Un refugiat, atunci când ajunge în prima ţară cu pace, rămâne acolo fără a fi vindicativ. Or, aceşti imigranţi sunt vindicativi. E ca şi cum vine omul la uşa ta, cere să-l găzduieşti, accepţi în principiu (principiu de care el ştie să se folosească) şi constaţi în secunda următoare că, de fapt, el vrea să-l găzduieşti direct în patul conjugal. Când ajungi pe tărâmul păcii şi al drepturilor, nu pui tu condiţii pentru că ai deja ceea ce ai vrut: pacea. 

    Constat în discursul umaniştilor radicali, care fac apologia toleranţei, o violenţă surprinzătoare. - Cer într-o manieră violentă calm, înţelegere şi echilibru.  

    Sunt devastatoare imaginile cu copii morţi aduşi de apele mării. Dar ele sunt devastatoare ca şi imaginile cu copii care mor cu zile în spitalele din România. În ce ne batem? Fiecare comunitate îşi plânge morţii. Când e vorba de copii, e mai mult decât îngrozitor. Dar de părinţi ce spuneţi? Ce protecţie le oferă ei copiilor lor plecând la mii de kilometri distanţă din prima ţară cu pace? Ce protecţie îi oferă copilului un migrant care îl urcă într-o ambarcaţiune supraaglomerată sau şi-l pune demonstrativ pe linia ferată pentru a forţa mâna autorităţilor (cum am văzut într-o filmare)? De ce nu acuză umaniştii radicali iresponsabilitatea unor asemenea oameni? Şi migranţii pot fi iresponsabili. 

    1. ce demagogie ieftina - pai daca romanii nu stau in tara, de ce ar sta un refugiat - ca sa ce? Mai bine ajung in tari in care exista oportunitati economice daca tot au plecat fortat de acasa

      cand romanii plecau din Romania comunista, se opreau cumva in Grecia? Nu, plecau catre Germania, Franta, Marea Britanie, SUA, nu Belgia, nu Africa de Sud.

      Cand Nadia Comaneci a plecat din tara, americanii nu au trimis-o inapoi spunandu-o ca "vezi ca Grecia este mai aproape de Romania, mars acasa" ... dar se gasesc tot felul de apologeti ai rasismului romanesc ... xenofobilor 

    Solutie; LA ATAC TERORIST,RASPUNS TERORIST. 

     

    SUA, NATO si care or mai fi, ar trebui sa-i spulbere pe cei care-i trimit la moarte pe napastuitii sortii.

    De ce permit asemenea crime? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb