Băsescu vrea controale în vămile interne şi în portul Constanţa

T.D.
Ziarul BURSA #Politică / 8 martie 2011

Traian Băsescu mai susţine că nu este neapărat partizanul comasării Gărzii Financiare şi a Vămilor în cadrul ANAF.

Traian Băsescu mai susţine că nu este neapărat partizanul comasării Gărzii Financiare şi a Vămilor în cadrul ANAF.

Preşedintele Traian Băsescu doreşte ca autorităţile să înceapă controalele şi în punctele vamale din interior, în care, conform spuselor sale, este "esenţa fraudei", dar şi în vama Constanţa, care, până în prezent, nu a făcut obiectul unor descinderi.

Traian Băsescu a participat, ieri, la bilanţul Ministerului Public pe 2010. Şeful statului a declarat, citat de Agerpres: "Pentru că în sală sunt şi poliţişti şi reprezentanţi ai ANAF, aş vrea să fac o menţiune legată de ultimele acţiuni cu privire la Poliţia de Frontieră şi la vămile din frontieră: esenţa fraudei vamale este la vămile din teritoriu, acolo unde se stabileşte valoarea mărfurilor, cantitatea mărfurilor, nivelul de accize, TVA. Sigur, a fost o operaţiune necesară cea din vămi (n.r. - controlul vămilor de frontieră), dar aş vrea să văd acţiunea în vămile de interior, inclusiv în portul Constanţa, care este tot o vamă de frontieră. Nu trebuie omisă vama de la Constanţa".

Evaziunea fiscală, o vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale

Preşedintele a subliniat că, în CSAT, în baza unor analize, s-a stabilit că evaziunea fiscală a devenit o vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale.

Şeful statului a afirmat: "Bătălia cu evaziunea fiscală şi evazioniştii trebuie să continue tot mai apăsat, tot mai fără menajamente, pentru că nimic nu slăbeşte mai mult un stat decât diminuarea resurselor financiare la care are dreptul pentru a putea plăti pensii, salarii, pentru func-ţionarea instituţiilor. Orice ban furat statului este un atac la siguranţa lui, la siguranţa socială, la siguranţa funcţionării instituţiilor şi, de ce nu, la morală. De aceea, în continuare, bătălia pentru diminuarea evaziunii fiscale rămâne o mare prioritate".

"În doi-trei ani să nu mai avem niciun Bercea Mondial!"

Preşedintele a mai susţinut că instituţiile statului ar trebui să aibă drept obiectiv ca, în doi-trei ani, să nu mai existe clanuri şi "organizaţii ad-hoc", conduse de oameni cu influenţă, precum Sandu Anghel zis şi "Bercea Mondial".

Traian Băsescu a declarat: "În fiecare judeţ, dacă iei informaţiile îţi dai seama că sunt două-trei clanuri - patru, cinci în judeţele mai mari. Sigur, DIICOT-ul a obţinut rezultate excepţionale în anul 2010 pe această temă, dar cred că trebuie să ne propunem ca, în doi-trei ani, să nu mai auzim de astfel de organizaţii ad-hoc într-un judeţ sau în altul, şi este un obiectiv pe care trebuie să-l preluăm noi toţi, toate instituţiile. În doi-trei ani să nu mai avem niciun - cum îl cheamă pe-ăsta cu frate-meu? - Bercea Mondialul. Să nu mai auzim de niciun cap de-ăsta care le rezolvă el pe toate, care are influenţă de nu i se întâmplă nimic, deşi are zeci de dosare".

Mulţumit de coordonarea instituţiilor statului

Preşedintele a mai afirmat că marele câştig al anului 2010 îl reprezintă capacitatea instituţiilor de a conlucra: "Iată că putem sta la aceeaşi masă şi la nivel central şi la nivel local, procurori, poliţişti, SRI, DGIPI, DGA şi împreună să ne canalizăm efortul pe priorităţi. Şi repet, nu voi mai reveni, marea prioritate a anului 2011 şi a lui 2012, cu certitudine, rămâne lupta împotriva evaziunii fis-cale. Este o luptă pe care statul român trebuie să o câştige".

Cât priveşte activitatea procurorilor, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că 2010 "este anul cu cele mai bune rezultate de la începerea primului meu mandat, dar l-aş privi ca pe un început". Şeful statului a mai spus că va continua să apere jus-tiţia de orice imixtiune a politicului şi le-a cerut procurorilor să aplice legea indiferent despre cine este vorba.

Băsescu a mai apreciat că o soluţie ar fi ca Ministerul Public să analizeze posibilitatea ca, în anumite dosare, să se poată sechestra bunurile celui anchetat, încă de la începerea urmăririi penale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb