Bătălia cu România

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 20 iunie 2011

Cristian Pîrvulescu

Deşi vineri, 17 iunie, s-a petrecut cel mai important eveniment politic al anului - declararea neconstituţională a opt articole din propunerea de modificare a Constituţiei iniţiată de preşedintele Băsescu la propunerea guvernului - week-endul politic a aparţinut mai degrabă primarilor. La Bucureşti, Sorin Oprescu şi-a început campania electorală pentru anul viitor cu inaugurarea controversatului pasaj Basarab, iar la Cluj, fostul (şi, de ce nu, poate şi viitorul) primar Emil Boc a inspectat a doua oară într-o lună şantierul de la centura oraşului. Între timp, preşedintele Băsescu s-a retras, fără cel mai mic comentariu sau comunicat de presă privind noua situaţie politică în care este pus de deciziile Curţii Constituţionale, la Neptun.

Pus într-o neaşteptată defensivă preşedintele Băsescu nu a reacţionat şi pare să fi delegat primele reacţii la decizia Curţii Constituţionale lui Emil Boc. Acesta explica, la o dezbatere despre modificarea Constituţiei realizate la prefectura din Cluj şi desfăşurată după inspectarea lucrărilor deja celebrei centuri, că odată cu decizia de vineri a Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea propunerii de eliminare a tezei privind prezumarea caracterului licit al averilor, s-a pierdut o bătălie, dar nu şi războiul cu averile ilicite. Un război? Cu cine? Cu mereu amintita corupţie? Cu clasa politică ar întreţine-o? Cu prezumţia de nevinovăţie pe care deja celebra teză a doua a art.44 alin.(8) din Constituţie o descrie? Un război cu Constituţia? Un profesor de drept constituţional nu poate face o astfel de afirmaţie. Ori poate un război cu o Românie care ar trebui schimbată din rădăcini, dar, conservatoare nu vrea să se "reformeze"? Căci atât modificarea regimului constituţional, cât şi a organizării administrative nu sunt elemente izolate, ci părţi importante ale unui exerciţiu politic care se doreşte "reformator, deci distrugător al "vechii ordini"!

De ce ar fi folosit Emil Boc o asemenea formulă cu conotaţii militare? Acesta era până acum apanajul exclusiv al lui Traian Băsescu! Preşedintele era şeful informal, cel care stabilea strategiile şi declanşa conta-atacul! A vrut Boc să foloseas­că o figură de stil, să exprime o stare de spirit şi să inoculeze "trupelor" elanul de "luptă", a căutat o formă de ieşire "onorabilă" dintr-o situaţie imposibilă, sau pur şi simplu a anunţat astfel schimbarea centrului de comandă?

Preluarea iniţiativei de către PDL care ar trebui să ducă "lupta" pentru constituţie în Parlament nu face decât să confirme ideile echipei Blaga, care cerea cu doar o lună în urmă, la Convenţia Naţională a PDL, autonomizarea partidului în raport cu Cotroceniul. Şi nu "războiul cu averile ilicite" este problema acum, ci reconfigurarea scenei politice şi a raportului dintre instituţii. Căci ar fi absurd ca cineva cât de cât informat şi de bună credinţă să creadă - şi cu atât mai mult Emil Boc, totuşi profesor de drept constituţional la Facultatea de ştiinţe Politice din Cluj - că vreun principiu din actuala Constituţie ar putea "apăra averile dobândite ilegal"!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cred ca autorul editorialului de fata a luat in colimator exclusiv modificarea Constitutiei actuale, violata in 2003 de psd-istul Adrian Nastase prin referendumul de 2 zile! In legatura cu intentiile Cotroceni-ului Grupul BVB are dreptate. Dar dreptate avem si noi dle editorialist ,sa scapam de intrega gasca post-decembrista si de capitalismul de cumetrie iliescian ! Noi opinam ca exemplul grecesc este elocvent ! Se pune de o revolutie in Grecia iar daca devine contagioasa aceasta revolutie, lucru perfect posibil, atunci mai au vre-o importanta elecubratiile cotroceniste? Extindeti-va aria de observare la zona balcanica si in special la Grecia si vecinii sai ,balcanici Populatia tarii noastre s-a cam saturat de prostiiler dlui consilier Miclea ,puse in opera de un ministru ,Dl Funeriu, de tunurile financiare in perspectiva, de gargara usl-ista de obedienta fata de FMI a unui guvern condus de un profesor in drept constitutional ff-ist, etc,etc. Si este posibil sa apara o situatie sociala exploziva cu desfasurare in avalansa,similara unei reactii nucleare. Ce va matura tot!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb