Bătălia pentru Codul Muncii se mută la Curtea Constituţională

T.D.
Ziarul BURSA #Politică / 18 martie 2011

Bătălia pentru Codul Muncii se mută la Curtea Constituţională

Uniunea Social Liberală (USL) a depus, ieri, la Curtea Constituţională, o sesizare împotriva noului Cod al Muncii, asupra căreia magistraţii se vor pronunţa pe 23 martie.

Parlamentarii opoziţiei reclamă că mai multe prevederi din actul normativ sunt în contradicţie cu Legea Fundamentală şi că Guvernul abuzează de procedura asumării răspunderii.

În sesizarea USL, citată de Agerpres, se arată: "Acest act normativ este viciat de neconstituţionalitate în ansamblu. Adoptarea sa este realizată cu încălcarea normelor constituţionale referitoare la procedura de legiferare prin asumarea răspunderii de către Guvern.

În acest sens se impune învederat faptul că posibilitatea Guvernului de legiferare - ca autoritate legislativă delegată - nu poate fi însă discreţionară, această prerogativă nereprezentând un drept nesusceptibil de exercitare abuzivă, deoarece în caz contrar s-ar permite eludarea principiului fundamental al separaţiei puterilor în stat, consacrat de articolului 1 alineatul 4 din Constituţia României".

Opoziţia mai reclamă, în sesizare, cvorumul de la şedinţa dedicată dezbaterii moţiunii de cenzură. USL arată că prezenţa unui parlamentar la votul secret prin bile nu poate fi luată în considerare dacă acesta stă în sală şi nu participă la lucrări.

O nouă sesizare împotriva respingerii moţiunii?

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, consideră că şi hotărârea de respingere a moţiunii de cenzură ar putea fi atacată la Curtea Constituţională. Năstase arată că a existat un mandat "imperativ" (n.r. - de a nu vota) care a fost dat unor parlamentari.

Adrian Năstase a explicat: "Nu ştiu dacă nu va trebui să atacăm la Curtea Constituţională şi hotărârea de respingere a moţiunii de cenzură, pe motivul că PDL a dat instrucţiuni în legătură cu votul la această moţiune, ceea ce este o acţiune neconstituţională. Nu cumva hotărârea a fost adoptată în condiţiile de neconstituţionalitate?".

Adrian Năstase a menţionat că subiectul va fi discutat la începutul săptămânii viitoare."Parlamentarism nu înseamnă să stai în bănci şi să nu votezi", care a atenţionat că astfel se creează un precedent "extrem de periculos". Liderul social-democrat a mai anunţat că PSD va lansa un program "mai larg de moţiuni simple"". "Unii şi-au pus mari speranţe în moţiunea de miercuri, dar aritmetica parlamentară era foarte clară", a încheiat social-democratul.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb