Uniunea Social Liberală (USL) a depus, ieri, la Curtea Constituţională, o sesizare împotriva noului Cod al Muncii, asupra căreia magistraţii se vor pronunţa pe 23 martie.
Parlamentarii opoziţiei reclamă că mai multe prevederi din actul normativ sunt în contradicţie cu Legea Fundamentală şi că Guvernul abuzează de procedura asumării răspunderii.
În sesizarea USL, citată de Agerpres, se arată: "Acest act normativ este viciat de neconstituţionalitate în ansamblu. Adoptarea sa este realizată cu încălcarea normelor constituţionale referitoare la procedura de legiferare prin asumarea răspunderii de către Guvern.
În acest sens se impune învederat faptul că posibilitatea Guvernului de legiferare - ca autoritate legislativă delegată - nu poate fi însă discreţionară, această prerogativă nereprezentând un drept nesusceptibil de exercitare abuzivă, deoarece în caz contrar s-ar permite eludarea principiului fundamental al separaţiei puterilor în stat, consacrat de articolului 1 alineatul 4 din Constituţia României".
Opoziţia mai reclamă, în sesizare, cvorumul de la şedinţa dedicată dezbaterii moţiunii de cenzură. USL arată că prezenţa unui parlamentar la votul secret prin bile nu poate fi luată în considerare dacă acesta stă în sală şi nu participă la lucrări.
• O nouă sesizare împotriva respingerii moţiunii?
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, consideră că şi hotărârea de respingere a moţiunii de cenzură ar putea fi atacată la Curtea Constituţională. Năstase arată că a existat un mandat "imperativ" (n.r. - de a nu vota) care a fost dat unor parlamentari.
Adrian Năstase a explicat: "Nu ştiu dacă nu va trebui să atacăm la Curtea Constituţională şi hotărârea de respingere a moţiunii de cenzură, pe motivul că PDL a dat instrucţiuni în legătură cu votul la această moţiune, ceea ce este o acţiune neconstituţională. Nu cumva hotărârea a fost adoptată în condiţiile de neconstituţionalitate?".
Adrian Năstase a menţionat că subiectul va fi discutat la începutul săptămânii viitoare."Parlamentarism nu înseamnă să stai în bănci şi să nu votezi", care a atenţionat că astfel se creează un precedent "extrem de periculos". Liderul social-democrat a mai anunţat că PSD va lansa un program "mai larg de moţiuni simple"". "Unii şi-au pus mari speranţe în moţiunea de miercuri, dar aritmetica parlamentară era foarte clară", a încheiat social-democratul.