Băuturile alcoolice fac parte din viaţa noastră încă din vremuri străvechi. În cantitate mai mică sau mai mare, ele sunt implicate direct în conceptul de socializare. Se spune că o bere/ un pahar de vin pot lega prietenii, pot destinde atmosfera, ne fac să ne relaxăm...
• Ne pot face să ne simţim bine, dar cât sunt ele de fapt de sănătoase ?
Datele ştiinţifice ne arată că alcoolul poate face bine sau rău, în funcţie de cantitate şi de persoana care îl consumă.
Alcoolul nu este un aliment, dar conţine calorii şi poate conduce la creştere în greutate. Din acest motiv recomandările legate de consumul de alcool fac parte din recomandările de alimentaţie sănătoasă, respectiv din recomandările pentru diete destinate scăderii în greutate. Alcoolul poate îngrăşa fie direct, prin aportul de calorii (tăria şi lichiorurile sunt băuturile cu cel mai ridicat aport de calorii), fie indirect, prin creşterea poftei de mâncare.
În alimentaţia sănătoasă nu se recomandă alcoolul, dar se acceptă un consum moderat. Cu alte cuvinte, dacă o persoană nu obişnuieşte să consume deloc băuturi alcoolice, atunci nu este recomandat să înceapă să bea. Dacă obişnuieşte să bea, atunci nu ar trebui să depăşească cantităţile zilnice acceptate în cadrul unei alimentaţii sănătoase, adică un consum moderat de alcool.
Consumul moderat de alcool înseamnă: 150-200 ml vin/zi SAU 330-500 ml bere/zi SAU 30-50 ml tărie /zi.
• Beneficiile consumului moderat de alcool
În cantităţi moderate băuturile alcoolice :
- Au efecte protectoare pentru boala cardiacă - dovezile sugerează că mai ales vinul roşu, prin resveratrolul pe care îl conţine, ar contribui la acest tip de protecţie
- Cresc nivelele de colesterol bun - HDL colesterol, colesterol care de asemenea este implicat în prevenirea bolilor cardiace şi cerebrale
- Par a proteja creierul împotriva bolii Alzheimer.
DAR, este foarte important de subliniat că putem vorbi de aceste efecte doar în cazul consumului moderat de alcool, şi doar la persoane fără boli în care alcoolul este interzis.
• Riscurile consumului de alcool
Consumat peste cantităţile mai sus amintite, alcoolul poate conduce la:
- Apariţia anumitor tipuri de cancere - datele medicale au arătat că persoanele care consumă în exces alcool au un risc mai mare de cancer de sân, colon, stomac, ficat
- Accidente casnice sau de circulaţie
- Tulburări de somn
- Hipertensiune arterială
- Creştere în greutate şi obezitate
- Infecţii.
ÎN PLUS, la persoanele la care alcoolul este interzis din cauza anumitor afecţiuni, chiar şi cantităţi mici de alcool pot conduce la agravarea bolii.
De asemenea, consumul excesiv de alcool poate influenţa în mod negativ şi aspectul fizic:
- Datorită deshidratării asociate consumului excesiv de alcool sunt accentuate ridurile
- Pot apărea boli de piele, cum este rozaceaa - pete de culoare roşie pe faţă şi membre.
În concluzie,
Băuturile alcoolice pot să ne ajute, la socializare şi la starea de sănătate, doar dacă le consumăm cumpătat, în cantităţi moderate şi doar dacă nu avem boli în care consumul lor este interzis.
Până la urmă "Fiecare om are dreptul să bea un pahar..."