BAZA DE INFORMAŢII FISCALE A ANEVAR, LA 31 MAI: Avem înregistrate peste 245.000 de clădiri, cu o valoare impozabilă de 81 de miliarde de lei

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 17 iunie 2016

Avem înregistrate peste 245.000 de clădiri, cu o valoare impozabilă de 81 de miliarde de lei

Un număr de 245.283 de clădiri cu destinaţie rezidenţială, nerezidenţială şi mixtă au fost înregistrate în Baza de Informaţii Fiscale (BIF) a Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), în perioada 1 ianuarie - 31 mai (termenul limită extins prevăzut de Ministerul Finanţelor Publice).

BIF, administrată de institutul de cercetare IROVAL, a strâns 132.502 de rapoarte de evaluare aferente imobilelor celor peste 245.000 de imobile din întreaga ţară, potrivit unui comunicat de presă al ANEVAR.

"Valoarea impozabilă totală a clădirilor cu utilizare rezidenţială şi nerezidenţială evaluate de cei peste 2440 de evaluatori autorizaţi implicaţi în procesul de evaluare pentru impozitare din toată ţara în această perioadă s-a ridicat la peste 81 de miliarde de lei", arată documentul citat, menţionând: "În permanenţă, pe site-ul ANEVAR a fost accesibilă publicului larg lista cu evaluatorii autorizaţi care pot realiza rapoarte de evaluare pentru proprietăţi aflate în orice judeţ al ţării. Lista a fost actualizată zilnic. Conform standardului referitor la evaluarea pentru impozitarea clădirilor (GEV 500), care a intrat în vigoare la 31 decembrie 2015, toţi evaluatorii autorizaţi din România trebuie să înregistreze în BIF rapoartele de evaluare pe care le-au realizat pentru stabilirea valorii impozabile a clădirilor".

Din totalul clădirilor evaluate - aproape 200.000, reprezentând 81%, sunt clădiri nerezidenţiale -, 12% sunt clădiri mixte şi 8% sunt proprietăţi rezidenţiale, pentru acestea din urmă doar persoanele juridice având obligaţia de a le evalua.

Anul 2016 a fost primul an în care, conform noului Cod fiscal, şi persoanele fizice au fost obligate să solicite evaluări ale clădirilor nerezidenţiale sau mixte aflate în proprietatea lor. Astfel, din totalul clădirilor evaluate în perioada ianuarie - mai, 54% aparţin persoanelor juridice, iar 46% - persoanelor fizice.

"În ceea ce priveşte numărul de rapoarte, însă, proporţia este diferită, dat fiind faptul că, pentru mai multe clădiri aflate în proprietatea unei singure persoane, de regulă juridice, s-a efectuat un singur raport", explică Daniel Manaţe, preşedintele ANEVAR, adăugând: "Aproximativ 70% din rapoartele de evaluare au fost realizate pentru persoanele fizice şi doar 30% pentru persoanele juridice, acestea din urmă având o medie de 3,2 clădiri pe raport".

În luna martie au fost realizate cele mai multe rapoarte de evaluare a clădirilor, aproape jumătate din totalul celor depuse la administraţiile fiscale, conform Asociaţiei.

Preşedintele ANEVAR menţionează: "Un record s-a înregistrat în data de 19 martie, la scurt timp după publicarea mult aşteptatului set de norme de aplicare, când într-o singură zi au fost evaluate aproape 10.000 de clădiri, 8% din total".

Cele mai multe clădiri au fost evaluate în Bucureşti (31.568), cu o pondere de 12,9% din total, capitala fiind urmată de judeţele Constanţa (5%), Timiş, (4,5%) şi Cluj (4,4%). În ceea ce priveşte distribuţia pe sectoarele bucureştene, cele mai multe clădiri evaluate sunt în sectorul 1 - 7.863 -, reprezentând aproape 25% din total. Urmează sectorul 3, cu aproximativ 22% şi sectorul 2, cu aproape 19%.

Baza de Informaţii Fiscale (BIF) este o sursă extrem de utilă de informaţii, statistici şi cifre pentru autorităţi, pentru contribuabili, dar şi pentru evaluatori, consideră Daniel Manaţe, opinând că această bază arată care sunt polii de dezvoltare economică, unde sunt situate cele mai multe clădiri în care se desfăşoară activităţi economice, unde sunt concentrate companiile, care este valoarea portofoliilor de clădiri, dar şi unde se dezvoltă micii întreprinzători. De asemenea, ea ajută la o mai mare predictibilitate a viitoarelor încasări bugetare pentru autorităţile locale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb