BCE a dat undă verde pentru lichidarea Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza

E.O., A.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 iunie 2017

BCE a dat undă verde pentru lichidarea Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza

Adrian Vasilescu, BNR: "Veneto Banca România este sucursală şi este sub incidenţa paşaportului european"

Adrian Vasilescu, BNR: "Depozitele la Veneto Banca România sunt nesemnificative şi nu sunt în pericol"

Intesa Sanpaolo vrea să preia activele bune ale celor două bănci, pe un euro

-----

Actualizare Lichidarea Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza poate costa 17 miliarde de euro

Guvernul italian va plăti băncii Intesa Sanpaolo 5,2 miliarde de euro ca să preia activele bune ale Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza, a anunţat Reuters, duminică seară, după ce autorităţile de la Roma au petrecut întregul weekend elaborând o ordonanţă de urgenţă privind procedura de lichidare a celor două bănci.

Ministrul Economiei Pier Carlo Padoan a spus că fondurile totale care vor fi mobilizate de stat pot ajunge la 17 miliarde de euro, de trei ori mai mult decât estimarea iniţială privind banii publici ce vor trebui folosiţi pentru recapitalizarea băncilor.

Pier Carlo Padoan a declarat: "Cei care ne critică să ne spună ce altenativă aveam. Eu nu văd niciuna".

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului înseamnă că sucursalele celor două bănci şi angajaţii vor face parte din Intesa Sanpaolo, începând de luni dimineaţă, o mişcare menită să împiedice o retragere masivă a depozitelor, care ar fi dus la haos în întreg sistemul bancar.

Ordonanţa trebuie votată de Parlament în 60 de zile.

Activele neperformante vor fi trecute la o bancă "rea", care va fi finanţată parţial de stat.

----

Banca Centrală Europeană a dat undă verde pentru lichidarea Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza, după ce acestea "au încălcat în mod repetat cerinţele de capitalizare", potrivit unui comunicat de vineri al instituţiei europene.

BCE a arătat că cele două bănci italiene "sunt în pericol de prăbuşire", iar Single Resolution Board (SRB) a precizat că "nu au fost îndeplinite condiţiile pentru rezoluţia celor două bănci", iar "băncile vor fi lichidate conform procedurilor italiene de faliment".

Situaţia Veneto şi a Popolare di Vicenza a fost urmărită cu atenţie de BCE încă din 2014, când au fost descoperite deficite semnificative ale capitalului.

Veneto Banca este prezentă şi la noi, însă ca sucursală, prin urmare, depozitele de aici nu sunt garantate de către schema de garantare din România, ci de cea din Italia.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), ne-a declarat: "Veneto Banca România este sucursală şi este sub incidenţa paşaportului european, nu a BNR". Potrivit domniei sale, depozitele de la această sucursală sunt foarte puţine, nesemnificative. Domnul Vasilescu ne-a explicat că depozitele de la Veneto Banca România vor trece la o altă bancă, dacă se va face o tranzacţie, sau vor fi transferate automat la Fondul de Garantare italian.

Conform domniei sale, depozitele nu sunt în pericol. Adrian Vasilescu a explicat: "Depozitele pot să rămână neretrase şi transferate de Fondul de Garantare către o altă bancă europeană sau pot fi retrase în urma unei cereri făcute de deponenţi la respectivul fond".

Poziţia financiară a celor două bănci italiene a cunoscut o deteriorare majoră în 2017, în ciuda unor investiţii cumulate de 3,5 miliarde de euro făcute de fondul Atlante în 2016.

Conform informaţiilor din presă, Intesa Sanpaolo, a doua bancă din Italia, negociază cu autorităţile de la Roma preluarea activelor bune din portofoliile celor două bănci, iar condiţiile sale sunt extrem de stricte.

Surse citate de Reuters au afirmat că Intesa este dispusă să plătească numai un euro pentru cele două bănci.

De asemenea, Intesa a precizat că nu trebuie să-i fie impuse cerinţe de majorare a capitalului sau de reducere a dividendelor.

Activele preluate nu trebuie să excludă doar creditele neperformante ci şi pe cele care ar putea deveni neperformante. Intesa doreşte, de asemenea, să fie protejată împotriva oricăror riscuri juridice, pe fondul "ştergerii" din bilanţuri a acţionarilor existenţi şi a deţinătorilor de obligaţiuni subordonate, după cum scrie Wall Street Journal.

Un grup de patru fonduri de investiţii internaţionale s-au oferit să injecteze 1,6 miliarde de euro în cele două bănci italiene, la finalul lunii mai, conform unor surse citate de Reuters. Firmele Sound Point Capital, Cerberus, Attestor şi Varde au transmis o ofertă pentru salvarea Banca Popolare di Vicenza şi Veneto Banca, pe 30 mai.

Oferta nu a fost însă luată în considerare de autorităţile italiene.

În aceste condiţii, Guvernul italian îşi programase să ia o decizie privind procedurile de lichidare a celor două bănci, în cursul zilei de ieri, însă, până la închiderea ediţiei nu apăruseră informaţii privind adoptarea unui document guvernamental.

Autorităţile trebuiau să stabilească măsuri, astfel încât să nu fie afectaţi deţinătorii conturilor curente, deţinătorii depozitelor şi creditorii de rang superior, conform unui articol din cotidianul Il Sole 24 Ore.

Potrivit presei, era aşteptată formarea unei "bănci rele", care să preia activele neperformante ale celor două bănci, estimate la circa 20 de miliarde de euro, într-un bilanţ cumulat de circa 60 de miliarde.

Autoritatea europeană de supraveghere a cerut, de mai multe ori, celor două bănci să-i fie transmise planurile de recapitalizare şi restructurare a activităţii. "Ambele bănci au prezentat planuri de afaceri care au fost considerate lipsite de credibilitate", a arătat Banca Centrală Europeană.

Cu doar câteva săptămâni în urmă, Pier Carlo Padoan, ministrul economiei, a declarat că cele două bănci nu vor fi închise.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Daca tot o salvam din bani publici doua firme private cer sa fie publice bilanturile bancilor sa vedem unde si mai ales cand au gresit.

    Normal si logic cand adopti asa ceva in balanta trebuie sa bagi directori pe viata in puscarie ca se atinge de banul public al cetatenilor corecti care isi platesc taxele si impozitele catre un stat/Europa care ii deturneaza bani? 

    1. N-ai inteles, cat timp nu esti educat financiar, trebuie sa fii furat si abia dupa ce inveti sa furi, devii bancher.

      Bancheri moderni!

      Le-am deschis granitele dupa '89 unor hoti? 

    cred ca tot sist. bancar european e un fel.de bancorex urias.

    cresitw date acolitililor fara intentia de a le recupera vreodata.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb