BCE a început achiziţiile masive de obligaţiuni

V.R.
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 10 martie 2015

Banca Centrală Europeană (BCE) a început, ieri, programul de achiziţii masive de obligaţiuni guvernamentale, conform planului de relaxare cantitativă, care urmăreşte stimularea economiei zonei euro.

Însă, agenţia de evaluare financiară Fitch avertiza, recent, că "este puţin probabil ca relaxarea cantitativă să stimuleze creditarea în economiile afectate de criza din zona euro, în pofida debutului echilibrării şi revenirii în unele ţări". Conform agenţiei, perspectivele economice încă sunt fragile, astfel încât cererea de credite ar putea să se menţină la un nivel modest.

BCE a anunţat, într-o postare pe reţeaua Twitter, că a început achiziţiile de obligaţiuni, împreună cu băncile centrale naţionale. Conform agenţiei Bloomberg, care citează surse apropiate situaţiei, băncile naţionale din zona euro au început să cumpere obligaţiuni germane, italiene, franceze şi belgiene.

După lansarea acestor operaţiuni, randamentul obligaţiunilor germane cu scadenţa la zece ani a scăzut cu 0,05 puncte procentuale, la 0,35%, apropiindu-se de minimul record de 0,283% atins în 26 februarie. Randamentul titlurilor de stat italiene cu aceeaşi maturitate a coborât cu 0,03 puncte procentuale, la 1,29%.

"Achiziţiile de obligaţiuni au efectul aşteptat, piaţa este foarte optimistă. Anticipăm că randamentele vor scădea puternic", a declarat Michael Leister, analist la banca germană "Commerzbank" AG.

În aşteptarea lansării programului BCE, care are o valoare totală de 1.100 de miliarde de euro (60 de miliarde de euro lunar), randamentele obligaţiunilor statelor din zona euro au atins deja niveluri minime record.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat, săptămâna trecută, că relaxarea cantitativă va genera cea mai rapidă creştere economică a zonei euro din ultimii şapte ani şi va contribui la apropierea inflaţiei de ţinta instituţiei: aproape 2%.

După lansarea achiziţiilor de obligaţiuni de către BCE, euro a crescut cu 0,01% la ora 12.09, pe piaţa din New York, atingând un curs de 1,0845 dolari.

Planul de achiziţii al BCE este programat să se deruleze până în septembrie 2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb