Responsabilii cu politica monetară din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE) semnalează că riscurile de deflaţie sunt limitate în acest moment, ceea ce mai înlătură speculaţiile potrivit cărora instituţia va lansa un program de achiziţii de active, în vederea susţinerii redresării economice.
Yves Mersch, membru în consiliul executiv al BCE, şi Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor BCE, susţin că riscurile de deflaţie nu sunt iminente, semnalând astfel că nu sunt necesare măsuri imediate din partea băncii centrale.
Euro a urcat cu 0,3% ieri, la ora 10.28, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3745 dolari, după trei zile de declin.
Săptămâna trecută, după reuniunea de politică monetară în care BCE a decis să menţină dobânda de referinţă la nivelul minim istoric de 0,25%, preşedintele instituţiei, Mario Draghi, a declarat că oficialii băncii au dezbătut posibila achiziţie de active la scară largă (relaxare cantitativă), ca măsură menită să preîntâmpine deflaţia în zona euro, dar nu au abordat detalii privind eventuala implementare a unei astfel de măsuri. Oficialul BCE a afirmat: "A fost o discuţie despre relaxarea cantitativă, posibilitate ce nu a fost neglijată. Consiliul guvernatorilor este unanim şi în angajamentul său privind utilizarea unor instrumente neconvenţionale în cadrul mandatului". În urma acestor afirmaţii, euro s-a înscris pe un curs descendent.
Discuţiile din conducerea BCE au venit în condiţiile în care inflaţia anuală din zona euro se menţine sub pragul de 1% de şase luni consecutive. În martie, inflaţia din uniunea monetară a fost de 0,5% (nivelul minim din 2009 până în prezent).