• Dacă va cîştiga, BCP va face o majorare de capital cu ajutorul marii bănci elveţiene UBS
Autorităţile române au selectat "cu mare grijă" două bănci, provenite din ţări cu care relaţiile noastre comerciale sînt la un nivel destul de redus - Portugalia şi Austria - să rămînă în cursa pentru achiziţionarea a circa 62% din acţiunile celei mai mari bănci naţionale - Banca Comercială a României.
Banco Comercial Portugues (BCP) pare că nici nu prea are destui bani, întrucît a anunţat că a ajuns la un acord cu marea bancă elveţiană UBS să facă o majorare de capital, în cazul în care va ieşi cîştigătoare în competiţia pentru BCR. Dealtfel, valoarea şi condiţiile în care va avea loc majorarea de capital "vor depinde de rezultatul final al privatizării".
Conform unei analize a UBS, banca portugheză ar trebui să-şi suplimenteze capitalul cu 30% în cazul în care cîştigă licitaţia. În urma majorării capitalului, profiturile se împart pe un număr mai mare de acţiuni şi, ca urmare cîştigul per acţiune s-ar putea diminua cu 7-8 procente în următorii cîţiva ani. Perspectiva nu i-a încîntat prea tare pe acţionarii BCP care au decis ordine de vînzare provocînd ieri scăderea cotaţiei acţiunilor BCP, cu peste 7% pînă la 2,03 euro la ora 10:20.
BCP a încercat în ultimii patru ani să-şi stabilizeze balanţa contabilă după implozia care a urmat achiziţiilor masive de la sfîrşitul anilor '90. Preţul acţiunilor sale a urcat la 2.4 euro de la minimul istoric de 1.3 euro, valoare la care ajunsese după prăbuşirea de la 5 euro.
Analiştii "UBS Investment Research" se aşteptau ca banca portugheză să fie surclasată în cursa pentru BCR de competitorii mai mari între care banca italiană Intesa sau cea germană Deutsche Bank.
Faptul că BCP a rămas în cursă este cu atît mai suprinzător cu cît săptămîna trecută ea figura printre băncile portugheze asupra cărora planau suspiciuni de spălare de bani.
În continuare analiştii UBS cred că este puţin probabil ca BCP să cîştige în faţa Erste, dar această convingere nu mai este la fel de puternică.
Despre banca "Erste" nu au circulat zvonuri negative. Mai mult, austriecii generoşi şi-au extins parteneriatul internaţional cu organizaţia umanitară Caritas şi au donat 50.000 de euro (echivalentul unei case) pentru ajutorarea românilor afectaţi de inundaţii.
În lumina ultimelor evenimente, analiştii financiari internaţionale se aşteaptă la orice în privatizarea BCR.
"Deutsche Bank" a făcut o ofertă foarte competitivă care se pare că nu a satisfăcut aşteptările financiare ale comisiei de privatizare. Noi ne păstram strategia de a achiziţiona la un preţ rezonabil acele obiective care aduc beneficii acţionarilor noştri.
În cazul BCR sîntem convinşi că am înaintat o ofertă atractivă întrucît strategia noastră de abordare pentru transformarea băncii într-un lider al serviciilor financiare a fost foarte cuprinzătoare. (Michael Lermer, Purtător de cuvînt al Deutsche Bank)