Banca Comercială Română (BCR) a plasat circa 225 de milioane de euro în emisiunea de titluri de stat denominate în valută lansată de Ministerul Finanţelor Publice, săptămâna trecută, a declarat, ieri, Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al BCR.
"Aproximativ 200 de milioane de euro au fost banii noştri, iar 25 de milioane de euro au fost banii clienţilor", a mai spus şeful BCR.
Ministerul Finanţelor Publice a atras, miercurea trecută, 939 milioane de euro, prin vânzarea de titluri de stat, pe piaţa internă, la un randament mediu de 4,89%, cu scadenţă la trei ani. Suma a fost cu 56% mai mare decât valoarea programată.
BCR a raportat, în primul trimestru al anului, un rezultat operaţional de 609 milioane de lei, cu 10,9% mai mare faţă de ultimul trimestru al anului trecut, dar cu 20% mai mic faţă de perioada similară a alui 2010, pe fondul reducerii veniturilor din dobânzi şi comisioane. Proftul net al băncii a fost de 76,1 milioane de lei, după ce, în ultimul trimestru din 2010, a raportat pierderi de 29,5 milioane de lei.
Potrivit informaţiilor furnizate de bancă, venitul net din dobânzi al BCR a scăzut cu 11,6% faţă de perioada similară a anului trecut şi cu 0,5% faţă de ultimul trimestru din 2010, în timp ce venitul net din taxe şi comisioane a scăzut cu 2,4% faţă de primul trimestru din 2010, dar a crescut semnificativ faţă de trimes-trul patru al anului trecut. În acelaşi timp, venitul net din tranzacţionare a crescut cu 10,7%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Dominic Brunynseels a mai precizat, ieri, că formarea de noi credite neperformante a intrat pe o pantă descendentă ca urmare a unei stabilizări a sectorului de retail. Creditele neperformante reprezintă circa 16,8% din totalul portofoliului de credite al BCR.
"Mă aştept ca, per total, volumul creditelor neperformante să înceapă să scadă. Totuşi, rata creditelor neperformante va mai creşte pe partea de corporate. Ne aşteptăm la o revenire graduală a pieţei, dar numai când creşterea economică se va accelera, ceea ce va avea un efect pozitiv asupra fluxului de numerar".
Şeful BCR s-a exprimat, ieri, în favoarea acordului de tip preventiv dintre FMI şi ţara noastră, încheiat recent, precizând că va fi un test de maturitate pentru guvernul nostru.
"Acordul reprezintă un test foarte important pentru guvern în următorii ani pentru că guvernul va trebui să dovedească faptul că poate să performeze şi să ia deciziile corecte şi în lipsa unor condiţionalităţi ale FMI", a precizat Dominic Bruynseels.