BCR: "Activitatea economică a accelerat în februarie şi a ajuns la 94% dintr-o lună pre-Covid"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 februarie 2021

BCR: "Activitatea economică a accelerat în februarie şi a ajuns la 94% dintr-o lună pre-Covid"

Activitatea economică a accelerat final de ianuarie şi început de februarie şi a ajuns la 94% din media unei luni normale pre-Covid-19, arată analiştii BCR Cercetare într-o notă de cercetare. Conform indicelui BCR cu frecvenţă ridicată, activitatea economică s-a situat la 83% în decembrie şi 85% în ianuarie.

Analiştii notează: "Indicele BCR cu frecvenţă zilnică privind evoluţia economică din România arată intensificarea activităţii la final de ianuarie şi început de februarie. În prima săptămână din februarie, activitatea economică a atins 94% din media unei luni normale pre-criză, de la 83% în decembrie şi 85% în ianuarie. Datele istorice sunt revizuite. Redeschiderea parţială a unor servicii pentru populaţie la sfârşitul lunii ianuarie a ajutat în acest sens şi rămâne de văzut care va fi efectul economic şi al începerii şcolilor. Până în prezent, impactul economic al celui de-al doilea val al pandemiei a fost moderat".

Indicele BCR privind activitatea economică zilnică cuprinde şase indicatori: starea pieţei muncii (utilizând datele pe contractele de muncă suspendate/încheiate completate cu datele căutate despre ajutorul de şomaj de pe Google Trends), indicele activităţii pentru economia germană (pe baza consumului de electricitate), consumul de electricitate din România, nivelul poluării aerului, indicele tranzacţiilor cu carduri BCR (volumul) şi mobilitatea către locurile de muncă (date Google).

BCR a revizuit negativ în decembrie estimarea de creştere a Produsului Intern Brut (PIB) al României din acest an la +2,7% şi a revizuit în sus contracţia din 2020, de la -4,7% iniţial la -5,2%. Scenariul creşterii PIB cu 2,7% în 2021 este cel conservator, după cum a precizat la vremea respectivă Ciprian Dascălu, economistul şef al BCR. INS va publica astăzi datele privind dinamica PIB din ultimul trimestru al anului 2020 şi implicit dimensiunea contracţiei din anul pandemic 2020.

Analiştii mai punctează datele comunicate de INS pe inflaţie, rata anuală a inflaţiei accelerând la 2,99% în ianuarie de la 2,06% în decembrie. Evoluţia inflaţiei "a furnizat o surpriză majoră faţă de estimarea noastră de 2,54% şi sondajul Bloomberg (2,45%)", arată specialiştii BCR, care îşi menţin totuşi estimarea privind o nouă reducere din partea Băncii Naţionale a României (BNR) a dobânzii de politică monetară în trimestrul al doilea.

"Saltul înregistrat de preţul electricităţii după liberalizarea pieţei (+18,38% lunar) explică în totalitate deviaţia noastră de estimare. Doar electricitatea a adăugat 0,9pp la rata anuală a inflaţiei de 2,99%. Inflaţia de bază core 2 ajustată a crescut la 4,3% în ianuarie de la 3,3% în decembrie după ce preţul electricităţii a fost scos din rândul celor reglementate. Ne menţinem estimarea privind relaxarea în continuare a politicii monetare a BNR având în vedere că majorarea inflaţiei a fost determinată de un şoc pe partea de ofertă. Vedem încă o reducere a dobânzii de politică monetară cu 25 de puncte de bază în T2 2021", arată analiştii.

De notat că vineri, după publicarea joi seară a proiectului legii de buget pe 2021 de către Ministerul Finanţelor, curba randamentelor la titlurile de stat în lei s-a deplasat în sus, în medie cu patru puncte de bază. Rata de dobândă la titlurile de stat pe scadenţa 10 ani a urcat cu nouă puncte bază la 2,76%, cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni. Totodată, ROBOR la trei luni şi ROBOR la şase luni au urcat cu câte un punct bază la 1,55%, respectiv 1,63%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb