BCR: Activitatea economică a înregistrat o intensificare graduală pe parcursul lunii iunie

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 iunie 2021

BCR: Activitatea economică a înregistrat o intensificare graduală pe parcursul lunii iunie

Activitatea economică din România a înregistrat o intensificare graduală pe parcursul lunii iunie, după p slăbire temporară la începutul lunii explicată în mare parte de ziua liberă de 1 iunie, arată analiştii BCR Cercetare. Potrivit acestora, activitatea economică din primele trei săptămâni din iunie s-a situat la 106% din media unei luni normale pre-criză Covid.

Analiştii notează într-un raport: "Indicele BCR cu frecvenţă zilnică privind evoluţiile din economie arată o intensificare graduală a activităţii pe parcursul lunii iunie, după o slăbire temporară la începutul lunii explicată în mare parte de ziua liberă de 1 iunie. În medie, activitatea economică din primele trei săptămâni din iunie s-a situat la 106% din media unei luni normale pre-criză, aproape neschimbată faţă de 105% în luna mai. Datele istorice sunt revizuite. Consumul de electricitate din Germania, un indicator al cererii externe şi mobilitatea către locurile de muncă au fost ridicate. Căutările «ajutor şomaj» pe Google s-au menţinut la niveluri foarte joase, ceea ce sugerează un anumit optimism al angajaţilor privind siguranţa locurilor de muncă".

În luna mai, indicatorii ESI calculaţi de Comisia Europeană au arătat o creştere lunară de 2,6 puncte în ceea ce priveşte încrederea în economia României, mai fiind a şasea lună consecutivă de creştere a ESI. Valoarea din mai a ESI, 104,1 puncte, a fost cea mai ridicată din februarie 2020, iar pentru luna iunie se anticipează o nouă accelerare a activităţii economice pe finalul trimestrului al doilea. Indicatorii ESI au o relaţie relevantă de corelaţie cu nivelul activităţii economice. Conform celor mai recente estimări ale Fondului Monetar Internaţional (FMI), economia României ar putea creşte cu un ritm de 7% în 2021. Indicatorii ESI pentru luna iunie vor fi publicaţi în data de 29 iunie. De menţionat de asemenea că avansul ESI din luna mai a fost susţinut în principal de sectorul serviciilor în condiţiile cererii reprimate până acum a consumatorilor.

În primul trimestru din acest an, produsul intern brut (PIB) al României a crescut peste aşteptări cu o dinamică de 2,8% comparativ cu trimestrul al patrulea din 2020, când produsul intern brut (PIB) a urcat de asemenea peste aşteptări cu 4,8% în ritm trimestrial.

Minuta celei mai recente şedinţe de politică monetară a BNR arată, referitor la viitorul poziţiei ciclice a economiei, că membrii Consiliului BNR se aşteaptă ca PIB-ul să crească în 2021-2022 sensibil mai alert decât s-a anticipat anterior, în ritmuri trimestriale comparabile cu cele din anii pre-pandemie.

Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania, arată la rândul său într-un raport că, în condiţiile creşterii cu ritmuri ridicate a PIB şi accelerării inflaţiei, banca centrală "va semnala mai pronunţat" apropierea momentului de majorare a dobânzilor şi constrângere a economiei.

"Date fiind perspectivele pozitive pentru evoluţia economiei reale în trimestrele următoare - creştere cu ritmuri ridicate, inclusiv în contextul efectului bază - şi accelerarea inflaţiei ne aşteptăm ca banca centrală să semnaleze mai pronunţat perspectiva normalizării politicii monetare - de altfel, conform semnalelor recente banca centrală este preocupată cu privire la identificarea momentului pentru demararea acestui proces, aspect dependent şi de perspectivele de politică monetară din SUA, zona Euro şi Polonia. În acest context, subliniem faptul că banca centrală a intensificat în perioada recentă cadenţa licitaţiilor depo, iar volumul acestora s-a majorat - peste 9,1 miliarde lei săptămâna trecută, cel mai ridicat nivel din septembrie 2019", notează Rădulescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb