BCR susţine că a redevenit profitabilă

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 martie 2014

BCR susţine că a redevenit profitabilă

ERSTE: "Moştenirea" de dinainte de privatizare încă afectează rezultatele băncii

BCR anunţat că a obţinut, anul trecut, un profit net după impozitare şi interese minoritare de 591,2 milioane lei (133,8 milioane euro), faţă de o pierdere de 1,235 miliarde lei (276,9 milioane euro) în 2012, în condiţiile în care a vândut credite cu probleme în valoare de 210 milioane euro, şi-a redus numărul de angajaţi cu aproximativ 1.000 de personae şi a beneficiat de eliberarea de pasive fiscale de 560,8 milioane lei (127,7 milioane euro), în al doilea trimestru al lui 2013.

Cea mai mare parte a împrumuturilor neperformante vândută anul trecut, de 175 milioane euro, a fost înstrăinată în ultimul trimestru, potrivit reprezentanţilor Erste Group Bank, acţionarul majoritar al BCR. Creditele în cauză au fost acordate, cu precădere, pe segmentele de retail şi întreprinderi mici şi mijlocii (IMM), a precizat Andreas Gottschling, vicepreşedintele executiv responsabil pentru risc al Erste.

Rezultatul bun din 2013 nu înseamnă, neapărat, că BCR "a ieşit complet la lumină", a atras atenţia Andreas Treichl, CEO Erste. Domnia sa şi-a arătat încrederea că banca va rămâne profitabilă în perioada următoare, dar a subliniat că mai are multe de făcut în acest an pentru a-şi îmbunătăţi calitatea serviciilor.

Rezultatul operaţional al BCR a crescut cu 5,6% anul trecut, pe fondul reducerii cheltuielilor operaţionale cu 10,9%. Veniturile operaţionale au scăzut, la rândul lor, dar numai cu 1,2%.

Valoarea portofoliului de credite al celei mai mari bănci din ţara noastră s-a diminuat pe parcursul anului trecut, ajungând la 10,45 miliarde euro la sfârşitul lui decembrie 2013, de la 11,98 miliarde euro la finele anului precedent.

Activitatea nouă de creditare a fost afectată de cererea slabă, reuşind să compenseze doar parţial rambursările şi contracţia portofoliului, arată BCR.

Veniturile nete din dobânzi au coborât cu 3% anul trecut, până la 2,803 miliarde lei.

În schimb, veniturile din comisioane au crescut cu 17,7%, la 747,7 milioane lei.

Evoluţia pe 2014 a portofoliului de credite depinde de revenirea cererii pentru împrumuturi, precum şi de deciziile privind vânzarea de pachete de credite neperformante, potrivit lui Andreas Treichl.

Andreas Gottschling a arătat că BCR mai are încă probleme cu creditele "moştenite" din perioada de dinainte de privatizare: "Sunt credite pe care nu le-am dat noi, ci care au fost preluate odată cu banca, la privatizare. Au fost nişte scheme cu subvenţii încrucişate între finanţări pentru persoane fizice şi companii care au condus la probleme odată ce situaţia din economie s-a înrăutăţit".

Întrebat când va fi rezolvată această problemă, Andreas Treichl a răspuns că pe data de 16 noiembrie, adăugând că nu ştie, însă, a cărui an.

"Nu ştiu dacă am descoperit toate scheletele de la BCR. Sper că le ştim pe toate, oricum de 95% din ele am scăpat până acum, dar cine ştie dacă nu mai sunt altele ascunse", a declarat domnia sa.

Erste Group Bank a cumpărat BCR în anul 2005, pentru 3,75 miliarde euro.

Costurile nete cu provizioanele de risc pentru credite au scăzut cu 41,2% în 2013, până la 2,133 miliarde lei (482,6 milioane euro EUR), pe fondul scăderii ratei de formare a unor noi credite neperformante. Rata creditelor neperformante (NPL) din portofoliul total de credite la 31 decembrie 2013 a fost de 29,2%, nivel similar trimestrelor anterioare.

Rata de acoperire a NPL a fost de 65,8% la sfârşitul anului trecut, cu 7,2 puncte procentuale mai mare comparativ cu decembrie 2012.

Rata de solvabilitate pe sistem IFRS cu filtre prudenţiale era de 14,7% la finele lui 2013, iar rata capitalului de rang 1+2, de 24,9%.

În urmă cu un an, BCR raporta o pierdere de 1,2 miliarde lei pentru 2012, ca urmare a creşterii costului cu provizioanele cu 68,2%.

Fostul director financiar al Erste Bank, devenit, între timp, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR, Manfred Wimmer, declara, atunci, că banca începuse un proces de restructurare care viza reducerea ineficienţei, prin diminuarea birocraţiei, simplificarea procedurilor şi micşorarea distanţelor dintre nivelurile la care se iau deciziile.

Unul dintre elementele cele mai importante ale acestui proces presupunea ca departamentul responsabil cu restructurarea şi recuperarea creanţelor să ajungă să opereze precum o companie distinctă în cadrul BCR, explica domnia sa.

La sfârşitul lunii ianuarie, BCR a anunţat că, anul trecut, a disponibilizat 1.200 de persoane cu normă întreagă şi a angajat 400 cu jumătate de normă, ceea ce, din punct de vedere al cheltuielilor cu personalul, a echivalat cu reducerea numărului de angajaţi cu 1.000 de persoane.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb