Banca Comercială Română (BCR) a adoptat un program de emitere de obligaţiuni pe termen mediu - Medium Term Notes (MTN) - care permite atragerea de finanţări prin intermediul emisiunilor de obligaţiuni de diferite tipuri şi în diferite valute, în valoare totală de 3 miliarde euro, a anunţat, ieri, banca.
"Programul MTN reprezintă o premieră absolută pe piaţa bancară românească", a declarat Florian Dangl, director executiv al Direcţiei Administrarea Bilanţului BCR. Domnia sa a mai adăugat: "Este primul program MTN realizat de o bancă locală pe piaţa internaţională de capital. Acesta reprezintă un instrument de diversificare a surselor de finanţare, ce permite BCR atragerea de resurse pe baza unei documentaţii simplificate, standardizate, acceptată de investitori. BCR are posibilitatea să ofere obligaţiuni investitorilor retail şi instituţionali, principala ţintă fiind investitorii locali".
BCR are posibilitatea să atragă finanţări prin emisiuni de obligaţiuni de diferite tipuri (obligaţiuni cu dobândă variabilă, dobândă fixă sau cupon zero, obligaţiuni legate de indecşi, fonduri sau acţiuni, obligaţiuni denominate în mai multe valute, obligaţiuni subordonate etc.) şi în diferite valute. Documentaţia aferentă Programului a fost aprobată de autoritatea pieţei de capital din Luxemburg şi notificată prin passporting în România.
Emisiunile viitoare de obligaţiuni vor putea fi listate şi tranzacţionate atât pe pieţe internaţionale, cât şi la Bursa de Valori Bucureşti.
Aranjorul Programului MTN a fost Erste Group Bank AG. Consultanţa legală a fost asigurată de o echipă de avocaţi din birourile din Bucureşti şi Amsterdam ale firmei de avocatură Clifford Chance.
BCR este cea mai importantă instituţie bancară din România gestionând active de peste 17,2 miliarde euro. Banca are în prezent 653 de unităţi retail (pentru populaţie şi microîntreprinderi) deschise în întreaga ţară în majoritatea oraşelor cu peste 10.000 de locuitori.